Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi to propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Aromatyczny, dobrze doprawiony kurczak podany z kluseczkami, które przygotujecie dosłownie w 5 minut. Takie kluski kładzione kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, kiedy robiła je babcia, podawane były z mięsem i obowiązkowo buraczkami. Zobaczcie jak szybko zamarynować kurczaka i jak przygotować kluseczki. Składniki(...)jajko Składniki na kurczaka pałki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta oregano szczypta majeranku 4 łyżki oleju Przepis na kluski kładzione Do miseczki dodajemy mąkę, wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko mieszamy do czasu jak nie będzie grudek i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być dość gęste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jestem ogromną fanką jagód, natomiast np. obok jagodzianek nie przejdę obojętnie. Z racji tego, że mój mężczyzna jagody bardzo lubi postanowiłam sprawić mu niespodziankę i przygotowałam jagodowe kluski leniwe. U nas w domu rzadko jada się potrawy typowo mączne, pomijając makarony, więc sprawiłam mu ogromną frajdę – sobie również. Zapomniałam już jak szybko i przyjemnie się je przygotowuje(...)każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który tniemy na ukośne kluseczki o grubości 1-2 cm. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, dodajemy kluski i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Skyry łączymy. Wyławiamy łyżką cedzakową* i podajemy z wymieszanymi skyrami i owocami. * by kluski nie skleiły się na talerzu
Be Fit Be Strongmamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki. Czas wykonania: 2 h ( + 4-8 h oczekiwania) Ilość porcji: 3 porcje Składniki: 20 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera ½ kostki rosołowej(...)grzybowej ½ łyżeczki Vegety 1/3 łyżeczki soli (do smaku) szczypta pieprzu 2 łyżki śmietanki 30% – 36% Lane kluski: 1 jako 3 płaskie łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Grzyby moczyć przez 4 – 8 godzin. Zalać grzyby 1,5 l wody. Dodać Vegetę i gotować 1 godzinę. Następnie dodać warzywa, kostkę rosołową i gotować kolejną godzinę. Lane kluski
KuchniaWeDwoje.plSzare kluski okraszone cebulą i kiełbasą to pyszny dodatek do obiadu . Danie to pochodzi w Wielkopolski a przygotowuje się je z surowych ziemniaków, jajka i mąki żytniej. Są szybkie i proste do zrobienia. A skąd nazwa szare kluski ? Swój kolor zawdzięczają utlenianiu się ziemniaków w trakcie ucierania i ciemnieją stąd właśnie taka nazwa. Przyznam(...)takie kluski zaczęłam robić całkiem niedawno i żałuję, że nie robiłam tego prędzej :) Składniki na szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą : * około 1 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu) * 6-7 łyżek mąki żytniej typ 720 (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków) (użyłam Młyny Szczepanki ) * 1 jajko * szczypta soli * 1 cebula * 2 kiełbasy typu śląska
Zrób to smaczniepowaliło mnie. Postanowiłam więc zapytać na jednej z fejsbukowych grup jak zrobić dobry bogracz. Wiedziałam jedno, nie chciałam tej potrawy robić z ziemniakami, miały być kluski. Na resztę porad byłam otwarta. Jako pierwsza odezwała się Karolina. I właściwie na rozmowie z nią się skończyło. Okazało się, że ma znajomą Węgierkę, którą wypyta o szczegóły. Sama wcześniej tylko napisała(...)wcześniej wspomnianej Węgierki – od Nikolett. Nie jakoś super sprecyzowany, ale po dodatkowych rozmowach i uwagach, stanęłam dziś przy garach i wzięłam się do roboty. Dostałam także przepis na kluski, które się dodaje do bograczu, nazywają się csipetke. Nie wiedziałam dokładnie jakiej mają być wielkości, ale zrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam
KardamonovySznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć(...)bułce. Pierwotnie planowaliśmy, że zjemy je z surówką, ale potem pomyśleliśmy, że jak sznycle, to muszą być ziemniaki, a konkretnie pure. Ponieważ wcześniej zaplanowaliśmy, że w tygodniu zrobimy kluski śląskie w dwóch różnych odmianach, uznaliśmy, że poniedziałek to dobry dzień, żeby przygotować też bazę dla klusek i nagotowaliśmy gar ziemniaków. Zobacz przepis Były jak znalazł
