kluski - 6146 przepisów (strona:68/410)

"Żeleźniaki"- szare kluski 154

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów(...)być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną  kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 150

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom .  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć(...)miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Sos : Pieczarki skroić w paseczki, wraz z masłem

Pychotkaaa
Włochy: Gnocchi 150

sobie jakąś kluskę, czy to makaronową, czy bardziej rozciapcianą na samej mące i wodzie. I tak włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym(...)warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według podań pochodzi z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki na jego temat we Włoszech pojawiły

Przepysznik - BLW i nie tylko
Litewskie kartacze 226

łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem(...)centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem w ten sposób, aby utworzyć lekko wydłużoną kluskę, szczelnie otulającą ciastem ziemniaczanym farsz. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę i do gotującej się wody włożyłem kartacze. Po ponownym doprowadzeniu wody do wrzenia gotowałem je jeszcze przez około

Wyprawy kulinarne
Kluski leniwe 44

Kluski leniwe to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które łączy w sobie delikatność białego sera z puszystością ziemniaków i mąki. Często nazywane po prostu „leniwe”, idealnie sprawdzają się jako szybki obiad lub deser, podawane na słodko z cukrem i cynamonem. Poznaj przepis na domowe kluski leniwe, które zawsze wychodzą idealne. Dowiedz się, jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gnocchi – przepis podstawowy na włoskie kluseczki i porady 24

Gnocchi, znane również jako włoskie kluseczki ziemniaczane, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. W tym artykule dowiesz się, skąd się wziął fenomen tych klusek, a także jak je przygotować i z czym podać. Odkryj inspiracje od tradycyjnych przepisów po nowoczesne wariacje na temat. Co to jest gnocchi i skąd się wywodzi? Gnocchi to małe, mięciutkie kluseczki(...)więc pięknie prezentują się na stole. Można również spotkać gnocchi bezglutenowe, przygotowane z mąki ryżowej lub kukurydzianej, idealne dla osób z nietolerancją glutenu. Dużą popularnością cieszą się też domowe kluski wykonane z ziemniaków słodkich, czyli batatów. Gnocchi dyniowe Z czym podawać włoskie kluseczki ziemniaczane i jaki sos do nich wybrać? Wybór odpowiedniego sosu jest kluczowy, aby w pełni

Rozdomowiona
Gnocchi – przepis podstawowy na włoskie kluseczki i porady 27

Gnocchi, znane również jako włoskie kluseczki ziemniaczane, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. W tym artykule dowiesz się, skąd się wziął fenomen tych klusek, a także jak je przygotować i z czym podać. Odkryj inspiracje od tradycyjnych przepisów po nowoczesne wariacje na temat. Co to jest gnocchi i skąd się wywodzi? Gnocchi to małe, mięciutkie kluseczki(...)więc pięknie prezentują się na stole. Można również spotkać gnocchi bezglutenowe, przygotowane z mąki ryżowej lub kukurydzianej, idealne dla osób z nietolerancją glutenu. Dużą popularnością cieszą się też domowe kluski wykonane z ziemniaków słodkich, czyli batatów. Gnocchi dyniowe Z czym podawać włoskie kluseczki ziemniaczane i jaki sos do nich wybrać? Wybór odpowiedniego sosu jest kluczowy, aby w pełni

Rozdomowiona
Gęś pieczona 25

kawałkach jest równie smaczna i soczysta, jak gęś w całości z piekarnika. Z czym podawać gęś pieczoną? – pomysły na serwowanie gęsiny Doskonała gęś pieczona, podana z modrą kapustą i kluskami śląskimi , to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Delikatne w smaku kluski śląskie bardzo dobrze podkreślają smak pieczonej gęsiny. Modra kapusta, duszona z dodatkiem jabłek i przypraw(...)dodaje lekko kwaskowaty akcent, który równoważy smak mięsa, a pełen smaku sos z pieczenia , jest idealnym dodatkiem do klusek. To tradycyjny, popularny na Śląsku sposób, w jaki możesz podawać pieczoną gęś. Możesz również eksperymentować i podawać pieczoną gęś z takimi dodatkami jak pieczone ziemniaki czy brukselka. Pieczone ziemniaki, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku i gęś nadziewana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Parowańce z sosem truskawkowym i bitą śmietaną 36

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parowańce, znane również jako pampuchy, buchty, czy kluski na parze to smak mojego dzieciństwa. Kiedy byłam małym dzieckiem, uwielbiałam te puszyste kluski na parze, które moja mama przygotowywała najlepiej na świecie. Teraz kiedy sama jestem mamą moje dzieci uwielbiają te puszyste kluski równie mocno jak ja w dzieciństwie. Ciepłe, delikatne

