banany mąka pszenna 80 g 1 mniejsze jajko odrobina soku z cytryny spora szczypta cynamon Sos 5-6 śliwek węgierek cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka woda z gotowania klusek Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy(...)wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski
Smaczne mojePyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu. 4 porcje 1 kg ziemniaków 2 jajka M 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 kopiasta(...)dokładnie wymieszać. W między czasie w garnku zagotować wodę i posolić. Za pomocą łyżki wkładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski gotować najlepiej w kilku partiach. Okrasa Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię i podsmażać na średnim
Andzia PichciOceń ten przepis Keto kluski z makiem to niskowęglowodanowa wersja znanego i lubianego deseru wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej(...)zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec zawijany i pyszne, szybkie oraz niezwykle aromatyczne danie gotowe! Składniki – keto kluski z makiem Kluski 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 20 g gumy guar 1 jajko średniej wielkości
Ola la LCHFŚląski obiad, z tym mój drogi czytelniku kojarzy się w pierwszej kolejności Śląska, jeśli o nim pomyślimy no i może jeszcze z kominami i szybami z kopalni. Kluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem(...)końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski najczęściej są podawane z roladą mięsną, lub innym mięsem, sosem i kapustą. Nie inaczej i ja je podałem i zrobiłem, chociaż są zupełnie inne. Śląska przez długie lata był pod delikatnie
RafalCookrobieniu pomagała córeczka Kluseczki wychodzą naprawdę pyszne. Można je podać z ulubionymi dodatkami. U nas jogurt, trochę cukru i borówki To takie moje wspomnienie dziecinnych lat. Takie kluski, zwane też leniwymi kluskami, jadłam w dzieciństwie. Uwielbiałam je. Teraz przygotowuję je dzieciom. Czasem na zwykłym twarogu, a czasem właśnie na kozim. W obu przypadkach kluski(...)sól. Całość wstępnie rozdrabniamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką. Matę/stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy nasze ciasto i rolujemy dłońmi wałek (u mnie robiła to córeczka ;)). Nożykiem kroimy kluski. Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową
Słodkie okruszkiZiemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski(...)ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka
Kulinarne przygody GatityKluski śląskie to bardzo proste i tanie danie A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około(...)mocno docisnąć w rękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić na odrobinie
KuchniaWeDwoje.pldoskonale smakuje zarówno okraszona skwarkami i cebulką, oraz jako „wkładka” do zupy. Idealnie komponuje się właśnie z klasycznymi polskimi zupami. Prażucha ziemniaczana z pewnością spodoba się fanom klusek śląskich. Smak, konsystencja i składniki są identyczne w obu daniach. Natomiast wykonanie prażuchy jest nieporównywalnie szybsze. Prażucha z ziemniaków powraca ostatnio na nasze stoły już nie jako danie(...)talerzu. Znakomicie sprawdzi się do tego łyżka do lodów. Podajemy z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypujemy do dekoracji szczypiorkiem lub koperkiem. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na kluski. Polecamy: kluski leniwe z masłem bułką tartą , niemieckie kluski Schupfnudel , kluski stalowe łyżką kładzione oraz ruskie kluski w 20 minut
Kuchnia Na WypasieKluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało(...)rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem Artykuł Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWspomnienie naszego dzieciństwa. Zarówno moja Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie . Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. razem z roladą śląską i modrą kapustą . Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować(...)tymi robionymi przez jego Mamę. Udostępnij Składniki na kluski śląskie 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować w kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną
niecodziennikparySzare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad. W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól(...)pomocą dwóch łyżek formujemy z masy ziemniaczanej kluseczki-łezki. Wrzucamy je na gotującą się wodę. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową. Kluski podajemy z boczkiem i cebulką
Smaki Na TalerzuKluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych(...)ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cebula ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko szczypta majeranku sól, pieprz do smaku ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i drobno posiekałam