Niedzielny kucharzPolsko-włoskie danie. Zamiast makaronu występują w nim kładzione kluski. Danie pyszne, tanie i łatwe do zrobienia. Czas: 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 2 Ostatnio kładzione kluski rządzą u nas w domu. Bo kładzione kluski to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane są mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto(...)które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kładzionymi kluskami jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż na tyle rzadkie, że kluseczki są mięciutkie. Tu jedna uwaga: w przepisie
Niedzielny kucharzKluski leniwe to moje smaki z dzieciństwa. Pamiętam, jak bardzo często w piątki były podawane na szkolnej stołówce, podane z tartą bułką i cukrem. Pycha! Tym razem jednak podam je z pysznym, słodkim, waniliowym sosem. Sprawdź przepis na pierogi z jagodami i cynamonem Składniki na kluski leniwe 500g sera białego 2 jajka 6 łyżek mąki(...)łyżeczki cukru waniliowego odrobina mąki do podsypania szczypta soli Składniki na sos waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżki masła 3 łyżeczki cukru waniliowego Kluski leniwe przepis Zaczynamy od zmielenia sera. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, mąkę, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do wymieszanych pozostałych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie(...)przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli
smakowitehistorie.commięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie(...)przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli
smakowitehistorie.comcodziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli(...)tych kryzysowych czasach. Moje ulubione ziemniaczane przepisy wyglądają tak Szare kluski ziemniaczane z boczkiem, kaparami i cebulą Składniki na 4 porcje: Kluski: 5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody duża szczypta soli jajko i białko 2 jajka pół szklanki mąki pszennej sos: 150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę jajko
Ugotowane pozamiatanekluski. Dwa, że „no waste”, czyli znów akcja czyszczenia lodówki. No i odpadł problem z jutrzejszym obiadem do pracy pana męża Czyli zapraszam na kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków. O! Przyznam, że proporcje są bardzo umowne, ponieważ nie ważyłam wszystkich składników. Poza tym, chodzi nam o wykorzystanie posiadanych resztek, więc zapewne ilość(...)kopytka. Jeśli decydujecie się na wariant na słodko, dodajcie do ciasta odrobinę cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego świeżo zmielony czarny
Mieszam w Garnkusię rozpadną, a sok z nich delikatnie zgęstnieje. Następnie, mieszamy skrobię z wodą i mieszając wiśnie, wlewamy zawiesinę, aby zagęścić konsystencję sosu. Odstawiamy do chwili podania. Jeśli podajemy kluski z płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania. Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy(...)schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy łyżką, w jednym kierunku, aby ewentualnie odkleić kluski z dna garnka. Kluski są gotowe
Smaczna Stronazachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar l) 1 czubata(...)Wbić do niego jajko i dodać mąkę, kaszkę mannę, posiekaną zieleninę i przyprawy (sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Za pomocą dłoni, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę na kluski odstawić na niecałą godzinę. Po upływie czasu, całość ponownie wymieszać, np. za pomocą łyżki. Do garnka wlać wodę i posolić ją. Gdy zacznie wrzeć, to za pomocą małej
UgotowaćKluski,kopytka czy też inne dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych(...)owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to dla was alternatywa dla klusek gryczanych czy też jaglanych. Zapraszam. Na ciasto : 400 g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 duże jajka 200 g mąki ryżowej Melvit płaska łyżeczka soli
vaniliowoczekoladowaKluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję(...)wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić
Ugotowaćpiątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy(...)chcemy parować w zwykłym garnku musimy nalać wody do połowy garnka, nad wodą kładziemy gazę i obwiązujemy ją dookoła brzegu garnka, na gazie układamy kluski, przykrywamy miską i parujemy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 1 jajko 20g drożdży, 1 łyżka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli, 250g truskawek, 100g masła
