Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny obiad. Tradycyjne kluski śląskie ze smażonymi na masełku kurkami. Można do tego by podać jakieś mięso w sosie, ale same w sobie kluski z kurkami jako danie też się sprawdzą. Polecam. KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKAMI Składniki: (1-2 porcje) 250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę(...)jajko mąka ziemniaczana szczypta soli dodatkowo: 1 duża czubata łyżka masła 1 ząbek czosnku 150 g kurek Przygotowanie: kluski: Ziemniaki przekładamy do miski i odkładamy z nich 1/4 część. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy tyle mąki ile było "odjętych" ziemniaków. Dodajemy jako, odłożoną część ziemniaków i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za klejące
Bon appetit mon amieKluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku(...)jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie
Smaczne PotrawyKluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku(...)jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie
Smaczne Potrawyczęści. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką ilością mąki desce. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy wodę(...)naczyniu kładziemy posmarowaną olejem wkładkę do gotowania na parze (woda nie powinna sięgać ponad wkładkę). Rozkładamy kluski (po 3-4 sztuki na raz). Naczynie przykrywamy pokrywką lub dużą miską i gotujemy na parze przez około 6-10 minut. Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Kluski podajemy polane roztopionym masełkiem i posypane cynamonem oraz szczyptą cukru
Smaki Na Talerzuwłoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym: Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól(...)których formujemy wałki o średnicy około 1 cm, a które następnie tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób, aby odcisnęły się rowki, w które później będzie zbierał się sos grzybowy. Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie
Księga-Smakusezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów, ale w wydaniu opoczyńskim. Danie dobrze się mrozi. Można je przechowywać w lodówce do kilku(...)podłużną kluskę. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Wyrobić całe ciasto. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia bomb na powierzchnię. Wyłożyć kluski na durszlak. Polać zimną wodą. Podawać bomby okraszone zeszkloną lub lekko podsmażoną cebulą. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Knedle ze śliwkami A teraz czas na podróż sentymentalną
Weekendy w domu i ogrodzieKluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku(...)jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie
Smaczne Potrawydrugi dzień robię przepyszne kluski śląskie Kluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso(...)spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć. Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką
Kuchnia DanusiJakuba Kuronia . W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam(...)kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego
Stare Garybanany mąka pszenna 80 g 1 mniejsze jajko odrobina soku z cytryny spora szczypta cynamon Sos 5-6 śliwek węgierek cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka woda z gotowania klusek Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy(...)wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski
Smaczne mojePyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu. 4 porcje 1 kg ziemniaków 2 jajka M 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 kopiasta(...)dokładnie wymieszać. W między czasie w garnku zagotować wodę i posolić. Za pomocą łyżki wkładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski gotować najlepiej w kilku partiach. Okrasa Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię i podsmażać na średnim
Andzia PichciOceń ten przepis Keto kluski z makiem to niskowęglowodanowa wersja znanego i lubianego deseru wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej(...)zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną do tej na makowiec zawijany i pyszne, szybkie oraz niezwykle aromatyczne danie gotowe! Składniki – keto kluski z makiem Kluski 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 20 g gumy guar 1 jajko średniej wielkości
Ola la LCHFŚląski obiad, z tym mój drogi czytelniku kojarzy się w pierwszej kolejności Śląska, jeśli o nim pomyślimy no i może jeszcze z kominami i szybami z kopalni. Kluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem(...)końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski najczęściej są podawane z roladą mięsną, lub innym mięsem, sosem i kapustą. Nie inaczej i ja je podałem i zrobiłem, chociaż są zupełnie inne. Śląska przez długie lata był pod delikatnie