Waniliowe ImprowizacjeKLUSKI LENIWE Kluski leniwe, jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamietam jak, mama ich mi nie chciala robic to biegłam do babci i od razu tego dnia takie kluski pojawiały się na stole :) Zapraszam do wypróbowania przepisu Skladniki: ok 1 kg sera kasza manna 2 całe jajka sól masło* bułka tarta* śmietana* * opcjonalnie(...)garnka wlewamy wodę, solimy(mniej niż na ziemniaki czy makaron) i zagotowujemy-możemy dodać troszkę oleju by nam się kluseczki nie sklejały 10. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami kluski, za pomocą najlepiej drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, by nasze kluski nie przywarły do dna. Od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy ok 2-3 minut 11. Wyjmujemy
Kulinarnie z Polką na Kresachblogu. Nie znaczy to oczywiście, że jemy tylko takie potrawy, bo to nie byłoby zdrowe, ale raz na jakiś czas takie przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta(...)każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką cedzakową wyłożyłam je na półmisek. Kopytka można podać z cebulką i skwarkami, twarogiem
Waniliowe ImprowizacjeWbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformowałam w cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano
Waniliowe Improwizacjeresztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić palnik na większą moc). Gdy kluski zaczną wypływać(...)powierzchnię, zmniejszyć moc palnika i gotować ok minuty. Wodę z kluskami przelać na duży durszlak, przepłukać zimną wodą. Do klusek można przygotować sos na słodko lub wytrawny. Ja je podałam w gęstej zupie pomidorowej, na którą przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodziedługie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski. Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia kluski leniwe szpinakowe. Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym(...)sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym sosem pomidorowym z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE - PRZEPIS składniki ( dla 2 osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek
Stare Garypomysł znakomity i pyszny. Przepis na te małe cuda znalazłam u Mirabelki i bardzo mnie zauroczył a kluski smakowały wybornie. Polecam przepis do wypróbowania, bo warto. Kluski leniwe z gorgonzolą i pesto z bazylii. Składniki: Bazyliowe pesto: 2 garści liści bazylii 3 łyżki płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy spora(...)szczypta soli Kluski leniwe: 250 g półtłustego twarogu 50 g sera gorgonzola 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650 sól Dodatkowo: mała garść orzechów włoskich Przygotowanie klusek z pesto: Najpierw zrobiłam pesto, umyłam, osuszyłam i oddzieliłam od gałązek listki bazylii, włożyłam do blendera. Można też pesto robić w moździerzu, trwa to dłużej
Moje Małe CzarowanieKluski śląskie to nie tylko doskonały dodatek do obiadu. Mogą stanowić samodzielne danie, jeśli podamy je na przykład z sosem grzybowym lub na słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około(...)taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię przez 2 minuty
Dieta bez mlekaprzecedzonego , przetartego sosu , dolewamy 200 ml kwaśnej śmietany wymieszanej z mąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około(...)dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia . Nożem odcinamy paseczki , bardzo wąskie kluski i wpuszczamy na wrzątek , mieszamy . Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch . Odcedzamy , przelewając przez sito jak makaron i mieszamy z łyżką smalcu . Paprykarz podajemy na gorąco polany resztą kwaśniej śmietany , jak każe węgierska tradycja ..wszystko chlapią kwaśną śmietaną Smacznego
Ogrodnik w podróżybardziej zwarte. Sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego. Jeśli ziemniaki są wodniste, można dodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka. Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym , szpinakowym , kurkowym lub jako dodatek do gulaszy . SKŁADNIKI(...)gotujemy 8 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Woda powinna tylko lekko pyrkać. Można także kłaść kluski na wrzątek i gotować na dużym ogniu do wypłynięcia, takie kluski mogą mieć jednak mniej gładką powierzchnię po ugotowaniu. Łyżką cedzakową wyławiamy kluski na talerz i gotujemy kolejną partię
cool and mintywrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy kopytka, delikatnie mieszamy jeden raz aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej . Kluski najlepiej gotować partiami *** *** Kopytka podajemy od razu po ugotowaniu. Jeżeli jednak chcemy pozostawić kluski do następnego dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem(...)się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemktóry powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko(...)spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem. Artykuł Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniapyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap ? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj ), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj ), które przechowuję w zamrażarce, to później mogę “poleniuchować” Wystarczy je odmrozić, dodać warzywko, zalać sosem i pyszne danie gotowe! Ostrzegam jednak, że to danie jest(...)kluczowy składnik tego dania. Mnie udało się ją znaleźć w stacjonarnym sklepie z azjatyckimi produktami w dużym centrum handlowym, ale można też zamówić przez internet. Przepis na słodką wersję klusek garaetteok znajdziecie tutaj . Składniki: 3 szklanki wywaru warzywego lub wody (ja lubię używać odcedzony rosołek według tego przepisu , ale czysta woda też jest dobra) 500 g klusek
