więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który(...)wody 700 g passaty pomidorowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie) szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej sól Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego
KardamonovyWczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki(...)pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę
Kardamonovytaaaak, jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy. Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek(...)selera mała biała część pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła sól pieprz (przepis na 4 porcje) lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem do rozgrzanego garnka
KardamonovyZupa „paprykowa moc” z kolorowymi paprykami, pałkami kurczaka oraz kładzionymi kluskami. Kolorowa, sycąca i oczywiście pikantna! Składniki: 3 litry wody czerwona, zielona i żółta papryka 5 łyżek keczupu puszka krojonych pomidorów włoszczyzna (ja użyłam mrożonej) 2 – 4 ząbków czosnku czerwona cebula, biała cebula 10 pałek kurczaka 3 – 4 łyżki oleju 4 owoce ziela angielskiego 4 liście(...)sól i pieprz ziołowy. Po 30 minutach dokładamy wszystkie warzywa, dodajemy pomidory z puszki, keczup, pozostałe przyprawy i olej. Gotujemy do miękkości warzyw oraz mięsa. Podajemy z kluseczkami. KŁADZIONE KLUSKI: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 3,2% 0,5 szklanki wody jedno jajko 1 – 2 łyżki oleju i szczypta soli Wszystko wymieszać na gładką masę
Wasze Przepisymój przepis na kopytka bezglutenowe z dodatkiem koperku. To pożywny i wartościowy obiad, który pozwala przemycić dzieciom warzywa w przyjaznej formie. Zacznijmy od podstaw: czym się różnią kopytka od klusek śląskich? Zasadniczo obie potrawy bazują na ziemniakach, a różnica leży w rodzaju mąk, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Kluski śląskie bazują na mące ziemniaczanej(...)kopytka – na pszennej. Co jednak w przypadku, gdy nie można użyć mąki pszennej? Jeśli faktycznie chcemy zrobić kopytka, a nie kluski śląskie w kształcie kopytek, to warto skorzystać z mieszanki mąk, którą mąka ziemniaczana uzupełni. Osobiście w kopytkach bezglutenowych preferuję proporcje 1:1, czyli tyle samo mąki ziemniaczanej, co mąki bezglutenowej innego rodzaju. Te proporcje sprawdzają się
Wiszniówkakurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić Przepis na sos kurkowy na śmietance Składniki opakowanie kurek(...)zakwaszamy sokiem z cytryny lub dodając kwaśną śmietanę . Jeśli sos wyszedł rzadki zagęszczamy go mąką i zagotowujemy. Sos kurkowy smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagliatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami) oraz kopytkami lub kluskami śląskimi. Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 1078 kcal 270 kcal Białko
WegePrzepisKopytka czyli kluski z ziemniaków, to jedno z prostszych a zarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki(...)jednolite ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części z których formujemy wałki o średnicy około 3 cm i kroimy w ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy
Smakowite DaniaCzas czytania: 2 min Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania ich będą potrzebne odpowiednie ziemniaki. Najlepiej żebyście, kupili odmianę mączystą o dużej zawartości skrobi. Idealnie ziemniaki na gnocchi powinny być ugotowane lub upieczone w mundurkach. Po lekkim przestudzeniu musicie(...)praskę, a następnie połączcie z pozostałymi składnikami. Poza ziemniakami będziemy potrzebować odrobinę puree z pieczonej dyni, świeże listki szałwii, parmezan i gałkę muszkatołową. Wszystkie te aromatyczne dodatki sprawią, że kluski będą bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Gnocchi z dynią podaję z klarowanym masłem i chrupiącymi listkami szałwii, osobiście uwielbiam odgrzewane na patelni, lekko przypieczone. Do klusek
SprawdzonaKuchnia.plMakaron z truskawkami to smaki dzieciństwa chyba dla każdego z nas. Jak tylko sezon truskawkowy się zaczyna, nie jest tak prosto przejść obojętnie przy stoisku z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pietruszkowe kluski jaglane (#wegańskie z możliwością #bezglutenu) . Tysiące lat temu na pietruszce "poznali się" Rzymianie i Grecy, którzy uznali tę roślinę za świętą. Święta/nieświęta - to skarbnica witamin i minerałów. 1 garść natki pietruszki dziennie dostarcza organizmowi 100% zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto pietruszka poprawia wzrok, wpływa pozytywnie na cerę i... niweluje brzydki zapach(...)Kaszę blendujemy. Dodajemy mąkę i pietruszkę. W garnku gotujemy wodę. Zagniatamy ciasto - powinno być delikatne, lekko klejące ale zwarte. Ręce obtaczamy w mące, formujemy małe kuleczki/jajeczka. Co 3-5 klusek ponownie maczamy ręce w mące. Do wrzącej wody wrzucamy 1/4 wszystkich klusek. Mieszamy kilka razy. Od momentu gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2 minuty
Czarnawisienkakaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 0.5 szklanki mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu(...)Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Ciasto nabieramy bokiem łyżki (około 1/3 łyżki) i wrzucamy do wody (kształt nie jest ważny). Możemy użyć łyżeczki do zsunięcia ciasta do wody. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. 5) W międzyczasie w garnku lub na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy
Roślinożerni urlopowiczePrzedstawiam tradycyjne kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie. Swój apetyczny zielony odcień, kluseczki zawdzięczają zawartości liści szpinaku. Nie zmienia to znacząco ich smaku, ale czyni danie wizualnie wyjątkowym. Niezwykły pomysł na urozmaicenie klasycznej, niekiedy już nudnej kuchni. Artykuł Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plKnedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka Kluski to niegdyś bardzo popularny rodzaj potrawy, która stanowiła codzienny posiłek w każdym zakątku obecnego Podkarpacia. Kluski zazwyczaj gotowano w formie małych kulek lub w kształcie wrzecion. Najczęściej przygotowywano je z mąki, ziemniaków, twarogu lub mieszanki tych składników. Kluski bywały nadziewane twarogiem, kapustą, kaszą, owocami albo mięsem(...)znacznie częściej nie miały nadzienia, ponieważ w ten sposób łatwiej i szybciej było je przygotować. Takie kluski podawano okraszone skwarkami lub cebulą i stanowiły samodzielne danie. W Puszczy Sandomierskiej, w Brzózie Królewskiej, przetrwała tradycja gotowania knedli z kaszy manny i twarogu. Podaje się je na słono, polane bułką tartą podsmażoną na maśle. Przepis Józefy Grabarz z Brzózy Królewskiej
Trzeci talerzaromatyczne. Pamiętajcie też, żeby zebrać wytopiony tłuszcz, który jest bardzo zdrowy, można wykorzystać go do smażenia, do zupy albo innych potraw. Pieczone gęsie udka podałam z modrą kapustą i kluskami śląskimi, polanymi sosem pieczeniowym. Pyszne - to mało powiedziane;) Polecam też przepisy na dodatki do pieczonych udek gęsi: Kluski śląskie Kopytka Kopytka pietruszkowe Modra kapusta Kapusta(...)udka można ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić
Obiad gotowyZraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie(...)siak, dodatek to kwestia uznania. W związku z nadzwyczajną sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:)) Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego 80 g ugotowanego ryżu 1 cebula , drobno posiekana 1 szklanka rosołu z kostki 1 jajko
gotuj ze mną