kluski - 5852 przepisów (strona:34/391)

Leniwe kluski z serka homogenizowanego. 241

Dzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)soli 6 – 7 łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski

Pani M - kuchnia smakowita
Leniwe kluski z serka homogenizowanego. 107

Dzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski. Patrz film

Pani M - kuchnia smakowita
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis 339

Kopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle. Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują(...)kopytka partiami po około 15-20. Gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową. Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane: Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie Ziemniaczane

e-PrzepisyKulinarne
Kluski z makiem – makiełki z makaronem 37

Poznaj tradycyjne kluski z makiem, które znane są także pod nazwą makiełki z makaronem. To niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych deserów na Wigilię. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Kluski z makiem – makiełki popularne są na Mazowszu, Wielkopolsce, Śląsku, Kaszubach i Pomorzu. Zapraszam na sprawdzony przepis krok po kroku. Potrawę bardzo szybko zrobimy(...)potrawa wigilijna jest już gotowa do podania na świąteczny stół. Można jednak wszystko zrobić samodzielnie od podstaw. Zapraszam po sprawdzony przepis na makiełki z makaronem, czy jak ktoś woli kluski z makiem. Kluski z makiem (makiełki z makaronem) – składniki: Kaloryczność: 270 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. 200 g ugotowanego, grubego makaronu

Ania gotuje
Kluski ruskie 14

Domowe kluski ruskie – takie jak u mamy .Dla wielbicieli pierogów ruskich. Ten przepis dostałam od mojej mamy ,która za czasów PRLu  pracowała w garmażerii. Jeśli nie mamy czasu na klejenie pierogów ten przepis jest idealny. Są bardzo smaczne ,aż proszą się o dokładkę. Zachęcam do wypróbowania mojego  przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie(...)płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej (Tak by ciasto nie kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka) sól i pieprz 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie – przepis: Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy

Olcia gotuje!
Kluski śląskie 28

Tradycyjne kluski śląskie spłaszczone z wgłębieniem w środku. Idealne kluseczki gotowane w osolonym wrzątku. Prosty przepis od mojej mamy, zawsze się udaje. Kluski śląskie są nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Podajemy je z gulaszem, zrazami, stopioną słoninką. Można też podać kluseczki na słodko z masłem i posypanym cukrem. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Kluski śląskie- składniki: 1 kg ziemniaków (a po ugotowaniu, i obraniu miały około 650 gram ) 1 małe żółtko 130 gram mączki ziemniaczanej sól do smaku woda do gotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie – sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłe mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę

Olcia gotuje!
Parowańce z jagodami 40

Parowańce z jagodami Przepis na parowańce z jagodami i śmietaną. Parowańce drożdżowe, inaczej pampuchy, pyzy na parze, buchty czy kluski na parze w wersji na słodko. Pyszne drożdżowe pyzy parowane. Puchate, delikatne lekko słodkie z dodatkiem sosu z jagód i kleksem śmietany. Pampuchy na parze z jagodami, można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to buchty nadziewane jagodami(...)jest wersja bardziej pracochłonna. I szybszy przepis na parowańce, to podanie ich z jagodowym sosem. Jak zrobić parowańce ? Buchty drożdżowe jak przygotować? Parzaki, parowańce, kluski na parze Kluski na parze inaczej parowańce można przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie. Parowańce na słodko można podawać z jagodami, truskawkami i każdymi innymi owocami. A także

Dieta moja pasja
ZUPA MLECZNA Z LANYMI KLUSKAMI 48

Zupa mleczna z lanymi kluskami ... czy jest tu ktoś, kto choć raz nie jadł takiej zupy ? Dla mnie to smaki z dzieciństwa , moja mama przyrządzała nam ją bardzo często. Uwielbiałam za czasów dzieciaka i uwielbiam do dziś. Ale wiem, że są i jej przeciwnicy. Przyznam, że czasem, kiedy najdzie mnie ochota na zupę mleczną z lanymi kluskami(...)sama dla siebie ją gotuję, wtedy przywołuje miłe chwile z dzieciństwa ;) A jak jest u Was? Lubicie czy jest wręcz odwrotnie? Składniki na zupę mleczną z lanymi kluskami : * 500-600 ml mleka * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej * szczypta soli. Wykonanie: Do garnka wlać mleko, wsypać szczyptę soli. Mleko zagotować. W między czasie przygotować ciasto na lane kluski

Zrób to smacznie
Kluski śląskie 62

Zawsze powtarzam, że kluski śląskie to moje ulubione kluchy. Choć kojarzone są najczęściej w towarzystwie roladek wołowych i czerwonej kapusty, lub, tak jak poniżej, z buraczkami i mięskiem duszonym w sosie własnym, ja zawsze lubiłam je w jeszcze jednej wersji – same kluchy z sosem pieczarkowym. I jako dzieciak i nie-dzieciak zawsze czekałam na ten dzień(...)musisz zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy – w ich przygotowaniu największą rolę odgrywać będą same ziemniaki. Z pewnością nie każda odmiana będzie do nich odpowiednia. Jeśli więc takie kluski nie wyszły jak trzeba, winą należy obarczyć właśnie nieodpowiednią odmianę ziemniaków i spróbować zrobić je ponownie, wykorzystując inne;) Jest jeszcze jedna sporna kwestia, a dotyczy ona tego

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie 36

Przy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis(...)sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek.  Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski

Kardamonovy
Gnocchi z ricotty 84

Gnocchi to włoskie kluski, które mogą być przygotowane z ziemniaków, sera, kaszy mannej, mąki pszennej, mąki kukurydzianej czy jajek. Często gnocchi mają w sobie również dodatek ziół lub warzyw. Gnocchi podaje się z dodatkiem sosu lub polane masłem. Muszę Wam powiedzieć, iż gnocchi z mąki i sera ricotta są świetnym wyborem jeśli chcecie zrobić szybki obiad . Wystarczy wszystkie(...)składniki na gnocchi wymieszać w miseczce, zagnieść szybko ciasto i formować kluski. Ja często robię kilka rzeczy na raz. Najpierw wstawiam sobie warzywa na sos i kiedy całość mi się gotuje, nastawiam wodę na gnocchi i zaczynam robić kluski. Kluski jestem zazwyczaj w stanie przygotować przed zagotowaniem się wody. Jeśli jednak woda zaczyna

MeCooks
5 obiadów za 10 zł każdy 74

środę był 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu było mało. A kluski przydały się nadzwyczaj. Bo w piątek były Kładzione kluski z suszoną szynką i parmezanem Danie proste jak przekaz TVPInfo: podsmażasz suszoną szynkę, albo bekon, kładziesz na nim kluski, posypujesz

Niedzielny kucharz
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 65

Maślane kluseczki miód malinowy i kwiaty jabłoni Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo(...)lubimy). Z tych trzech produktów przygotowałam maślane kluseczki. Czasem takie kluski jemy na słono, ze skwarkami boczku czy zezłoconą cebulką. Lubimy tez kluski na słodko np z cynamonem. Tym razem prawdziwa rozpusta i dogadzanie sobie w tych trudnych czasach. Kluski podałam z masłem klarowanym, nieziemskim miodem malinowym i płatkami kwitnących właśnie jabłoni. Słuchajcie jakie

Dorota Smakuje
Wegańskie kluski leniwe 70

Wegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe , również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją. Co wyróżnia wegańskie kluski leniwe z tofu? Z pewnością… użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe

Blendman
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami. Smak, który przypomni ci dzieciństwo. PRZEPIS 48

takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo. Na przykład zupa pomidorowa z lanymi kluskami, którą uwielbiamy po dziś dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz(...)natka pietruszki. Na kluski 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki, gotuj pod przykryciem około 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, zagotuj, wlej śmietankę, ponownie wymieszaj i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć też

Kulinarna Polska
Kluski śląskie 70

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów i różnych dań mięsnych. Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  tanie SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana sól 1. Ugotowane ziemniaki(...)robimy w każdej delikatną dziurkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnice. 5. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy część klusek. Pozostawiamy w wodzie na około 12 minut i nie doprowadzamy w tym czasie do wrzenia. To zapewni nam gładką strukturę naszych klusek. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową

karolgotuje
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 72

tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki w kluskach na sos. Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki(...)łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól i pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:)) Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę

Krylowa Kuchnia
Kluski szpinakowo – serowe 56

Cześć!  W moim domu do roślinożerców zalicza się żeńską część rodziny. Ta część właśnie była zachwycona takim właśnie obiadem.  Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku(...)mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.  Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.  Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 70

wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.  Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem(...)samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się * od jakości koncentratu zależy smak zupy * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa

Pieprzyć z Fantazją
Kluski z makiem 58

Przyznam się, że lubię kluski z makiem i w zasadzie każde danie z makiem, o ile masa jest dobrze zrobiona. I koniecznie domowa a nie kupna Za to u nas w domu problem z kluskami z makiem jest taki, że dań na stole jest tyle, do tego jeszcze ciasta… te kluski jakoś zupełnie(...)całą serię Samo danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Wybieramy ulubiony kształt makaronu, ja preferuję grubą wstążkę lub łazanki. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej przygotowaną masę makową.  kluski z makiem Przepis na klasyczną masę makową znajdziecie tutaj .  Przepis na masę makową z mielonego maku znajdziecie tutaj . Przed podaniem mieszamy ugotowany makaron z masą makową, w ilości

Mieszam w Garnku
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 99

niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku szczypta pieprzu czarnego(...)garnkiem i w niewielkich ilościach wlewamy do zupy (tam gdzie bulgocze i unoszą się bąbelki – mama mnie tak uczyła ) nasze ciasto i patrzymy jak tworzą się lane kluski Pamiętamy o mieszaniu zupy, żeby nie przywarła do dna! W moim rodzinnym domu lało się ciasto przez zębiska widelca, ale ja zwykle wlewam je bezpośrednio z miski do zupy

Lamarida.pl
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 94

drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.  Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.  Przed podaniem posypałam natką pietruszki(...)samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się * od jakości koncentratu zależy smak zupy * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pomidorowa z kluskami lanymi 113

zupa pomidorowa 1,3 kg mięsistych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sól cukier ok 1 l bulionu, u mnie drobiowy kluski lane 3 jajka 8-9 łyżek mąki szczypta soli Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki(...)dusić aż pomidory się rozpadną. Potem dolać bulion i całość zmiksować blenderem. Dodać natkę pietruszki i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. W międzyczasie przygotować ciasto na kluski lane*. Do garnuszka wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszać  aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Jak zupa sie zagotuje wlewać powoli ciurkiem

Monia miesza i gotuje
Szare kluski z pyszną okrasą 174

kuchni polskiej a mianowicie szare kluski. Swoją wyjątkowość zawdzięczają szaremu kolorowi, który uzyskują dzięki dodaniu do ciasta surowych ziemniaków. zwie się je rożnie: żelaziaki,przecieraki czy własnie kluski szare. Są one bardzo pyszne a robi się je łatwo i przyjemnie :) Można je podać z dowolną okrasą, ja polecam tę z przepisu. Takie kluski(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
JAK ZROBIĆ KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM, TRUSKAWKAMI I ŚMIETANKĄ? 114

się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem! PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM Kluski leniwe robimy na tej samej zasadzie, jak kluski śląskie. Tj. PROPORCJI Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wybierz te odmiany(...)mączystej i w kolorze mocno żółtym. Ziemniaki studzimy całkowicie, najlepiej na kluski nadają się tzw wczorajsze ziemniaki. Ugotowane ziemniaki ( np. 1,5 kg czy 2 kg) przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz tłuczkiem do ziemniaków.  Masę przełóż do miski i ubij dłonią na gładko ( tak jak gładkie jest lustro wody na jeziorze ;-) ).  Zaznacz teraz

SMYKWKUCHNI
Sprawdzony przepis na gniocchi 168

możesz wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, pokrój wałeczki w poprzek, w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego w ogóle nie robić, można wreszcie trochę się pobawić i zrobić(...)cierpliwości. Krok 5 Kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Jeśli są bardzo miękkie, czyli zawierają mało mąki, potrzebują na ugotowanie naprawdę mało czasu – dosłownie sekund od wypłynięcia na powierzchnię (kluski surowe standardowo idą na dno po wrzuceniu do garnka). Jeśli są bardziej zwarte, będą potrzebowały 2-3 minut maks! Obserwuj jak zachowują się kluski w gotowaniu

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z sosem grzybowym 177

Smaczne i szybki danie to dla mnie kluski i wszystkie dania z makaronem. Dzisiaj proponuję na obiad zrobić kluski śląskie z szybkim sosem grzybowym na bazie koncentratu bulionu Krakus.  Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę(...)kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE  z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych

Bon appetit mon amie
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 307

Farsz studzimy. *jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną(...)znak,że są gotowe. Kluski można podać z dowolnym dodatkiem z sosem,z bułką tartą. Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :) Polecam gorąco-są pyszne,sycące  i łatwe w przygotowaniu :) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 199

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki(...)obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski śląskie : Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej

Kuchnia Danusi
Kluski na parze ze śliwkami 157

kluski z twarogiem. Teraz jest mi jeszcze szybciej i łatwiej bo mam Multicooker Camry CR 6408 w którym można gotować na parze i tak też ugotowałam te kluski. Kluski wyszły bardzo puszyste, śliwki mięciutkie jednym słowem rozpływały się w ustach.  Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM(...)cztery śliwki. Zamknąć pokrywę, za pomocą pokrętła ustawić czas i funkcję gotowania na parze "steam" i gotowe. Multicooker sam wyłączy się po upływie wyznaczonego czasu.  Przed wyjęciem klusek trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Przed podaniem kluski polać zrumienionym masłem i posypać brązowym cukrem.   Po więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj

Ala piecze i gotuje
Szybkie i łatwe kluski leniwe / pierogi leniwe 112

Leniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą(...)powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.  2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu

Szefowa kuchni
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 130

mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek(...)wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało zwarte ciasto, jednak nie bardzo twarde. Kiedy mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie

Via Gusto
Kluski leniwe 157

Smak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to z decy dowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa.  Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką?   Skła dniki: 0,5kg białego sera szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej (może się z darzyć(...)nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i ok 2 łyżeczek cukru (w zależności jak sło dkie kluski lubicie).    W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluski.  Smacznego

ChilliJemy
Kluski Śląskie 132

Dodajemy jajko i łączymy składniki najlepiej ręką. Formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze, na środku robiąc dziurkę małym palcem, tak aby nie przebiła dna. Dobrze jest moczyć ręce po kilku kluskach, aby się nie przyklejały do dłoń i były ładnego kształtu. W garnku wstawiamy wodę, 3/4 pojemności garnka, solimy troszeczkę i doprowadzamy do wrzenia. Ogień przykręcamy na mały(...)kolei wkładamy kluski. Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, w zależności od wielkości klusekKluski możemy przygotować sobie chwile przed obiadem i po prostu przykryć ściereczką aby się nie wysuszyły. Starajmy się też również nie rozgotować klusek, gotując powoli na małym ogniu. Smacznego