Lamarida.plokoło 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to " napinaniem brzuszków " - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania). Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut. Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką(...)parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię. Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól. Ustawić czas 2 minuty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką(...)maliny. Sklejać całość. Odkładać na blat wysypany mąką. Kluski gotować ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Gorące kluski podawać posypane płatkami migdałowymi oraz posypane brązowym cukrem lub polane miodem. "Tuż za rogiem" Magdaleny Kawki i Roberta Ziółkowskiego miała być książką na długie zimowe wieczory. Ale z racji wyzwania
Weekendy w domu i ogrodziejuż mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście(...)sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku(...)formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się. Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową
Gotowanie Patkiwyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układamy na sitku do gotowania na parze lub zwykłym metalowym sitku o średnicy równej lub większej średnicy garnka. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody – nie może dotykać sitka lub gazy. Sitko z kluskami wkładamy na garnek, kiedy woda zacznie się gotować, zostawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy przykrywką. Pieczemy ok. 7 minut. Kluski podajemy na ciepło polane musem z owoców. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli, myślą, że tego typu kluski nie łatwo zrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą(...)każdym razem lekko spłaszczyć, a po środku robić wgłębienie palcem wskazującym. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z solą, kiedy zacznie się gotować, dodawać stopniowo kluski. Po chwili zamieszać lekko drewnianą łyżką, by się nie skleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA
Calzonella.comNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek(...)stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok 250g mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać
Obiad gotowyKluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie(...)oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ... Przepis: Składniki: składniki na kluski: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : - Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych
Mój pomysł naSkładniki: 1,5 l rosołu czystego (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%) Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką. Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a koperek(...)partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku. Na gotujący się na małym gazie rosół wlewałam cienkim strumieniem ciasto na lane kluski. Jednocześnie rozdzielałam widelcem już pływające kluseczki, żeby robić miejsce dla kolejnej porcji ciasta na kluski. Kiedy z całej porcji ciasta zrobiłam kluski, zamieszałam
Kuchnia u Krysiprzez maszynkę. Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną(...)powierzchnię wody gotować 2-3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski. kluski z marchewką
O kuchni z uczuciemKluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym(...)dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was ! Kluski z makiem ( dla 6 osób ) 40 dkg maku 1 szklanka miodu 1 l gorącej wody 25 dkg orzechów włoskich 0.5 kg makaronu
Kuchnia na wzgórzupowinno być na tyle gęste a zarazem lejące aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam(...)Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie kluski to polecam przepis na KLUSKI LENIWE KLUSKI ŚLĄSKIE
potrawyregionalnesię po kolei , więc każdy ma focha i grymacha . Jedyne co są w stanie łykać przez bolące gardła to rosół i dobrze m, bo pomaga . Ten z lanymi kluskami , nie tylko ułatwia sprawę mi jako ,że podgrzewa się wszystko w jednym garze , ale jeszcze dodatkowo smakuje całej gromadce Składniki : 2 korpusy drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki(...)rosół i gotujemy jeszcze 20 minut , ciągle na małym ogniu , pod przykryciem . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy je z mięsa i odstawiamy . W kubku , rozcieramy wszystkie składniki na kluski , tak ,aby utworzyły gładkie ciasto – lekko lejące. Kluski lejemy z łyżki , prosto do gotującego się rosołu , same się porozdzielają. Dodajemy mięso , które obraliśmy z kości
Ogrodnik w podróżywodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Im więcej mąki dodasz tym ciasto będzie twardsze, im mniej tym kluski będą delikatniejsze. Ciasto podziel na 2 lub 4 części, uformuj wałki o średnicy ok. 2,5 cm, spłasz je ręką lekko od góry i pokrój ukośnie na kawałki(...)Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe). Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę(...)oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką
Smak mojego domumasełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części(...)Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy w 2 cm kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski, mieszamy, żeby się nie posklejały. Gdy woda z kluskami zacznie wrzeć gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy
Rozpustne gotowanieminut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy je delikatnie przemieszać łyżką żeby odkleiły się od dna gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na małym ogniu (jednak woda powinna trochę bulgotać) ugotowane kluski odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (zaraz po wyciągnięciu z wody są na mój
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko 200 g. Nie chciało mi się lecieć po brakujący składnik, więc zajrzałam do lodówki i… moim oczom(...)ubite białka, delikatnie łącząc je z masą. Dodać mąkę i wszystko bardzo delikatnie wymieszać łyżką. W garnku zagotować dużą ilość wody z solą. Przy pomocy dwóch łyżek formować podłużne kluski i kłaść na wrzątek. Gotować partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest
Moja Delicjakukurydziano-bananowe kluski kładzione na solonym mleku Zauważyłam, że moim najczęstszym dodatkiem do tych klusek jest właśnie banan, bywa Jeszcze tylko ten tydzień(...)radę. Składniki: 50g mąki kukurydzianej zmiksowany banan(100g?) jajko coś do posłodzenia 350ml mleka szczypta soli 300ml mleka zagotowujemy. Składniki na kluski miksujemy. Kładziemy kluski uprzednie zamoczoną w zimnej wodzie łyżką na zagotowane mleko i chwilę gotujemy.Dolewamy resztę mleka.* *można zagotować od razu całe, ale ja z racji mojej skłonności do oparzeń kluskami wolę
More food, love and dreamsMamy pełny garnek aromatycznego rosołu, ale też dużo mięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić(...)kluski z gotowanym mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju, dodaj do ugotowanego mięsa . Farsz rozdrobnij przy
Kulinarna Polskadało się już nią manipulować :) Następnym razem spróbuję odsączyć ricottę przez gazę i zobaczymy, co wyniknie z tego eksperymentu. Jeżeli przymierzacie się do zrobienia gnudi, zacznijcie dzień wcześniej, bo kluski muszą spędzić w lodówce co najmniej 8 godzin. W tym czasie znajdująca się na powierzchni klusek semolina wyciąga z nich wodę i tworzy skorupkę, dzięki której(...)wstaw gnudi na blasze lub desce do lodówki bez przykrywania na 8 godzin lub całą noc . Zadbaj o to, aby gnudi były dobrze obtoczone w semolinie, która wyciągnie z klusek wodę i utworzy na ich powierzchni skorupkę. Gnudi gotują się bardzo krótko, dlatego w pierwszej kolejności zrób sos. Na patelni o wysokich ściankach rozpuść masło, następnie dodaj
Chilli Czosnek i Oliwamacie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko(...)ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju
Ala piecze i gotujepierwszy raz. Prosty, sprawdzony i zapożyczony od mojej babci przepis na najlepsze kopytka na świecie! Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 25 min (ziemniaki) i 5 min (kluski) Całkowity czas: 45 min Ilość porcji: 4 porcje Kopytka sposób przygotowania: Przygotuj 1 kg ziemniaków: umyj, obierz ze skórki i opłucz. Ziemniaki włóż do garnka i zalej wrzącą(...)pszenną (tortową) . Z ciasta uformuj wałki, które delikatnie spłaszcz nożem. Krój na niewielkie kawałki pod skosem tworząc kopytka. Oprósz dłonie mąką, dzięki temu ciasto nie będzie przywierało. Zacznij gotować kluski krótko po ich wyrobieniu. Jeśli dodasz więcej mąki do ciasta, będzie Ci łatwej je wyrabiać. Wówczas ciasto będzie twardsze, a Twoje kluski będą miały mniej delikatną
ugotuj-przepis.plBuchcik jest marką posiadającą w swojej ofercie kluski na parze, knedle, bułeczki bao oraz bułeczki boazi. Marka na polskim rynku istnieje od ponad 20 lat, co wynika z doceniania przez klientów oraz starannością i wysoką jakością oferowanych produktów. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: kluski na parze z nadzieniem(...)jagodowym kluski na parze z nadzieniem truskawkowym kluski na parze z nadzieniem malinowym kluski na parze z nadzieniem o smaku czekoladowym kluski na parze knedle XXL czeski bułeczki bao buns custard buns Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem niniejszych produktów
Truskawkowa FiestaPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis(...)sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski
KardamonovyDzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)soli 6 – 7 łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski
Pani M - kuchnia smakowitaDzisiaj będzie łatwo, tanio i pysznie. Leniwe kluski z serka homogenizowanego to bardzo smaczne danie, które zrobicie w mig. Kluseczki są niezwykle delikatne i puszyste. Podawać je możecie z dodatkiem podsmażanej na maśle bulki tartej, lub z masłem i cukrem. Świetnie będą się one również komponować z dodatkiem sezonowych owoców. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 250 g serka(...)łyżek maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W misce wymieszać serek, jajko, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto na kluski odstawić na bok na 15 minut. W garnku zagotować wodę. Wodę lekko posolić. Ciasto przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki odcinać z ciasta małe kluski. Patrz film
