Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę(...)oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką
Smak mojego domumasełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części(...)Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy w 2 cm kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski, mieszamy, żeby się nie posklejały. Gdy woda z kluskami zacznie wrzeć gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy
Rozpustne gotowanieminut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy je delikatnie przemieszać łyżką żeby odkleiły się od dna gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na małym ogniu (jednak woda powinna trochę bulgotać) ugotowane kluski odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (zaraz po wyciągnięciu z wody są na mój
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko 200 g. Nie chciało mi się lecieć po brakujący składnik, więc zajrzałam do lodówki i… moim oczom(...)ubite białka, delikatnie łącząc je z masą. Dodać mąkę i wszystko bardzo delikatnie wymieszać łyżką. W garnku zagotować dużą ilość wody z solą. Przy pomocy dwóch łyżek formować podłużne kluski i kłaść na wrzątek. Gotować partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest
Moja Delicjakukurydziano-bananowe kluski kładzione na solonym mleku Zauważyłam, że moim najczęstszym dodatkiem do tych klusek jest właśnie banan, bywa Jeszcze tylko ten tydzień(...)radę. Składniki: 50g mąki kukurydzianej zmiksowany banan(100g?) jajko coś do posłodzenia 350ml mleka szczypta soli 300ml mleka zagotowujemy. Składniki na kluski miksujemy. Kładziemy kluski uprzednie zamoczoną w zimnej wodzie łyżką na zagotowane mleko i chwilę gotujemy.Dolewamy resztę mleka.* *można zagotować od razu całe, ale ja z racji mojej skłonności do oparzeń kluskami wolę
More food, love and dreamsMamy pełny garnek aromatycznego rosołu, ale też dużo mięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić(...)kluski z gotowanym mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju, dodaj do ugotowanego mięsa . Farsz rozdrobnij przy
Kulinarna Polskadało się już nią manipulować :) Następnym razem spróbuję odsączyć ricottę przez gazę i zobaczymy, co wyniknie z tego eksperymentu. Jeżeli przymierzacie się do zrobienia gnudi, zacznijcie dzień wcześniej, bo kluski muszą spędzić w lodówce co najmniej 8 godzin. W tym czasie znajdująca się na powierzchni klusek semolina wyciąga z nich wodę i tworzy skorupkę, dzięki której(...)wstaw gnudi na blasze lub desce do lodówki bez przykrywania na 8 godzin lub całą noc . Zadbaj o to, aby gnudi były dobrze obtoczone w semolinie, która wyciągnie z klusek wodę i utworzy na ich powierzchni skorupkę. Gnudi gotują się bardzo krótko, dlatego w pierwszej kolejności zrób sos. Na patelni o wysokich ściankach rozpuść masło, następnie dodaj
Chilli Czosnek i Oliwamacie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko(...)ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju
Ala piecze i gotujepierwszy raz. Prosty, sprawdzony i zapożyczony od mojej babci przepis na najlepsze kopytka na świecie! Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 25 min (ziemniaki) i 5 min (kluski) Całkowity czas: 45 min Ilość porcji: 4 porcje Kopytka sposób przygotowania: Przygotuj 1 kg ziemniaków: umyj, obierz ze skórki i opłucz. Ziemniaki włóż do garnka i zalej wrzącą(...)pszenną (tortową) . Z ciasta uformuj wałki, które delikatnie spłaszcz nożem. Krój na niewielkie kawałki pod skosem tworząc kopytka. Oprósz dłonie mąką, dzięki temu ciasto nie będzie przywierało. Zacznij gotować kluski krótko po ich wyrobieniu. Jeśli dodasz więcej mąki do ciasta, będzie Ci łatwej je wyrabiać. Wówczas ciasto będzie twardsze, a Twoje kluski będą miały mniej delikatną
ugotuj-przepis.plBuchcik jest marką posiadającą w swojej ofercie kluski na parze, knedle, bułeczki bao oraz bułeczki boazi. Marka na polskim rynku istnieje od ponad 20 lat, co wynika z doceniania przez klientów oraz starannością i wysoką jakością oferowanych produktów. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: kluski na parze z nadzieniem(...)jagodowym kluski na parze z nadzieniem truskawkowym kluski na parze z nadzieniem malinowym kluski na parze z nadzieniem o smaku czekoladowym kluski na parze knedle XXL czeski bułeczki bao buns custard buns Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem niniejszych produktów
Truskawkowa FiestaPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis(...)sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski
KardamonovyDzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)soli 6 – 7 łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski
Pani M - kuchnia smakowitaDzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski. Patrz film
Pani M - kuchnia smakowitaKopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle. Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują(...)kopytka partiami po około 15-20. Gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową. Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane: Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie Ziemniaczane
e-PrzepisyKulinarnePoznaj tradycyjne kluski z makiem, które znane są także pod nazwą makiełki z makaronem. To niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych deserów na Wigilię. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Kluski z makiem – makiełki popularne są na Mazowszu, Wielkopolsce, Śląsku, Kaszubach i Pomorzu. Zapraszam na sprawdzony przepis krok po kroku. Potrawę bardzo szybko zrobimy(...)potrawa wigilijna jest już gotowa do podania na świąteczny stół. Można jednak wszystko zrobić samodzielnie od podstaw. Zapraszam po sprawdzony przepis na makiełki z makaronem, czy jak ktoś woli kluski z makiem. Kluski z makiem (makiełki z makaronem) – składniki: Kaloryczność: 270 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. 200 g ugotowanego, grubego makaronu
Ania gotuje