Klasyka Gotowania
Kluski śląskie z sosem szpinakowym 193

rękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić(...)jednolitą konsystencję 6. Uformować kuleczki 7. Palcem zrobić dziurki 8. Ugotować i odcedzić 9. Rozmrozić szpinak 10. Dodać śmietanę i przyprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Kluski śląskie z sosem szpinakowy Artykuł Kluski śląskie z sosem szpinakowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kluski Shreka 118

wrzącej wody. Gotować 10-15 minut lub do całkowitego wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski podajemy okraszone smażoną cebulą w towarzystwie białej kiszonej kapusty na ciepło. Kluski Shreka sprawdzają się idealnie jako bardzo syte i odżywcze danie dla dzieci. Nawet najwięksi przeciwnicy szpinaku, dają się skusić ich intensywnej zieleni. Apetyt powinna wzmagać historia o Shreku(...)który: "sam przecież bardzo często jada takie kluski na obiad...". Niestety działa ona w ograniczonym zakresie i tylko do pewnego wieku. Najwięcej jednak zależy od nawyków i kultury żywienia w każdym domu. W zestawie do obiadu polecam sok bananowy z grejpfrutem: Bananowy start

Pij soki wyciskane
Leniwe 120

mówią o łączeniu twarogu z ugotowanymi ziemniakami, u mnie w domu jednak zawsze były w 100% twarogowe. Nie zawsze ubijam białko na pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków(...)soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki

Słodki Kompromis
Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem 191

smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki nasion słonecznika 1/3 pora 4 pieczarki około 150 g filetu(...)piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić

Jaglusia
Kluski na parze w sosie czkoladowym 150

in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię(...)garnek owiązany gazą lub ściereczką, czy też parowar). Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 -15 minut (nieco dłużej, jeśli kluski są większe). Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.( u mnie sos czekoladowy

vaniliowoczekoladowa
Kluski kładzione 188

Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej ilości. Delikatne, smaczne i własnej roboty. Obiad z takimi kluseczkami na pewno przypomni każdemu mamine i babcine domowe(...)obiady. Kluski kładzione: 4 średnie jajka 3 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżka masła szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Masło rozpuszczamy (w rondelku lub na małej mocy w kuchence mikrofalowej). Jajka mieszamy z wodą, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól i miksujemy

Poezja smaku
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 104

pozostały Wam ziemniaki z obiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo(...)pokroić go na plastry (około 1-2 cm). W każdym plastrze zrobić dołek palcem, nałożyć po pół łyżeczki powideł, plastry skleić tak aby powstały spłaszczone, okrągłe kluski. Kluski smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Kluski wykładać na talerz i obsypać cukrem

na moim stole...
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 122

miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około(...)minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 133

następnie każdy walec pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Wrzuć kluski do gotującej się wody. Najwygodniej podzielić gotowanie na dwie partie. Gotuj kluski do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, co powinno zająć ok. 5-7 min. Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.  Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki(...)podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem.  4 porcje Smacznego

Roślinna - blog wegański
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 115

Bardzo zaintrygował mnie sos fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść(...)sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam)  lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut.   Orzeszki

Jadło i czytadło
Kluski śląskie z żeberkami 237

Dzisiaj specjalny przepis na kluski śląskie, który dostałam od mojej kochanej teściowej, :) która otrzymała przepis od prawdziwej Ślązaczki. Ponoć, przepis na kluski śląskie jest zawsze dobrze strzeżoną tajemnicą rodzinną i powodzenie w ugotowaniu klusek leży w dokładnym jego wykonaniu. W składnikach nie podaję ilości ziemniaków- zależy to od Was, ponieważ przepis bazuje na podzieleniu(...)każdej kulce robimy palcem "dziurkę ". Gotujemy osoloną wodę. W szklance - nalewamy wodę do połowy i dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej- mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do osolonej wody. Wkładamy nasze kluski, gotujemy 2 min od wypłynięcia klusek. Gotowe :) Ja podałam z żeberkami. Smacznego

Smaki Edyty
Szare kluski z surowych ziemniaków 620

Kładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują(...)boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotować wodę z solą i na wrzącą przekładać masę ziemniaczaną (pamiętając, aby przed

Kraina Miodem Płynąca
Gnocchi w sosie serowym 214

kilka części, z których formujemy wałki o średnicy około 1cm i tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób aby odcisnęły się rowki , w które później będzie zbierał się aromatyczny sos. Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie(...)ogniu często mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie solą, przy czym ser pleśniowy jest na tyle słony, że soli można dodać dosłownie szczyptę. Kluski podajemy gorące polane gorącym sosem. kluski gnocchi Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów Przepis na Tureckie Pide Artykuł Gnocchi