Tradycyjna kuchnia Kasiwakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie(...)gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski: 180 g twarogu chudego 180 g mąki pszennej + do podsypania 120 g serka ricotta 2 jajka Sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów mała cukinia mała czerwona papryka 1 cebula
Zakątek rozkoszy kulinarnychorzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru(...)pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree
Poezja smakuKluski śląskie to rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Potocznie zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej(...)pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym. Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują, - aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki posypcie mąką, - gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię to gotować
Ugotowaćprzepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny. Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych(...)Najpierw przesmażyć cebulkę, a później dodać boczek. Do wysokiego garnka wlać wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć
UgotowaćKluski śląskie - ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski - mąka ziemniaczana - olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części(...)części ziemniaków na 1 część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski. Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej
Tradycyjna kuchnia inaczejkulinarnym, nie mogło zabraknąć pyz na naszym stole również w ten świąteczny weekend. To właśnie Mąż zainspirował mnie do przyrządzenia ich w rozmiarze XXL. Dla mnie bomba bo lepienie klusków nie należy do moich ulubionych zajęć, a im większe kluski tym mniej lepienia ;) Składniki (na 8 mega klusków): 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko(...)gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe i tam znajdziecie szczegóły. Klopsy indycze dostaliśmy od Teściowej gotowe, w czystym bulionie, więc połowę pracy miałam z głowy
Kuchnia po mojemukluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu. Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam TU .. Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami.. Jednak zestaw : "kluski(...)Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotować je jeszcze przez chwilę. Kluski odcedzać łyżką cedzakową. Podawać z sosem, lub podsmażonymi skwarkami
Garnkowe fanaberievotes) Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad Kluski śląskie to pozycja która nigdy się nie nudzi. Bardzo proste do zrobienia z tanich składników, idealnie pasują do mięs w sosach lub gulaszy. Jeśli nie wyjdą Ci idealne w kształcie, to nie problem, ważne żeby były delikatne i mięciutkie Dzisiejsza wersja jest z gulaszem piwnym(...)odrobiny miodu, jest niezwykły. Idealny obiad na jesienne dni, które powoli nadciągają .. Dodatkowy plus tej pozycji to fakt iż łatwo się odgrzewa i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. składniki: kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków niepełna szklanka skrobi-mąki ziemniaczanej 1 średnie jajko pół płaskiej łyżeczki soli gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1 ciemne, słodkie
Ogrodnik w podróżymąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na suchej, rozgrzanej patelni rumienimy bułkę(...)tartą. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej cynamonem. Uwagi: Myślę, że tak jak to zazwyczaj przy różnych daniach ziemniaczanych bywa, wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz(...)letnie. Do ziemniaków wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną zagniatając. Mąki ziemniaczanej należy dodać tyle, by ostatecznie dało się zrobić okrągłą kluskę. Należy jednak uważać by nie przesadzić, bo kluski wyjdą gumiaste. Tacę, na której będziecie kładli gotowe kluski również obsypać mąką. Gotowe kluski wrzucić do zagotowanej wody. W momencie
Passions hobbies lifeopinii zbyt wielu kalorii – średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco(...)ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować
Karo in the KitchenKluski ziemniaczane to klasyczny dodatek, który wzbogaci każdą zupę. Ich delikatna konsystencja i wyrazisty smak doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej czy jarzynowej. Te kluski są nie tylko świetne w zupach, ale także smaczne jako samodzielne danie, idealne z smażonym boczkiem lub podane z ulubionym sosem i mięsem. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci je przygotować(...)kilka chwil! Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem domowych klusek! Sprawdź również inne moje przepisy na kluski z kaszy manny czy galuszki . Film: Składniki na 2 porcje: 4 średnie ziemniaki 1 jajko 80-100 g mąki pszennej sól Przepis: Obierane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru
Smakowite DaniaKluski jogurtowe z jagodami Obłędne jagodowe kluski leniwe, które przygotujesz w kilka minut. Leniwe na jogurcie łyżką kładzione to doskonały wybór na szybki obiad dla dzieci jak i dorosłych. Nie będę żadnym nowatorem gdy napiszę, że leniwe na słodko smakują najlepiej, ze śmietaną, cukrem czy słodkim masełkiem. Kluski jogurtowe z jagodami Szybki prosty obiad(...)mięsa na lato jak i na zimę. Tu możesz użyć jagód tak świeżych jak i mrożonych, proces przygotowania leniwych z jogurtu jest taki sam. I czy to będą kluski z jogurtu greckiego, czy innego pamiętaj aby był gęsty. Leniwe kluski z jagodami jak zrobić? Zapraszam na przepis 🙂 Jagodowe kluski leniwe przepis
Dieta moja pasjaKluski biszkoptowe to małe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem(...)świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kluski biszkoptowe. Kluski biszkoptowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1 lekko czubata łyżka miękkiego masła 3 łyżki mąki pszennej większa szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. W osobnej miseczce umieść dwa żółtka z łyżką masła. Żółtka z masłem utrzyj na gładką masę. Możesz to zrobić przy
Zasmakuj KuchniKluski z kapusty z boczkiem Dziś mała seria na dużą porcję smaku, czyli potrawy z kapusty włoskiej, a otwierają ją kluski kładzione z kapusty. Mięciutkie, pachnące kapuściane kluseczki na szybki i tani obiad. Bieda jadło? Można tak powiedzieć, bo choć przepis bardzo stary wraca do nas jak bumerang. Dla jednych z sentymentu, dla innych z konieczności(...)Kluski z kapusty białej jak i włoskiej przygotowuje się tak samo. I tak samo doprawia tym co lubi kapusta. Moim zdaniem najlepiej do kluseczek z kapusty pasuje koperek i czosnek, ale to moje smaki, Ty dopraw jak lubisz. Kluski z białej kapusty Kluseczki z białej kapusty czy każdej innej, to genialny sposób na to co zrobić
Dieta moja pasjaProsta zupa mleczna z kluskami leniwymi Tradycyjna zupa mleczna z kluseczkami, to prosty i smaczny posiłek na każdą porę dnia, śniadanie, kolację czy też na obiad. Leniwe kluseczki na mleku idealne dla dzieci, mięciutkie nawet po odgrzaniu. Zupa mleczna z kluskami łyżką kładzionymi, zacierkami , makaronem kluskami lanymi. To najpopularniejsze przepisy mleczne, dziś serwuję całkowitą(...)internecie, a jest na nią zapotrzebowanie, zupę mleczną z leniwymi. Zupa poza tym, że jest pyszna jest także bezglutenowa, może być spożywana na słodko jak i na słono. A kluski leniwe na mleku są pyszne. Fit zupa mleczna Leniwe gotowane na mleku, to nie tylko smaczna i pożywna zupa mleczna przepis godny polecenia. To także zupa mleczna bezglutenowa
Dieta moja pasjaAromatyczny, prosty obiad z kilku składników, czyli kapusta kiszona z boczkiem i kluskami . Idealnie sprawdzi się jako danie przygotowane z wyprzedzeniem. Co więcej, po odgrzaniu będzie jeszcze lepsze, ponieważ smaki z kapusty oraz mięsa przenikną do makaronu. Większość z nas wychowała się na kiszonej kapuście i znamy wiele sposobów na jej przyrządzanie. I choć nie ma wątpliwości(...)oczekiwaniu na swoją porcję, to znak, że kąsek jest nadal smaczny i wiarygodny. Jeśli szukasz więc szybkiego, prostego, a przede wszystkim ekonomicznego dania, ten przepis na kiszoną kapustę z kluskami i boczkiem jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy! Kapusta kiszona z boczkiem Składniki: Na kluski: mąka pszenna: 400 g jajka: 4 szt. woda: 1 szklanka
Kuchnia Na Wypasiedodatkowy stres i nerwy No ale wracając do naszego marchewkowego pola, o którym coś tam nucił Króliś przez sen. Tak nucił, tak zawodził i śpiewał, że wyśpiewał sobie marchewkowe kluski. No ileż można żreć surową marchewkę? Niby jak się jest Królisiem to można ale Konefce już się surową marchwią zaczęło odbijać…i ogólnie tym zdrowym żarciem i warzywami(...)jedzonymi na pęczki. Aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu , Królisiowi machnęła kluseczki marchewkowe podane z masłem szałwiowym i parmezanem…Króliś na żądanie do klusków dostał jajko sadzone. Króliś sie kluchami zapchał i dzięki Ci Panie już więcej nie nucił a Konefka mogła z finezją delektować się obłędną polędwiczką wieprzową w szynce parmeńskiej z dodatkiem kluseczek, które summa