Pani M - kuchnia smakowitaKopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle. Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują(...)kopytka partiami po około 15-20. Gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową. Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane: Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie Ziemniaczane
e-PrzepisyKulinarnePoznaj tradycyjne kluski z makiem, które znane są także pod nazwą makiełki z makaronem. To niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych deserów na Wigilię. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Kluski z makiem – makiełki popularne są na Mazowszu, Wielkopolsce, Śląsku, Kaszubach i Pomorzu. Zapraszam na sprawdzony przepis krok po kroku. Potrawę bardzo szybko zrobimy(...)potrawa wigilijna jest już gotowa do podania na świąteczny stół. Można jednak wszystko zrobić samodzielnie od podstaw. Zapraszam po sprawdzony przepis na makiełki z makaronem, czy jak ktoś woli kluski z makiem. Kluski z makiem (makiełki z makaronem) – składniki: Kaloryczność: 270 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. 200 g ugotowanego, grubego makaronu
Ania gotujeDomowe kluski ruskie – takie jak u mamy .Dla wielbicieli pierogów ruskich. Ten przepis dostałam od mojej mamy ,która za czasów PRLu pracowała w garmażerii. Jeśli nie mamy czasu na klejenie pierogów ten przepis jest idealny. Są bardzo smaczne ,aż proszą się o dokładkę. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie(...)płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej (Tak by ciasto nie kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka) sól i pieprz 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie – przepis: Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy
Olcia gotuje!Tradycyjne kluski śląskie spłaszczone z wgłębieniem w środku. Idealne kluseczki gotowane w osolonym wrzątku. Prosty przepis od mojej mamy, zawsze się udaje. Kluski śląskie są nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Podajemy je z gulaszem, zrazami, stopioną słoninką. Można też podać kluseczki na słodko z masłem i posypanym cukrem. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Kluski śląskie- składniki: 1 kg ziemniaków (a po ugotowaniu, i obraniu miały około 650 gram ) 1 małe żółtko 130 gram mączki ziemniaczanej sól do smaku woda do gotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie – sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Lekko studzimy, ale jeszcze ciepłe mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę
Olcia gotuje!Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry(...)wyglądem, jak i unikatowym sposobem przygotowania dania. Przepis Zespołu Regionalnego „Straszydlanie” opublikowano w wydawnictwie pt: Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna na terenie Lokalnej Grupy Działania „Trygon – rozwój i innowacja”. Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto pierogowe – parzone: 250 g mąki pszennej 1 jajko (niekoniecznie) 1/2 szklanki wrzącej wody sól Farsz: 1kg 200 g ziemniaków 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Trzeci talerzParowańce z jagodami Przepis na parowańce z jagodami i śmietaną. Parowańce drożdżowe, inaczej pampuchy, pyzy na parze, buchty czy kluski na parze w wersji na słodko. Pyszne drożdżowe pyzy parowane. Puchate, delikatne lekko słodkie z dodatkiem sosu z jagód i kleksem śmietany. Pampuchy na parze z jagodami, można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to buchty nadziewane jagodami(...)jest wersja bardziej pracochłonna. I szybszy przepis na parowańce, to podanie ich z jagodowym sosem. Jak zrobić parowańce ? Buchty drożdżowe jak przygotować? Parzaki, parowańce, kluski na parze Kluski na parze inaczej parowańce można przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie. Parowańce na słodko można podawać z jagodami, truskawkami i każdymi innymi owocami. A także
Dieta moja pasjaZupa mleczna z lanymi kluskami ... czy jest tu ktoś, kto choć raz nie jadł takiej zupy ? Dla mnie to smaki z dzieciństwa , moja mama przyrządzała nam ją bardzo często. Uwielbiałam za czasów dzieciaka i uwielbiam do dziś. Ale wiem, że są i jej przeciwnicy. Przyznam, że czasem, kiedy najdzie mnie ochota na zupę mleczną z lanymi kluskami(...)sama dla siebie ją gotuję, wtedy przywołuje miłe chwile z dzieciństwa ;) A jak jest u Was? Lubicie czy jest wręcz odwrotnie? Składniki na zupę mleczną z lanymi kluskami : * 500-600 ml mleka * 2 jajka * pół szklanki mąki pszennej * szczypta soli. Wykonanie: Do garnka wlać mleko, wsypać szczyptę soli. Mleko zagotować. W między czasie przygotować ciasto na lane kluski