Księga-Smaku
Gnocchi - włoskie kluski 128

ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz parmezan Na patelni rozgrzać masło dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i polać kluski. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zrobić w nich dołek, wbić jajko, dodać mąki, sól, i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Powinno być(...) na wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować około 2-3 minuty. Wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać gorące polane masłem ziołowym  i posypane parmezanem gnocchi -włoskie kluski

O kuchni z uczuciem
Przepis na niemieckie szpecle 15

Nurtuje Cię pytanie jaki makaron do rosołu, do zupy czy do sosu? Dziś przepis na niemieckie szpecle, przecierane kluseczki z mąki, jajek i wody. Mówi się o nich także kluski bawarskie, mogą być małe lub większe, albo i całkiem spore kluchy. W handlu są dostępne różne warianty Spätzle kluski. Firmy prześcigają się w produkcji makaron spatzle(...)całą stanowczością stwierdzam: bez obaw dasz sobie z nimi radę. Jak zrobić szpecle i z czym podawać?       Makaron spatzle Najbardziej popularne i znane są kluski kładzione lub kluski lane. Przepis na szpecle choć pewnie nazwa brzmi obco, może się okazać, że to całkiem swojskie jedzonko. Łatwe, szybkie i przyjemne, na słodko

Dieta moja pasja
Gnudi ze szpinakiem i ricottą. 41

Gnudi ze szpinakiem i ricottą. Jest to włoska potrawa, która może okazać się chwilową alternatywą dla klasycznego przepisu na ziemniaczane gnocchi. To rodzaj klusek z serem ricotta i szpinakiem . Dodatek sera ricotta sprawia, że kluski są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Gnudi ze szpinakiem idealnie zastąpią ziemniaki w daniu głównym. Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej(...)wymieszaj. Powstanie jednolitą masa, z której uzyskasz gnudi ze szpinakiem. Tradycyjne gnudi formuj się przy pomocy dwóch łyżek stołowych, wkładając niewielka ilość ciasta i pomagając drugą łyżką, uformuj długi klusek. Obtocz gnudi w mące. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody włóż gnudi. Gnudi po około 3 – 5 minutach wypłyną na powierzchnię

Zdrowy Styl Joanny
z blendera szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą zasmażaną... 43

wymieszać, porcje ciasta dać na płaski talerz. W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą - pyszne(...)szare kluski, ziemniaki mocno zmiksowane w blenderze są szybko gotowe do przygotowania szarych klusek........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z serem 46

Kopytka z serem Kopytka z serem i ziemniakami, albo jak kto woli kluski z ziemniakami i twarogiem. Mięciutkie, delikatne kluseczki ziemniaczano twarogowe idealne na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Klasyczne kopytka to danie pszenno ziemniaczane, kopytka z twarogiem to bogatsza wersja zwykłych klusek z ziemniaków, a biedniejsza oryginalnych klusek – pierogów leniwych. Kopytka(...)udały musimy mieć dobrze wystudzone ziemniaki. Często pada pytanie, dlaczego kopytka z twarogiem się rozpadają? Powodów może być kilka, za rzadkie ciasto, zbyt mocno się gotują lub pokrywka. Takie kluski jak leniwe, kopytka itp. należy bardzo wolno gotować i to bez przykrycia. Ile gotować kopytka twarogowe? Jakie ziemniaki na kopytka z twarogiem?   Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
SZARE KLUSKI/ŻELAZIAKI -przepis na pyszny i tani obiad z ziemniaków FILM 68

Zapraszam po przepis na pyszne szare kluski.  Szare kluski to danie kuchni polskiej, swój kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków do ciasta, dzięki czemu maja one szary kolor. Można je zrobić gdy np zostaną nam ziemniaki z obiadu. Polecam bo są na prawdę pycha. Zapraszam na film z przepisem A tutaj link do przepisu na blogu(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka 100

skosem. Ja kroję na prosto, by przypominały kopytka jagniątka. Kopytka wrzucić na wrzątek (jeśli robi się ich dużo, polecam podzielić na porcje; uchroni to przed rozpadaniem się klusek wrzuconych wcześniej). Zamieszać drewnianą łyżką, by kluski nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze ok. minuty. Wyjąć szumówką(...)durszlak i zahartować zimną wodą. Kopytka można podawać okraszone zezłoconą lub zeszkloną cebulką. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i surówką z porów lub czerwonej kapusty . ----- Podobne: Bezglutenowe kluski z soczewicą Placki ziemniaczane z grzybami Kluski śląskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane cygara z mięsem 46

Przeglądając przepisy na blogach, natrafiłam na zupełnie inną formę podania klusek z mięsem mielonym. Oczywiście musiałam spróbować. Wszyscy znamy kuleczki, lub bardziej owalne formy zwane kartaczami - ale cygara? :) A okazały się fantastyczne! Forma jest bardzo praktyczna w serwowaniu. Idealnie kroi się je sztućcami i są przepyszne. Cóż więcej chcieć? Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi(...)sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu (opcjonalnie), sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć

Świat Domowej Kuchni
Puszyste leniwe pierogi 62

Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki(...)masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. Puszyste leniwe pierogi   Puszyste kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:   500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  2 duże jajka szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła mąka

Kulinarne przygody Gatity
Kluski leniwe 78

Dziś absolutna klasyka - kluski leniwe. Danie znane z dzieciństwa z wszystkich stołówek szkolnych i przedszkolnych i z kuchni domowej naszych babć i mam. Kryzysowe danie z najprostszych składników, które są zwykle w domu, proste i szybkie i co najważniejsze - lubiane przez wszystkich. Można je podać jak na powyższym zdjęciu z bułeczką i masłem, można podać z masłem(...)cukrem, albo z sezonowymi owocami - teraz polecam oczywiście truskawki. Kluski leniwe Składniki: 250 g sera białego 2/3 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę podsypać mąką. Ciasto

Smaczny zeszyt
Kluski z makiem 57

czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się(...)gości zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały

niecodziennikpary
Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem 84

Kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama takie robiła często. Częściej niż kluski serowe w domu rodzinnym były takie tradycyjne mączne podane z serem białym i słoninką topioną. Te kluski to takie połączenie tych mącznych z dawnych lat, połączenie sera i mąki. Jest to lżejsze wydanie i co najfajniejsze na słodko! Dzieciom takie(...)tego miksera. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. W gotującej się wodzie zanurzyłam łyżkę. Na czubek gorącej łyżki nabierałam ciasto i wykładałam do wrzącej wody. Poczekałam aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund się pogotują. Łyżką cedzakową wykładałam kluseczki do miski. Przed podaniem polałam roztopionym masłem, oprószyłam cukrem i cynamonem do smaku. Notatki: * do tego

Pieprzyć z Fantazją
Lane kluski 78

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w rosole, lekkiej zupie warzywnej oraz mleku. Pamiętam rosół podawany w wakacje w altanie ogrodowej z lanymi kluskami i dużą ilością kopru, smakował wyjątkowo dobrze. Siedzieliśmy, planowaliśmy, jedliśmy czekając

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z serem 181

Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski leniwe+film 96

będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej. Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3 cm, lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kluski podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.   Artykuł Kluski leniwe+film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kluski śląskie (bez jajka) 115

Kluski z dziurką Kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej – tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu. To świetny sposób na pyszny obiad – nie są czasochłonne i nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla początkujących polecam filmik z Przepisów Joli, na którym się wzorowałam. Przygotowanie jest tu pokazane bardzo przejrzyście(...)Gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami

Kulinarne S.O.S.
Gnocchi z boczkiem i kapustą 409

Gnocchi z boczkiem i kapustą Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku(...)łyżki cedzakowej *** *** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy *** *** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości

Blog z Apetytem
Kluski z dyni -gotowanej i puree ziemniaczanego w proszku 149

Kluski z gotowanej dyni  i puree ziemniaczanego w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw piec w piekarniku. Wydawało mi się że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane(...)proszku pochłania nadmiar wilgoci a reszta składników sprawia, że kluski można zrobić szybko i smacznie. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli jest więcej osób na obiedzie należy odpowiednio powiększyć ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju

zielonacukinka
Leniwe wytrawne, z ziołami 137

słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych.  składniki ( dla 2 osób) kluski 250 g tłustego twarogu ok 100 g mąki plus dodatkowo do podsypania(...)jajka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku  świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry starty parmezanu 1 nieduża cukinia przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać  mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już

Stare Gary
Leniwe wytrawne, z ziołami 128

słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych.  składniki ( dla 2 osób) kluski 250 g tłustego twarogu ok 100 g mąki plus dodatkowo do podsypania(...)jajka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku  świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry starty parmezanu 1 nieduża cukinia przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać  mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już

Stare Gary
Najlepsze kluski bezglutenowe (paleo) 133

dużo bardziej od frytek, co mnie mega cieszy. No i zawsze uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej(...)wrzenia. Zmniejszamy gaz (tak, aby woda przestała wrzeć) i wrzucamy je do wody. Nie może być ich w garnku za dużo, najlepiej jeśli nie będą się dotykały. Kluski bezglutenowe mają tendencję do przywierania do dna garnka, więc na początku możecie je delikatnie przemieszać. Po wrzuceniu do wody odmierzamy 5 min (w tym czasie powinny wypłynąć na powierzchnię

PaleoLife
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 139

pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać kluski (około 3cm). W każdej zrobić palcem wgłębienie jak w kluskach śląskich   w garnku zagotować posolną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową(...)wypłyną w rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oberwane z łodyżek i osuszone listki pietruszki, przysmażyć je jak chipsy  podawać kluski z masełkiem pietruszkowym. Można dodatkowo posypać startym parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szpinakowe kluski z kapustą pekińską 111

Zielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej(...)Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por. Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem. Kluski podaję z kapustą, posypuję natką

wesoła kuchnia
Kluski gryczane z sosem pomidorowym 113

Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka(...)pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową. Gotowe kluski polać sosem pomidorowym

Bullio
Kluski z buraków 113

Kluski z buraków, kluski z chia, kluski śląskie, to połączenie wszystkich trzech opcji w jednych pysznych i sprężystych kluseczkach. Zajadałam kluski z sosem chrzanowym bo taki najbardziej mi podpasował do buraków i świeżym bobem. Połączenie było znakomite , dlatego polecam gorąco. Kluski z buraków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Golce - kluski ziemniaczane - kuchnia kaszubska 112

ulega wpływom destrukcyjnym. Nadmiar energii idzie wówczas na wzmocnienie organizmu. Dzisiaj zapraszam na kluski ziemniaczane, które po kaszubsku nazywają się golce. Jest to  moja wersja. To kluski  pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych. Podałam je z sosem z suszonych grzybów. Pycha! Wszystkie składniki zarówno na kluski jak i na sos pochodzą z sąsiedztwa (mąka z młyna oliwskiego). Oprócz soli ;). Niestety w moim regionie nie wydobywa się soli. Golce - kluski ziemniaczane trzy porcje 0,5 kg mączystych ziemniaków gotowanych 0,5 kg surowych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki

Posadzone i zjedzone
Kluski łyżką kładzione 118

Uwielbiam te kluski! U mnie od zawsze to kluski łyżą ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a smakują wyśmienicie. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, np. mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko(...)masa jest już porządnie roztrzepana, stopniowo dodaję mąkę, mieszam, a później ubijam widelcem około 2 minuty. Zagotowuję wodę i odrobinę ją solę. A teraz wkładamy do wody ciasto na kluski. Najpierw zanurzam łyżkę do zupy w wodzie, potem nabieram kluska wielkości około 1/3 łyżki i wkładam do wody i tak aż do zużycia ciasta. Delikatnie mieszam

Wołowina od rekina
Kluski jaglano - ziemniaczane 154

Jeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę(...)jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy

Czary - gary w kuchni
Leniwe z ricotty 156

nieświadomości... otóż, zawsze uważałam, że kluski leniwe składają się z ziemniaków, sera, mąki i jajek gdy tymczasem okazało się, że nie do końca tak jest... Bo kluski leniwe nie zawierają ziemniaków. Tak mówi Anna Starmach w "Pyszne 25". Ona przygotowała je ze zwykłego sera twarogowego, ja zamieniłam go na ricottę. Efekt? Pyszne, delikatne kluski(...)lekko go spłaszczamy i kroimy w paski 1 - 1,5 cm szerokości. W garnku gotujemy sporą ilość lekko posolonej wody, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej po kolei kluski. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kluski na złoty kolor

Czary - gary w kuchni
Kluski rzucane gryczano-pszenne 130

masy Zagotować wodę , posolić i na wrzątek wkładać/wrzucać łyżką (a właściwie wygarniać, za każdym razem maczać łyżkę we wrzącej wodzie)  na wodę odrobinę ciasta, tyle by kluski po ugotowaniu nie były zbyt duże Gotować około 3 min. po wypłynięciu wszystkich klusek. Smakują z bigosem, posypane np. skwareczkami lub z  sosem pieczarkowym :) Kluski są twardsze od tych z samej mąki pszennej, ale zdrowsze. Klusek starcza dla 3 osób

Proste Potrawy
Kluski leniwe inaczej 92

Ponieważ nie miałam otrębów, zastąpiłam je płatkami owsianymi. Następnym razem spróbuję zamiast zwykłej maki dodać mąkę pełnoziarnistą czy skrobię. Zobaczymy co wyjdzie Dziewczyny na blogu sugerują jako dodatek do klusek użyć jogurtu i miodu, ale jakoś mi to nie pasuje, więc użyłam masła i bułki tartej. Drukuj Kluski leniwe z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie ok 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką i masłem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-inaczej/ BosowKuchni Artykuł Kluski leniwe inaczej pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Kluski leniwe inaczej 96

Ponieważ nie miałam otrębów, zastąpiłam je płatkami owsianymi. Następnym razem spróbuję zamiast zwykłej maki dodać mąkę pełnoziarnistą czy skrobię. Zobaczymy co wyjdzie Dziewczyny na blogu sugerują jako dodatek do klusek użyć jogurtu i miodu, ale jakoś mi to nie pasuje, więc użyłam masła i bułki tartej. Drukuj Kluski leniwe z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie ok 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką i masłem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kluski-leniwe-inaczej/ BosowKuchni Artykuł Kluski leniwe inaczej pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Kluski leniwe z serem białym 1224

miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki, ale nie za dużo, kluski mają być serowe :) Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i delikatnie(...)wkładaj na wrzątek porcję klusek. Gotuj ok. 2 min. aż wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki

Calzonella.com
Wołowina po burgundzku 142

talerzach, tak aby tworzyło centymetrową warstwę. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę. Do wrzącej wody za pomocą łyżki wkładałem kawałki ciasta, odkrawając je z talerza, tak aby powstały podłużne kluski. Kiedy całe ciasto dodałem do wody i woda znów zaczęła wrzeć gotowałem kluski jeszcze przez 10 minut, a następnie odcedziłem je na durszlaku. Kiedy wołowina była(...)dodałem go niej 150 gram marynowanych cebulek perłowych oraz doprawiłem sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zamieszałem delikatnie i gotowałem jeszcze przez 2 minuty. Na talerze wyłożyłem kluski ziemniaczane, a na nie kawałki wołowiny z warzywami i winnym sosem. Sosu na talerzu powinno być dość dużo, aczkolwiek nie powinien on zakrywać klusek. Całość posypałem

Wyprawy kulinarne
Nadziewane kluski śląskie 140

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji(...)nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;) W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje

Kraina Miodem Płynąca
Kluski ze szpinakiem i białym serem 151

Dzisiaj kolejny sposób na szpinak. Mój młodszy syn nie przepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe są świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 150 g żółtego startego sera 3 łyżki mąki 2 jajka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)posypanie). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać mąkę i wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąkę, ale maksymalnie 1 płaską łyżkę. W garnku zagotować wodę , posolić. Kluski można formować rękoma lub za pomocą łyżki. Wrzucać na wrzątek i gotować około 3 minuty jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i układać

O kuchni z uczuciem
.770. kluski, które rosną 126

drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je ponownie wykorzystać. Te kluski jadłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Jednak błędem było to, że zrobiłam je w małym rondelku, bo nie przewidziałam, że urosną i gdy położyłam może(...)kluski zabrakło miejsca...Tak więc Wam polecam użyć garnka z szerokim dnem :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp

breakfast of dreams
Białkowe kluski 154

podziwiam za pomysłowość, byłam sceptycznie nastawiona, że kluski się rozpadną,  bo jakoś nie mam daru do tego typu rzeczy, ale wyszły bez problemu ;) Składniki (12 klusek): 200g sera białego chudego 1 białko z małego jajka (ja użyłam jajek M) 1 łyżeczka stewii sos: miód + kakao Sposób przygotowania: Twaróg odciskamy w rękach lub przez(...)wszystko dokładnie wyrabiamy lepimy suchymi rękami małe kluski (ciasto będzie się lepić do rąk, ale mimo to bez problemu udało mi się ulepić kluseczki) wrzucamy delikatnie kluski do wrzątku, należy je lekko przemieszać gotujemy na małym ogniu około 1 minutę od wypłynięcia gotowe kluski polałam mieszanką miodu i kakao ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski gryczane z sosem pomidorowym 128

Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka(...)pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową. Gotowe kluski polać sosem pomidorowym

Bullio
Kluski śląskie 162

pierwszych młodych ziemniaków, które uwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo w postaci kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo(...)nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny minus przygotowania klusek, jest taki, że trzeba czekać, żeby ziemniaki wystygły, ale gdy nie wiemy, co zrobić z za dużą ilością ugotowanych ziemniaków, są idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie jest niezwykle proste! Składniki: - ziemniaki; (3/4) - mąka ziemniaczana; (1/4) - 1 jajko; - sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez

dom-agi.pl
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 118

będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki na sos : 1 małe opakowanie suszonych grzybów 1 śmietanka słodka 12% ok. 150 ml. 1 duża

vegetanie
Kluski leniwe z miętą 89

leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły  postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku(...)Kluski leniwe z miętą  SKŁADNIKI:  250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli   PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 201

wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej(...)miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i posypane

Smaczne Zdrowe
Szare kluski ze skwarkami i białym serem 161

Już dawno nie jedliśmy żadnych klusek więc postanowiłam zrobić szare kluski. Bardzo lubimy je ze skwarkami, cebulką i białym serem. Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-) Składniki na 4 porcje: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 300 g słoniny 300 g białego sera Sól(...)cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek. W garnku zagotować wodę, dodać   ½ łyżki soli.   Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić. Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kluski gryczane z sosem pomidorowym 140

Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka(...)pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową. Gotowe kluski polać sosem pomidorowym

Bullio
Kluski ziemniaczane z sosem z czerwonej sałaty - radicchio i serem pleśniowym -gorgonzola 150

masła 2 łyżki oleju z oliwy 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 plasterki sera o smaku śmietankowym sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić w garnku lekko posoloną wodę do ugotowania klusek ziemniaczanych. W międzyczasie w pojemnym garnku lub na patelni podsmażyć  pokrojoną drobno cebulę na maśle i oleju z oliwy. Dodać białe wytrawne wino i dusić cebulę(...)miękkości. W razie potrzeby dodać odrobinę wody od gotowania klusek. Dodać ser pleśniowy gorgonzola, poszatkowaną sałatę , serki w plasterkach.  Gotować przez 1 minutę do rozpuszczenia się serów i wyłączyć gaz. Ugotowane kluski ziemniaczane połączyć z sosem, dokładnie wymieszać.  Podawać na gorąco. SMACZNEGO

zielonacukinka
KLUSECZKI FRANCUSKIE 133

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki  TUTAJ  :) Składniki: 1  łyżka  masła(...)jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę i ubite na sztywno białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Początkowo  przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż

Walijskie Pichcenie