kluski - 5852 przepisów (strona:30/391)

Serowe kluski z malinami i "Tuż za rogiem" 117

wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką(...)maliny. Sklejać całość. Odkładać na blat wysypany mąką. Kluski gotować ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Gorące kluski podawać posypane płatkami migdałowymi oraz posypane brązowym cukrem lub polane miodem. "Tuż za rogiem" Magdaleny Kawki i Roberta Ziółkowskiego miała być książką na długie zimowe wieczory. Ale z racji wyzwania

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski 115

już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście(...)sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną

Moja smaczna kuchnia
KLUSKIE ŚLĄSKIE Z CZARNYM PIEPRZEM 89

Dziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI:   1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku(...)formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się. Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową

Gotowanie Patki
Kluski na parze 347

wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układamy na sitku do gotowania na parze lub zwykłym metalowym sitku o średnicy równej lub większej średnicy garnka. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody – nie może dotykać sitka lub gazy. Sitko z kluskami wkładamy na garnek, kiedy woda zacznie się gotować, zostawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy przykrywką. Pieczemy ok. 7 minut. Kluski podajemy na ciepło polane musem z owoców. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 434

mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli, myślą, że tego typu kluski nie łatwo zrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą(...)każdym razem lekko spłaszczyć, a po środku robić wgłębienie palcem wskazującym. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z solą, kiedy zacznie się gotować, dodawać stopniowo kluski. Po chwili zamieszać lekko drewnianą łyżką, by się nie skleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA

Calzonella.com
Kluski śląskie 224

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek(...)stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok 250g mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki  obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać

Obiad gotowy
Wegetariański obiad po śląsku 943

Kluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie(...)oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ... Przepis: Składniki: składniki na kluski: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól  dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : -  Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych

Mój pomysł na
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 141

Składniki: 1,5 l rosołu czystego   (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1   łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%)   Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej     Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek(...)partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku. Na gotujący się na małym gazie rosół wlewałam cienkim strumieniem ciasto na lane kluski. Jednocześnie rozdzielałam   widelcem już pływające kluseczki, żeby robić miejsce dla kolejnej porcji ciasta na kluski. Kiedy z całej porcji ciasta zrobiłam kluski, zamieszałam

Kuchnia u Krysi
Marchewkowe kluski 130

przez maszynkę. Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną(...)powierzchnię wody gotować 2-3  minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski. kluski z marchewką

O kuchni z uczuciem
Kluski z makiem – wigilijny przepis 137

Kluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły ..      zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym(...)dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was !  Kluski z makiem ( dla 6 osób )  40 dkg maku  1 szklanka miodu  1 l gorącej wody  25 dkg orzechów włoskich  0.5 kg  makaronu

Kuchnia na wzgórzu
KLUSKI KŁADZIONE 142

powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam(...)Smacznego!     Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie kluski to polecam przepis na KLUSKI LENIWE KLUSKI ŚLĄSKIE

potrawyregionalne
Rosół drobiowy z lanymi kluskami 179

się po kolei , więc każdy ma focha i grymacha . Jedyne co są w stanie łykać przez bolące gardła to rosół i dobrze m, bo pomaga . Ten z lanymi kluskami , nie tylko ułatwia sprawę mi jako ,że podgrzewa się wszystko w jednym garze , ale jeszcze dodatkowo smakuje całej gromadce Składniki : 2 korpusy drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki(...)rosół i gotujemy jeszcze 20 minut , ciągle na małym ogniu , pod przykryciem . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy je z mięsa i odstawiamy . W kubku , rozcieramy wszystkie składniki na kluski , tak ,aby utworzyły gładkie ciasto – lekko lejące. Kluski lejemy z łyżki , prosto do gotującego się rosołu , same się porozdzielają. Dodajemy mięso , które obraliśmy z kości

Ogrodnik w podróży
KLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM 143

wodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Im więcej mąki dodasz tym ciasto będzie twardsze, im mniej tym kluski będą delikatniejsze. Ciasto podziel na 2 lub 4 części, uformuj wałki o średnicy ok. 2,5 cm, spłasz je ręką lekko od góry i pokrój ukośnie na kawałki(...)Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe). Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kluski śląskie 89

Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę(...)oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką

Smak mojego domu
Kluski leniwe. 401

masełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao      Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części(...)Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy w 2 cm kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski, mieszamy, żeby się nie posklejały. Gdy woda z kluskami zacznie wrzeć gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy

Rozpustne gotowanie