Zrób to smacznieZawsze powtarzam, że kluski śląskie to moje ulubione kluchy. Choć kojarzone są najczęściej w towarzystwie roladek wołowych i czerwonej kapusty, lub, tak jak poniżej, z buraczkami i mięskiem duszonym w sosie własnym, ja zawsze lubiłam je w jeszcze jednej wersji – same kluchy z sosem pieczarkowym. I jako dzieciak i nie-dzieciak zawsze czekałam na ten dzień(...)musisz zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy – w ich przygotowaniu największą rolę odgrywać będą same ziemniaki. Z pewnością nie każda odmiana będzie do nich odpowiednia. Jeśli więc takie kluski nie wyszły jak trzeba, winą należy obarczyć właśnie nieodpowiednią odmianę ziemniaków i spróbować zrobić je ponownie, wykorzystując inne;) Jest jeszcze jedna sporna kwestia, a dotyczy ona tego
Smaki Na TalerzuPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis(...)sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski
KardamonovyGnocchi to włoskie kluski, które mogą być przygotowane z ziemniaków, sera, kaszy mannej, mąki pszennej, mąki kukurydzianej czy jajek. Często gnocchi mają w sobie również dodatek ziół lub warzyw. Gnocchi podaje się z dodatkiem sosu lub polane masłem. Muszę Wam powiedzieć, iż gnocchi z mąki i sera ricotta są świetnym wyborem jeśli chcecie zrobić szybki obiad . Wystarczy wszystkie(...)składniki na gnocchi wymieszać w miseczce, zagnieść szybko ciasto i formować kluski. Ja często robię kilka rzeczy na raz. Najpierw wstawiam sobie warzywa na sos i kiedy całość mi się gotuje, nastawiam wodę na gnocchi i zaczynam robić kluski. Kluski jestem zazwyczaj w stanie przygotować przed zagotowaniem się wody. Jeśli jednak woda zaczyna
MeCooksśrodę był 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu było mało. A kluski przydały się nadzwyczaj. Bo w piątek były Kładzione kluski z suszoną szynką i parmezanem Danie proste jak przekaz TVPInfo: podsmażasz suszoną szynkę, albo bekon, kładziesz na nim kluski, posypujesz
Niedzielny kucharzMaślane kluseczki miód malinowy i kwiaty jabłoni Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo(...)lubimy). Z tych trzech produktów przygotowałam maślane kluseczki. Czasem takie kluski jemy na słono, ze skwarkami boczku czy zezłoconą cebulką. Lubimy tez kluski na słodko np z cynamonem. Tym razem prawdziwa rozpusta i dogadzanie sobie w tych trudnych czasach. Kluski podałam z masłem klarowanym, nieziemskim miodem malinowym i płatkami kwitnących właśnie jabłoni. Słuchajcie jakie
Dorota SmakujeWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo(...)przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe , również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją. Co wyróżnia wegańskie kluski leniwe z tofu? Z pewnością… użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe
Blendmantakie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo. Na przykład zupa pomidorowa z lanymi kluskami, którą uwielbiamy po dziś dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz(...)natka pietruszki. Na kluski 2 jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki, gotuj pod przykryciem około 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, zagotuj, wlej śmietankę, ponownie wymieszaj i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć też
Kulinarna PolskaKluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów i różnych dań mięsnych. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: tanie SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana sól 1. Ugotowane ziemniaki(...)robimy w każdej delikatną dziurkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnice. 5. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy część klusek. Pozostawiamy w wodzie na około 12 minut i nie doprowadzamy w tym czasie do wrzenia. To zapewni nam gładką strukturę naszych klusek. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową
karolgotujetatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki w kluskach na sos. Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki(...)łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól i pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:)) Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę
Krylowa KuchniaCześć! W moim domu do roślinożerców zalicza się żeńską część rodziny. Ta część właśnie była zachwycona takim właśnie obiadem. Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku(...)mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko. Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski. Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki
Pieprzyć z Fantazjąwolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka. Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem(...)samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się * od jakości koncentratu zależy smak zupy * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa
Pieprzyć z FantazjąPrzyznam się, że lubię kluski z makiem i w zasadzie każde danie z makiem, o ile masa jest dobrze zrobiona. I koniecznie domowa a nie kupna Za to u nas w domu problem z kluskami z makiem jest taki, że dań na stole jest tyle, do tego jeszcze ciasta… te kluski jakoś zupełnie(...)całą serię Samo danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Wybieramy ulubiony kształt makaronu, ja preferuję grubą wstążkę lub łazanki. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej przygotowaną masę makową. kluski z makiem Przepis na klasyczną masę makową znajdziecie tutaj . Przepis na masę makową z mielonego maku znajdziecie tutaj . Przed podaniem mieszamy ugotowany makaron z masą makową, w ilości
Mieszam w Garnkuniektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku szczypta pieprzu czarnego(...)garnkiem i w niewielkich ilościach wlewamy do zupy (tam gdzie bulgocze i unoszą się bąbelki – mama mnie tak uczyła ) nasze ciasto i patrzymy jak tworzą się lane kluski Pamiętamy o mieszaniu zupy, żeby nie przywarła do dna! W moim rodzinnym domu lało się ciasto przez zębiska widelca, ale ja zwykle wlewam je bezpośrednio z miski do zupy
Lamarida.pldrewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka. Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypałam natką pietruszki(...)samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się * od jakości koncentratu zależy smak zupy * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa
Pieprzyć z Fantazjązupa pomidorowa 1,3 kg mięsistych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sól cukier ok 1 l bulionu, u mnie drobiowy kluski lane 3 jajka 8-9 łyżek mąki szczypta soli Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki(...)dusić aż pomidory się rozpadną. Potem dolać bulion i całość zmiksować blenderem. Dodać natkę pietruszki i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. W międzyczasie przygotować ciasto na kluski lane*. Do garnuszka wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszać aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Jak zupa sie zagotuje wlewać powoli ciurkiem
Monia miesza i gotujekuchni polskiej a mianowicie szare kluski. Swoją wyjątkowość zawdzięczają szaremu kolorowi, który uzyskują dzięki dodaniu do ciasta surowych ziemniaków. zwie się je rożnie: żelaziaki,przecieraki czy własnie kluski szare. Są one bardzo pyszne a robi się je łatwo i przyjemnie :) Można je podać z dowolną okrasą, ja polecam tę z przepisu. Takie kluski(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem! PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM Kluski leniwe robimy na tej samej zasadzie, jak kluski śląskie. Tj. PROPORCJI Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wybierz te odmiany(...)mączystej i w kolorze mocno żółtym. Ziemniaki studzimy całkowicie, najlepiej na kluski nadają się tzw wczorajsze ziemniaki. Ugotowane ziemniaki ( np. 1,5 kg czy 2 kg) przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Masę przełóż do miski i ubij dłonią na gładko ( tak jak gładkie jest lustro wody na jeziorze ;-) ). Zaznacz teraz
SMYKWKUCHNImożesz wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, pokrój wałeczki w poprzek, w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego w ogóle nie robić, można wreszcie trochę się pobawić i zrobić(...)cierpliwości. Krok 5 Kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Jeśli są bardzo miękkie, czyli zawierają mało mąki, potrzebują na ugotowanie naprawdę mało czasu – dosłownie sekund od wypłynięcia na powierzchnię (kluski surowe standardowo idą na dno po wrzuceniu do garnka). Jeśli są bardziej zwarte, będą potrzebowały 2-3 minut maks! Obserwuj jak zachowują się kluski w gotowaniu
Niedzielny kucharzSmaczne i szybki danie to dla mnie kluski i wszystkie dania z makaronem. Dzisiaj proponuję na obiad zrobić kluski śląskie z szybkim sosem grzybowym na bazie koncentratu bulionu Krakus. Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę(...)kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych
Bon appetit mon amieFarsz studzimy. *jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną(...)znak,że są gotowe. Kluski można podać z dowolnym dodatkiem z sosem,z bułką tartą. Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :) Polecam gorąco-są pyszne,sycące i łatwe w przygotowaniu :) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGulasz drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki(...)obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski śląskie : Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej
Kuchnia Danusikluski z twarogiem. Teraz jest mi jeszcze szybciej i łatwiej bo mam Multicooker Camry CR 6408 w którym można gotować na parze i tak też ugotowałam te kluski. Kluski wyszły bardzo puszyste, śliwki mięciutkie jednym słowem rozpływały się w ustach. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM(...)cztery śliwki. Zamknąć pokrywę, za pomocą pokrętła ustawić czas i funkcję gotowania na parze "steam" i gotowe. Multicooker sam wyłączy się po upływie wyznaczonego czasu. Przed wyjęciem klusek trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Przed podaniem kluski polać zrumienionym masłem i posypać brązowym cukrem. Po więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj
Ala piecze i gotujeLeniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą(...)powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski. 2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu
Szefowa kuchnimięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek(...)wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało zwarte ciasto, jednak nie bardzo twarde. Kiedy mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie
Via GustoSmak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to z decy dowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa. Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką? Skła dniki: 0,5kg białego sera szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej (może się z darzyć(...)nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i ok 2 łyżeczek cukru (w zależności jak sło dkie kluski lubicie). W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluski. Smacznego
ChilliJemyDodajemy jajko i łączymy składniki najlepiej ręką. Formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze, na środku robiąc dziurkę małym palcem, tak aby nie przebiła dna. Dobrze jest moczyć ręce po kilku kluskach, aby się nie przyklejały do dłoń i były ładnego kształtu. W garnku wstawiamy wodę, 3/4 pojemności garnka, solimy troszeczkę i doprowadzamy do wrzenia. Ogień przykręcamy na mały(...)kolei wkładamy kluski. Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, w zależności od wielkości klusek. Kluski możemy przygotować sobie chwile przed obiadem i po prostu przykryć ściereczką aby się nie wysuszyły. Starajmy się też również nie rozgotować klusek, gotując powoli na małym ogniu. Smacznego
Klasyka Gotowaniarękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić(...)jednolitą konsystencję 6. Uformować kuleczki 7. Palcem zrobić dziurki 8. Ugotować i odcedzić 9. Rozmrozić szpinak 10. Dodać śmietanę i przyprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Kluski śląskie z sosem szpinakowy Artykuł Kluski śląskie z sosem szpinakowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwrzącej wody. Gotować 10-15 minut lub do całkowitego wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski podajemy okraszone smażoną cebulą w towarzystwie białej kiszonej kapusty na ciepło. Kluski Shreka sprawdzają się idealnie jako bardzo syte i odżywcze danie dla dzieci. Nawet najwięksi przeciwnicy szpinaku, dają się skusić ich intensywnej zieleni. Apetyt powinna wzmagać historia o Shreku(...)który: "sam przecież bardzo często jada takie kluski na obiad...". Niestety działa ona w ograniczonym zakresie i tylko do pewnego wieku. Najwięcej jednak zależy od nawyków i kultury żywienia w każdym domu. W zestawie do obiadu polecam sok bananowy z grejpfrutem: Bananowy start
Pij soki wyciskanemówią o łączeniu twarogu z ugotowanymi ziemniakami, u mnie w domu jednak zawsze były w 100% twarogowe. Nie zawsze ubijam białko na pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków(...)soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem 3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki
Słodki Kompromissmaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki nasion słonecznika 1/3 pora 4 pieczarki około 150 g filetu(...)piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić
Jaglusiain.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe. Ile razy robię(...)garnek owiązany gazą lub ściereczką, czy też parowar). Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 -15 minut (nieco dłużej, jeśli kluski są większe). Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.( u mnie sos czekoladowy
vaniliowoczekoladowaMożna je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej ilości. Delikatne, smaczne i własnej roboty. Obiad z takimi kluseczkami na pewno przypomni każdemu mamine i babcine domowe(...)obiady. Kluski kładzione: 4 średnie jajka 3 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżka masła szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Masło rozpuszczamy (w rondelku lub na małej mocy w kuchence mikrofalowej). Jajka mieszamy z wodą, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól i miksujemy
Poezja smakupozostały Wam ziemniaki z obiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo(...)pokroić go na plastry (około 1-2 cm). W każdym plastrze zrobić dołek palcem, nałożyć po pół łyżeczki powideł, plastry skleić tak aby powstały spłaszczone, okrągłe kluski. Kluski smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Kluski wykładać na talerz i obsypać cukrem
na moim stole...miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około(...)minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnastępnie każdy walec pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Wrzuć kluski do gotującej się wody. Najwygodniej podzielić gotowanie na dwie partie. Gotuj kluski do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, co powinno zająć ok. 5-7 min. Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki(...)podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem. 4 porcje Smacznego
Roślinna - blog wegańskiBardzo zaintrygował mnie sos fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść(...)sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk. Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam) lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut. Orzeszki
Jadło i czytadło