Księga-Smaku
Kopytka z sosem koperkowym 25

dowiedz się, jak przygotować mięciutkie, puszyste kopytka, które rozpływają się w ustach. Sprawdź sprawdzony przepis i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Kopytka , znane i lubiane w całej Polsce kluski ziemniaczane, są jednym z tych tradycyjnych dań, które wciąż cieszą się ogromną popularnością. Ich delikatny smak doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, a jednym z najciekawszych jest sos koperkowy(...)idealną konsystencją. Co sprawia, że kopytka są takie wyjątkowe? Kopytka to danie, które w prosty sposób można wzbogacić o różnorodne smaki. Ich bazą są ziemniaki, co sprawia, że kluski te są nie tylko smaczne, ale również sycące. Są idealne jako dodatek do gęstych, aromatycznych sosów – jak choćby sos koperkowy. Przepis na ziemniaczane kopytka z sosem koperkowym Kopytka

Moja Książka Kucharska
Pomysły na gnocchi. Jak przygotować danie z gnocchi? 29

obrać ze skóry. Przygotowanie ciasta : Ugotowane ziemniaki należy przeciśnięć przez praskę na mąkę, dodać do nich jajko, sól i stopniowo dosypywać mąkę, mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formowanie klusek : Ciasto należy podzielić na kilka części, z każdej uformować długi wałek, który następnie pokroić na małe, równomierne kawałki. Gotowanie gnocchi : Uformowane kluseczki wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli(...)powierzchnię wody. W misce wymieszaj świeży ser ricotta z odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem do smaku. Delikatnie połącz gorące gnocchi z mieszanką ricotty, starając się nie rozdrobnić klusek. Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym serem ricotta i świeżo mieloną gałką muszkatołową. Z lekkim sosem pomidorowym : Ugotuj gnocchi szpinakowe. W osobnym garnku przygotuj sos, smażąc na oliwie z oliwek posiekany

Marcepanowa kuchnia
Zupa zapalanka 69

niech nie zmyli Cię jej nazwa ani wygląd, ponieważ jest to pożywne danie przepełnione smakami zasmażki i cebuli. Z uwagi na częsty brak produktów, zapalanka była podawana z lanymi kluskami. Jeśli zdecydujesz się dodać do niej domowych klusek lanych lub zacierek, nie rezygnuj z ziemniaków. Mimo, że główny smak zapalanki pochodzi z nietuzinkowej zasmażki, to jednak(...)pietruszki. Przepis na zupę zapalankę był w moim domu często modyfikowany. Najczęściej metamorfoza dotyczyła dodatków, dzięki którym zupa była bardziej treściwa. I tak dodawano do niej na przykład lane kluski lub zacierki. Zupę po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 3 – 4 dni. Moim zdaniem najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki sobą przejdą i powstaje

Kuchnia Na Wypasie
Wigilia z "Chłopów" 32

być wigilia. I jest: Najpierw był buraczany kwas, gotowany na grzybach z ziemniakami całymi, a potem przyszły śledzie w mące obtaczane i smażone w oleju konopnym, później zaś pszenne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami, olejem również omaszczona, a na ostatek podała Jagusia przysmak prawdziwy, bo racuszki z gryczane mąki z miodem zatarte(...)mące obtaczane i smażone w oleju Składniki: - jakieś śledzie, tzn. filety - jakaś mąka, polecam zmielony ryż - olej Wykonanie: Mokre śledzie obtaczamy w mące i smażymy na oleju. pszenne kluski z makiem Generalnie na myśl przychodzą kluski lane lub kładzione, ale pamiętajcie, że chłopi w tym czasie znali też makaron, także użycie gotowca też wchodziło w grę

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotlety mielone 30

tarce o dużych oczkach; dodaję tarte pieczarki / cukinię / marchew bądź posiekaną drobno paprykę. Z czym podawać kotlety mielone. z ziemniakami z wody, z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, z kluskami szarymi, z kluskami śląskimi, z kopytkami, z ryżem, z makaronem krótkim typu kolanka, świderki, muszelki, z kaszą gryczaną, jęczmienną, kuskus, z gnocchi, z kluskami

Zasmakuj Kuchni
Sklep z kluskami w śródmieściu 29

mój młodszy brat miał jeden podstawowy zestaw, to teraz bardzo chętnie nadrabiam zaległości i buduję z dzieciakami. Ostatnio zamówiłam córce w księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl zestaw Lego Creator Sklep z kluskami w śródmieściu . Zestaw ten składa się z dwupoziomowej kamienicy — gdzie na parterze jest sklep z kluskami, a na piętrze rewelacyjne mieszkanie z tarasem na dachu. Jakby(...)zmiany zabawki na inną gdy dziecko się znudzi. Niby człowiek kupuje jeden zestaw klocków ale to tak jakby kupił trzy umieszczone w jednym pudełku. Gdy kamienica ze sklepem z kluskami przestanie wzbudzać zainteresowanie można ją przerobić na budynek ze sklepem rowerowym, stoiskiem z gazetami i studiem artystycznym na piętrze, a gdy i ta budowla się znudzi można wybudować

Cynamonowe szczęście