Spice things upKluski ziemniaczane , z gotowanych ziemniaków z nadzieniem grzybowym. Podobno przepis na nie pochodzi z nieistniejącej już, PRL-owskiej, legendarnej restauracji „Cristal” w Gdańsku. Restauracja Cristal była nowoczesna, elegancka i oferowała wykwintną kuchnię. Kluski, pod nazwą kluski gdańskie podawane były jako danie regionalne. W oryginale nadzienie grzybowe do klusek było bezmięsne, a podawano(...)polane stopioną słoniną. Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców. Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie : 30 g suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki
królestwo garówŁyżką kładzione, tradycyjne kluski golce to kaszubski specjał z ziemniaków. Kuchnia kaszubska to nie tylko różnorodność i bogactwo smaków, ale również niezwykła prostota wykonania. Gospodynie tworzyły ze składników, które miały w ogródku, na polu lub z tego, co udało im się znaleźć w lesie. Ziemniaki, owoce i warzywa oraz grzyby to podstawa kuchni kaszubskiej. Mimo, że to region(...)jednak mięso i ryby jadano raczej od święta. Postawą codziennego menu były ziemniaki i wszystko, co tylko można było z nich „wyczarować”. Najpopularniejsze były właśnie kluski lub tzw. EINTOPF, czyli treściwe potrawy jednogarnkowe. Golce i róże ich odmiany to kluski – również formowane, które były podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dodatkiem była często
Kuchnia Na WypasiePyszny krem ze świeżych pomidorów, podany z dodatkiem lanych klusek, sera pleśniowego i bazylii. To najprostszy przepis na letni krem pomidorowy. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-4 Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI KREM : 1.5 kg świeżych pomidorów 1 cebula 1 czosnek kawałek sera pleśniowego blue 3-4 liście świeżej bazylii(...)łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu SKŁADNIKI KLUSKI : 4 jajka 14 płaskich łyżek mąki szczypta soli 1. Na początku musimy sparzyć pomidory. W tym celu nacinamy pomidory na krzyż od dołu. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. 2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Następnie przeciskamy przez
karolgotujeŻadne sklepowe kluski nie dorównają smakiem i jakością tym domowym. Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna. Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu(...)każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu. koło 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki sól Farsz: około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu) 1 cebula 1-2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: masło do polania klusek Ugotowane mięso przepuszczamy
Smaki Na Talerzulaktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze tegoroczne grzyby i młode ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik(...)wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić wgłębienie pośrodku
Weekendy w domu i ogrodziedomu robiło się je z twarogu, mąki i jajek. Dopiero w dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem(...)smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego
Smaczna Pyzaoraz witaminy E. Dużą zaletą batatów jest tez ich stosunkowo niski indeks glikemiczny, na poziomie około 50 punktów – ziemniaki gotowane to 95 punktów. Jeśli znudzą Wam się klasyczne ziemniaczane kluski, kopytka czy gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno-pomarańczowych. Bataty na gnocchi najlepiej jest upiec – pozbawiamy je w ten sposób większej ilości wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej(...)Znowu podsypujemy stolnicę mąką i toczymy wałek z ciasta (mój na zdjęciach ma około 2,5cm średnicy). Tniemy wałek na 2,5-3cm kawałki i formujemy z nich kluski – albo na specjalnej żeberkowanej tacce do gnocchi, albo tocząc kawałki ciasta na odwróconym brzuszku widelca, albo najprościej i najszybciej – lekko spłaszczając pocięte kluski widelcem, tak żeby
Karo in the Kitchenokoło 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to " napinaniem brzuszków " - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania). Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut. Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką(...)parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię. Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól. Ustawić czas 2 minuty
Cztery FajeryUwielbiam wszystkie kluchy i kluski Moja mama do dziś wspomina, że jak byłam mała to na pytanie co chcę na obiad, odpowiedź była jedna – KLUSKI. Kluski makaronowe z ziemniakami znajdują się w czołówce moich ulubionych potraw. Podane koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków(...)pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski Kluski makaronowe z ziemniakami Składniki: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) około 100 g mąki 1 jajko sól Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej
PatiGotujewyższe o dodatkowe pokłady cierpliwości, a te same siły wyższe pchały mnie wtedy do kuchni i szeptały: ugotuj coś, na co zwykle nie masz czasu! No to zrobiłam śluski kluski śląskie. Specem nie jestem, śląskich korzeni nie posiadam. Kulam te kluseczki więc takie jakie umiem ;) Do ciasta dodaję jajko, bo inaczej bym go nie zlepiła. Choć ponoć zgodnie(...)wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków. Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo tradycyjne są większe. Formujemy więc takie, jakie lubimy i odkładamy je na obsypaną
bistro mamamięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad(...)Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa
Kuchcik gotujeMasa nie powinna być ani za twarda, ani za luźna. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki. Można dla tradycji zrobić przysłowiową dziurkę na sos :) Do gotującej się osolonej wody, wrzucamy kluski. Kiedy woda się zagotuje, a kluski odejdą od dna, polewamy je zimną wodą. Zmniejszamy palnik i gotujemy nasze kluski aż podwoją swoją objętość(...)będą pulchne, mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. No i gotowe :) Są to moje ukochane domowe kluski :) Właśnie dziś będę miała je na obiad i już nie mogę się doczekać
W Moim Magicznym DomuKluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć(...) wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni topimy masło, wsypyjemy bułkę tartą i chwilkę przysmażamy. Ugotowane kluski przekładamy do miski, wlewamy zawartość patelni i energicznie potrząsamy miską by kluski dokładnie oblepiły się bułką. Smacznego
na moim stole...czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach(...)się gotowała. Dorzucić dynię pokrojoną na drobno. Gotować kaszę razem z dynią do odparowania wody. Przykryć kaszę z dynią przykrywką. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Nastawić wodę na ugotowanie klusek. Kaszę z dynią zmiksować na papkę w malakserze. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować
Weekendy w domu i ogrodziewyczucie. Wystarczy dodawać stopniowo mąki ziemniaczanej zagniatając i co jakiś czas próbując czy da się kulać już kluski (tylko ostrożnie, żeby z mąką nie przesadzić, bo kluski będą gumiaste). Blaszkę, na której wykładać będziecie kulane kluski też posypać lekko mąką ziemniaczaną. Do zagotowanej wody wrzucić kluski, w momencie jak wypłyną polać(...)zimną wodą, a jak wypłyną ponownie, to je wyciągać. Sposób z zimną wodą stosuje moja mama, ale jeżeli do Was nie przemawia, to wystarczy po wypłynięciu klusek zostawić je na 2-3 minuty we wrzącej wodzie i wtedy wyciągać
Passions hobbies lifeZiemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być(...)podawane z okrasą. Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej
potrawyregionalneniego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku, z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE
potrawyregionalneżeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rolujemy na wałeczek o średnicy 2 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kawałki. Teraz(...)pomocą krajarki do jajek formujemy kluski. Każde kopytko :) kładziemy na krajarce, delikatnie spłaszczamy, a teraz odwijamy jeden brzeg placuszka, i formujemy podłużną kluskę. Tak postępujemy z każdą kluską. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy
Rozpustne gotowaniesami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :) Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka Do miski wsypujemy szklankę(...)ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja
vegetaniesą przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej mąki(...)natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka
Kuchnia Danusi