Kluski śląskie. Cześć. Jako że jestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki(...)ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym ogniu aż kluski wypłyną na wierzch. wyciągamy na druszlak. SMACZNEGO
Rita creativeprzygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie. Kluski śląskie z dziurką Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy(...)ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki. Całość łączymy w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki. Spłaszczamy je i robimy dziurkę. Kluski najlepiej gotować partiami. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut. Jeśli woda zagotuje się kluski
Moja smaczna kuchniajaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki na 13 -15 sztuk 1 szklanka(...)Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki. Śliwki umyć i wypestkować. Ręce obsypać mąką. Urwać kawałek ciasta, spłaszczyć, na środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z jogurtem posypane lekko ksylitolem. *W wersji bezglutenowej użyj mąki ryżowej do podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać
Fabryka pomysłówKopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem(...)ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia *** *** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemkluski śląskie, zarówno te białe ( o, jak tutaj ), jak i "czorne". Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie - pasują(...)różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie obrać pozostałe
Czerwony Gupikdomowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie(...)jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. [caption id="attachment_7169" align="aligncenter" width="1024"] Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną[/caption] Artykuł Szare
e-PrzepisyKulinarneZapiekane kluski ziemniaczane Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny. Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada(...)całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego. 7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 1,5 minuty. 8. Żaroodporne naczynie lub naczynie ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy ugotowane
Mój pomysł nai inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z dzieciństwa doskonale pamiętam lane czy leniwe kluski przygotowywane przez mamę. Wzorując się na obu ich wersjach połączyłam je w jedną tzn. z leniwych jest baza w postaci twarogu, zaś z lanych - nierównomierny kształt. Twarogowe kluseczki(...)pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć na talerze. Między czasie przygotować sos, mrożone owoce przełożyć do rondelka. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż się rozpadną. Dosłodzić do smaku. Polać nim kluski. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówkluski śląskie, zarówno te białe ( o, jak tutaj ), jak i "czorne". Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie - pasują(...)różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie obrać pozostałe
Czerwony GupikDziś przepis na pyszne kluski włoskie zwane gnocchi a dosłownie " gruda ".Istnieje wiele przepisów na te smaczne kluski w zależności jaki region odwiedzamy.Mamy gnocchi z ziemniaków , mąki gryczanej , z puree warzywnego.U mnie dziś są z dynią i przyprawą włoską.Ješli jeszcze takich klusek nie robiłeś to polecam , aby wypróbować ten przepis.Zapraszam(...)ąki pszennej 4 łyżki puree z dyni lub kawałek startej dyni na tarce ( ja zrobiłam ze startej ) 1 łyżeczka przyprawy włoskiej uprażony na chrupko boczek w kostce do okrasy klusek czosnek niedżwiedzi do posypania potrawy ********. ***************************************************** Ziemniaki obrać i ugotować . Odcedzone utłuc lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Następnie wymieszać drewnianą łyżką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe ! Artykuł Wegańskie kluski leniwe pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanświeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz dodatki do podania 2-3 garście świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki masła klarowanego Przygotować szpinak do klusek. Na patelni rozgrzać masło klarowne. Wrzucić szpinak, nie trzeba go siekać. Smażyć aby odparował całą wodę, do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu a następnie wystudzić. Potem szpinak zmiksować(...)blenderem lub w rozdrabniaczu. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele. Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło
Monia miesza i gotujewsypać szklankę mąki i dodać masę jajeczną. Za pomocą trzepaczki, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej(...)powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Przełożyć do miski. Ewentualnie dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i całość delikatnie wymieszać (dodatek masła spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie
Ugotowaćhakami :) Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką i szklanką wykrawać krążki. Wykrojone kluski pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Gotować na parze około 10 minut. Jeśli nie macie specjalnego garnka, to możecie zwykły garnek obwiązać gazą lub ściereczką, na tym ułożyć(...)kluski i przykryć np. miską
Agusiowe smakołykiKluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym(...)Kiedy kilka dni temu zadawłam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi […] The post Kluski śląskie – najlepszy przepis! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje