Domowe kluski ruskie – takie jak u mamy .Dla wielbicieli pierogów ruskich. Ten przepis dostałam od mojej mamy ,która za czasów PRLu pracowała w garmażerii. Jeśli nie mamy czasu na klejenie pierogów ten przepis jest idealny. Są bardzo smaczne ,aż proszą się o dokładkę. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie(...)płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej (Tak by ciasto nie kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka) sól i pieprz 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie – przepis: Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy
Olcia gotuje!Tradycyjne kluski śląskie spłaszczone z wgłębieniem w środku. Idealne kluseczki gotowane w osolonym wrzątku. Prosty przepis od mojej mamy, zawsze się udaje. Kluski śląskie są nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Podajemy je z gulaszem, zrazami, stopioną słoninką. Można też podać kluseczki na słodko z masłem i posypanym cukrem. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Kluski śląskie- składniki: 1 kg ziemniaków (a po ugotowaniu, i obraniu miały około 650 gram ) 1 małe żółtko 130 gram mączki ziemniaczanej sól do smaku woda do gotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie – sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłe mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę
Olcia gotuje!Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry(...)wyglądem, jak i unikatowym sposobem przygotowania dania. Przepis Zespołu Regionalnego „Straszydlanie” opublikowano w wydawnictwie pt: Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna na terenie Lokalnej Grupy Działania „Trygon – rozwój i innowacja”. Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto pierogowe – parzone: 250 g mąki pszennej 1 jajko (niekoniecznie) 1/2 szklanki wrzącej wody sól Farsz: 1kg 200 g ziemniaków 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Trzeci talerzParowańce z jagodami Przepis na parowańce z jagodami i śmietaną. Parowańce drożdżowe, inaczej pampuchy, pyzy na parze, buchty czy kluski na parze w wersji na słodko. Pyszne drożdżowe pyzy parowane. Puchate, delikatne lekko słodkie z dodatkiem sosu z jagód i kleksem śmietany. Pampuchy na parze z jagodami, można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to buchty nadziewane jagodami(...)jest wersja bardziej pracochłonna. I szybszy przepis na parowańce, to podanie ich z jagodowym sosem. Jak zrobić parowańce ? Buchty drożdżowe jak przygotować? Parzaki, parowańce, kluski na parze Kluski na parze inaczej parowańce można przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie. Parowańce na słodko można podawać z jagodami, truskawkami i każdymi innymi owocami. A także
Dieta moja pasjaZupa mleczna z lanymi kluskami ... czy jest tu ktoś, kto choć raz nie jadł takiej zupy ? Dla mnie to smaki z dzieciństwa , moja mama przyrządzała nam ją bardzo często. Uwielbiałam za czasów dzieciaka i uwielbiam do dziś. Ale wiem, że są i jej przeciwnicy. Przyznam, że czasem, kiedy najdzie mnie ochota na zupę mleczną z lanymi kluskami(...)sama dla siebie ją gotuję, wtedy przywołuje miłe chwile z dzieciństwa ;) A jak jest u Was? Lubicie czy jest wręcz odwrotnie? Składniki na zupę mleczną z lanymi kluskami : * 500-600 ml mleka * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej * szczypta soli. Wykonanie: Do garnka wlać mleko, wsypać szczyptę soli. Mleko zagotować. W między czasie przygotować ciasto na lane kluski
Zrób to smacznieZawsze powtarzam, że kluski śląskie to moje ulubione kluchy. Choć kojarzone są najczęściej w towarzystwie roladek wołowych i czerwonej kapusty, lub, tak jak poniżej, z buraczkami i mięskiem duszonym w sosie własnym, ja zawsze lubiłam je w jeszcze jednej wersji – same kluchy z sosem pieczarkowym. I jako dzieciak i nie-dzieciak zawsze czekałam na ten dzień(...)musisz zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy – w ich przygotowaniu największą rolę odgrywać będą same ziemniaki. Z pewnością nie każda odmiana będzie do nich odpowiednia. Jeśli więc takie kluski nie wyszły jak trzeba, winą należy obarczyć właśnie nieodpowiednią odmianę ziemniaków i spróbować zrobić je ponownie, wykorzystując inne;) Jest jeszcze jedna sporna kwestia, a dotyczy ona tego
Smaki Na TalerzuPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis(...)sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski
KardamonovyGnocchi to włoskie kluski, które mogą być przygotowane z ziemniaków, sera, kaszy mannej, mąki pszennej, mąki kukurydzianej czy jajek. Często gnocchi mają w sobie również dodatek ziół lub warzyw. Gnocchi podaje się z dodatkiem sosu lub polane masłem. Muszę Wam powiedzieć, iż gnocchi z mąki i sera ricotta są świetnym wyborem jeśli chcecie zrobić szybki obiad . Wystarczy wszystkie(...)składniki na gnocchi wymieszać w miseczce, zagnieść szybko ciasto i formować kluski. Ja często robię kilka rzeczy na raz. Najpierw wstawiam sobie warzywa na sos i kiedy całość mi się gotuje, nastawiam wodę na gnocchi i zaczynam robić kluski. Kluski jestem zazwyczaj w stanie przygotować przed zagotowaniem się wody. Jeśli jednak woda zaczyna
MeCooksśrodę był 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu było mało. A kluski przydały się nadzwyczaj. Bo w piątek były Kładzione kluski z suszoną szynką i parmezanem Danie proste jak przekaz TVPInfo: podsmażasz suszoną szynkę, albo bekon, kładziesz na nim kluski, posypujesz
Niedzielny kucharzMaślane kluseczki miód malinowy i kwiaty jabłoni Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo(...)lubimy). Z tych trzech produktów przygotowałam maślane kluseczki. Czasem takie kluski jemy na słono, ze skwarkami boczku czy zezłoconą cebulką. Lubimy tez kluski na słodko np z cynamonem. Tym razem prawdziwa rozpusta i dogadzanie sobie w tych trudnych czasach. Kluski podałam z masłem klarowanym, nieziemskim miodem malinowym i płatkami kwitnących właśnie jabłoni. Słuchajcie jakie
Dorota SmakujeWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe , również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją. Co wyróżnia wegańskie kluski leniwe z tofu? Z pewnością… użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe
Blendmantakie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo. Na przykład zupa pomidorowa z lanymi kluskami, którą uwielbiamy po dziś dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz(...)natka pietruszki. Na kluski 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki, gotuj pod przykryciem około 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, zagotuj, wlej śmietankę, ponownie wymieszaj i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć też
Kulinarna PolskaKluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów i różnych dań mięsnych. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: tanie SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana sól 1. Ugotowane ziemniaki(...)robimy w każdej delikatną dziurkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnice. 5. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy część klusek. Pozostawiamy w wodzie na około 12 minut i nie doprowadzamy w tym czasie do wrzenia. To zapewni nam gładką strukturę naszych klusek. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową
karolgotujetatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki w kluskach na sos. Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki(...)łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól i pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:)) Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę
Krylowa Kuchnia