RafalCookrobieniu pomagała córeczka Kluseczki wychodzą naprawdę pyszne. Można je podać z ulubionymi dodatkami. U nas jogurt, trochę cukru i borówki To takie moje wspomnienie dziecinnych lat. Takie kluski, zwane też leniwymi kluskami, jadłam w dzieciństwie. Uwielbiałam je. Teraz przygotowuję je dzieciom. Czasem na zwykłym twarogu, a czasem właśnie na kozim. W obu przypadkach kluski(...)sól. Całość wstępnie rozdrabniamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką. Matę/stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy nasze ciasto i rolujemy dłońmi wałek (u mnie robiła to córeczka ;)). Nożykiem kroimy kluski. Nasze kluski wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową
Słodkie okruszkiZiemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski(...)ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka
Kulinarne przygody GatityKluski śląskie to bardzo proste i tanie danie A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około(...)mocno docisnąć w rękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić na odrobinie
KuchniaWeDwoje.pldoskonale smakuje zarówno okraszona skwarkami i cebulką, oraz jako „wkładka” do zupy. Idealnie komponuje się właśnie z klasycznymi polskimi zupami. Prażucha ziemniaczana z pewnością spodoba się fanom klusek śląskich. Smak, konsystencja i składniki są identyczne w obu daniach. Natomiast wykonanie prażuchy jest nieporównywalnie szybsze. Prażucha z ziemniaków powraca ostatnio na nasze stoły już nie jako danie(...)talerzu. Znakomicie sprawdzi się do tego łyżka do lodów. Podajemy z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypujemy do dekoracji szczypiorkiem lub koperkiem. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na kluski. Polecamy: kluski leniwe z masłem bułką tartą , niemieckie kluski Schupfnudel , kluski stalowe łyżką kładzione oraz ruskie kluski w 20 minut
Kuchnia Na WypasieKluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało(...)rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem Artykuł Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWspomnienie naszego dzieciństwa. Zarówno moja Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie . Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. razem z roladą śląską i modrą kapustą . Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować(...)tymi robionymi przez jego Mamę. Udostępnij Składniki na kluski śląskie 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować w kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną
niecodziennikparySzare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad. W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól(...)pomocą dwóch łyżek formujemy z masy ziemniaczanej kluseczki-łezki. Wrzucamy je na gotującą się wodę. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy łyżką cedzakową. Kluski podajemy z boczkiem i cebulką
Smaki Na TalerzuKluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych(...)ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cebula ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko szczypta majeranku sól, pieprz do smaku ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i drobno posiekałam
Waniliowe ImprowizacjeKLUSKI LENIWE Kluski leniwe, jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Pamietam jak, mama ich mi nie chciala robic to biegłam do babci i od razu tego dnia takie kluski pojawiały się na stole :) Zapraszam do wypróbowania przepisu Skladniki: ok 1 kg sera kasza manna 2 całe jajka sól masło* bułka tarta* śmietana* * opcjonalnie(...)garnka wlewamy wodę, solimy(mniej niż na ziemniaki czy makaron) i zagotowujemy-możemy dodać troszkę oleju by nam się kluseczki nie sklejały 10. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami kluski, za pomocą najlepiej drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, by nasze kluski nie przywarły do dna. Od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy ok 2-3 minut 11. Wyjmujemy
Kulinarnie z Polką na Kresachblogu. Nie znaczy to oczywiście, że jemy tylko takie potrawy, bo to nie byłoby zdrowe, ale raz na jakiś czas takie przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta(...)każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką cedzakową wyłożyłam je na półmisek. Kopytka można podać z cebulką i skwarkami, twarogiem
Waniliowe ImprowizacjeWbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy plaster ciasta uformowałam w cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano
Waniliowe Improwizacjeresztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym w mące. Kluski wrzucić na wrzątek (po wrzuceniu części ustawić palnik na większą moc). Gdy kluski zaczną wypływać(...)powierzchnię, zmniejszyć moc palnika i gotować ok minuty. Wodę z kluskami przelać na duży durszlak, przepłukać zimną wodą. Do klusek można przygotować sos na słodko lub wytrawny. Ja je podałam w gęstej zupie pomidorowej, na którą przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodziedługie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski. Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia kluski leniwe szpinakowe. Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym(...)sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym sosem pomidorowym z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE - PRZEPIS składniki ( dla 2 osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek
Stare Garypomysł znakomity i pyszny. Przepis na te małe cuda znalazłam u Mirabelki i bardzo mnie zauroczył a kluski smakowały wybornie. Polecam przepis do wypróbowania, bo warto. Kluski leniwe z gorgonzolą i pesto z bazylii. Składniki: Bazyliowe pesto: 2 garści liści bazylii 3 łyżki płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy spora(...)szczypta soli Kluski leniwe: 250 g półtłustego twarogu 50 g sera gorgonzola 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650 sól Dodatkowo: mała garść orzechów włoskich Przygotowanie klusek z pesto: Najpierw zrobiłam pesto, umyłam, osuszyłam i oddzieliłam od gałązek listki bazylii, włożyłam do blendera. Można też pesto robić w moździerzu, trwa to dłużej
Moje Małe CzarowanieKluski śląskie to nie tylko doskonały dodatek do obiadu. Mogą stanowić samodzielne danie, jeśli podamy je na przykład z sosem grzybowym lub na słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około(...)taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię przez 2 minuty
Dieta bez mlekaprzecedzonego , przetartego sosu , dolewamy 200 ml kwaśnej śmietany wymieszanej z mąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około(...)dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia . Nożem odcinamy paseczki , bardzo wąskie kluski i wpuszczamy na wrzątek , mieszamy . Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch . Odcedzamy , przelewając przez sito jak makaron i mieszamy z łyżką smalcu . Paprykarz podajemy na gorąco polany resztą kwaśniej śmietany , jak każe węgierska tradycja ..wszystko chlapią kwaśną śmietaną Smacznego
Ogrodnik w podróżybardziej zwarte. Sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego. Jeśli ziemniaki są wodniste, można dodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka. Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym , szpinakowym , kurkowym lub jako dodatek do gulaszy . SKŁADNIKI(...)gotujemy 8 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Woda powinna tylko lekko pyrkać. Można także kłaść kluski na wrzątek i gotować na dużym ogniu do wypłynięcia, takie kluski mogą mieć jednak mniej gładką powierzchnię po ugotowaniu. Łyżką cedzakową wyławiamy kluski na talerz i gotujemy kolejną partię
cool and mintywrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy kopytka, delikatnie mieszamy jeden raz aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej . Kluski najlepiej gotować partiami *** *** Kopytka podajemy od razu po ugotowaniu. Jeżeli jednak chcemy pozostawić kluski do następnego dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem(...)się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemktóry powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko(...)spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem. Artykuł Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniapyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap ? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj ), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj ), które przechowuję w zamrażarce, to później mogę “poleniuchować” Wystarczy je odmrozić, dodać warzywko, zalać sosem i pyszne danie gotowe! Ostrzegam jednak, że to danie jest(...)kluczowy składnik tego dania. Mnie udało się ją znaleźć w stacjonarnym sklepie z azjatyckimi produktami w dużym centrum handlowym, ale można też zamówić przez internet. Przepis na słodką wersję klusek garaetteok znajdziecie tutaj . Składniki: 3 szklanki wywaru warzywego lub wody (ja lubię używać odcedzony rosołek według tego przepisu , ale czysta woda też jest dobra) 500 g klusek
Lamarida.plokoło 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to " napinaniem brzuszków " - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania). Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut. Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką(...)parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię. Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól. Ustawić czas 2 minuty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką(...)maliny. Sklejać całość. Odkładać na blat wysypany mąką. Kluski gotować ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Gorące kluski podawać posypane płatkami migdałowymi oraz posypane brązowym cukrem lub polane miodem. "Tuż za rogiem" Magdaleny Kawki i Roberta Ziółkowskiego miała być książką na długie zimowe wieczory. Ale z racji wyzwania
Weekendy w domu i ogrodziejuż mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście(...)sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy i odkładamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku(...)formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się. Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową
Gotowanie Patkiwyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układamy na sitku do gotowania na parze lub zwykłym metalowym sitku o średnicy równej lub większej średnicy garnka. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody – nie może dotykać sitka lub gazy. Sitko z kluskami wkładamy na garnek, kiedy woda zacznie się gotować, zostawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy przykrywką. Pieczemy ok. 7 minut. Kluski podajemy na ciepło polane musem z owoców. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli, myślą, że tego typu kluski nie łatwo zrobić w domu. Poniżej przepis, który u mnie w rodzinnym domu gości od lat, więc jest naprawdę sprawdzony. Kluski wychodzą(...)każdym razem lekko spłaszczyć, a po środku robić wgłębienie palcem wskazującym. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody z solą, kiedy zacznie się gotować, dodawać stopniowo kluski. Po chwili zamieszać lekko drewnianą łyżką, by się nie skleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA
Calzonella.comNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek(...)stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok 250g mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać
Obiad gotowyKluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie(...)oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ... Przepis: Składniki: składniki na kluski: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : - Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych
Mój pomysł naSkładniki: 1,5 l rosołu czystego (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%) Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką. Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a koperek(...)partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku. Na gotujący się na małym gazie rosół wlewałam cienkim strumieniem ciasto na lane kluski. Jednocześnie rozdzielałam widelcem już pływające kluseczki, żeby robić miejsce dla kolejnej porcji ciasta na kluski. Kiedy z całej porcji ciasta zrobiłam kluski, zamieszałam
Kuchnia u Krysiprzez maszynkę. Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną(...)powierzchnię wody gotować 2-3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski. kluski z marchewką
O kuchni z uczuciemKluski z makiem – wigilijny przepis Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym(...)dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was ! Kluski z makiem ( dla 6 osób ) 40 dkg maku 1 szklanka miodu 1 l gorącej wody 25 dkg orzechów włoskich 0.5 kg makaronu
Kuchnia na wzgórzupowinno być na tyle gęste a zarazem lejące aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam(...)Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie kluski to polecam przepis na KLUSKI LENIWE KLUSKI ŚLĄSKIE
potrawyregionalnesię po kolei , więc każdy ma focha i grymacha . Jedyne co są w stanie łykać przez bolące gardła to rosół i dobrze m, bo pomaga . Ten z lanymi kluskami , nie tylko ułatwia sprawę mi jako ,że podgrzewa się wszystko w jednym garze , ale jeszcze dodatkowo smakuje całej gromadce Składniki : 2 korpusy drobiowe 4,5 l wody 4 marchewki(...)rosół i gotujemy jeszcze 20 minut , ciągle na małym ogniu , pod przykryciem . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy je z mięsa i odstawiamy . W kubku , rozcieramy wszystkie składniki na kluski , tak ,aby utworzyły gładkie ciasto – lekko lejące. Kluski lejemy z łyżki , prosto do gotującego się rosołu , same się porozdzielają. Dodajemy mięso , które obraliśmy z kości
Ogrodnik w podróżywodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Im więcej mąki dodasz tym ciasto będzie twardsze, im mniej tym kluski będą delikatniejsze. Ciasto podziel na 2 lub 4 części, uformuj wałki o średnicy ok. 2,5 cm, spłasz je ręką lekko od góry i pokrój ukośnie na kawałki(...)Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe). Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę(...)oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką
Smak mojego domumasełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części(...)Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy w 2 cm kawałki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski, mieszamy, żeby się nie posklejały. Gdy woda z kluskami zacznie wrzeć gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski łyżką cedzakową na talerze i zostawiamy
Rozpustne gotowanieminut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy je delikatnie przemieszać łyżką żeby odkleiły się od dna gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na małym ogniu (jednak woda powinna trochę bulgotać) ugotowane kluski odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (zaraz po wyciągnięciu z wody są na mój
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość