kluski - 5852 przepisów (strona:24/391)

Kluski śląskie z bułką tartą 144

Kluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć(...) wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni topimy masło, wsypyjemy bułkę tartą i chwilkę przysmażamy. Ugotowane kluski przekładamy do miski, wlewamy zawartość patelni i energicznie potrząsamy miską by kluski dokładnie oblepiły się bułką. Smacznego

na moim stole...
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 129

czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach(...)się gotowała. Dorzucić dynię pokrojoną na drobno. Gotować kaszę razem z dynią do odparowania wody. Przykryć kaszę z dynią przykrywką. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Nastawić wodę na ugotowanie klusek. Kaszę z dynią zmiksować na papkę w malakserze. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski śląskie 187

wyczucie. Wystarczy dodawać stopniowo mąki ziemniaczanej zagniatając i co jakiś czas próbując czy da się kulać już kluski (tylko ostrożnie, żeby z mąką nie przesadzić, bo kluski będą gumiaste). Blaszkę, na której wykładać będziecie kulane kluski też posypać lekko mąką ziemniaczaną. Do zagotowanej wody wrzucić kluski, w momencie jak wypłyną polać(...)zimną wodą, a jak wypłyną ponownie, to je wyciągać. Sposób z zimną wodą stosuje moja mama, ale jeżeli do Was nie przemawia, to wystarczy po wypłynięciu klusek zostawić je na 2-3 minuty we wrzącej wodzie i wtedy wyciągać

Passions hobbies life
KLUSKI ŚLĄSKIE 159

Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne -  gdzie oprócz ziemniaków gotowanych  dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być(...)podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej

potrawyregionalne
KLUSKI LENIWE 110

niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
Gnocchi w botwinkowym sosie. 134

żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rolujemy na wałeczek o średnicy 2 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kawałki. Teraz(...)pomocą krajarki do jajek formujemy kluski. Każde kopytko :) kładziemy na krajarce, delikatnie spłaszczamy, a teraz odwijamy jeden brzeg placuszka,  i formujemy podłużną kluskę. Tak postępujemy z każdą kluską. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy

Rozpustne gotowanie
Kluski kładzione i modra kapusta :) 157

sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)   Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka Do miski wsypujemy szklankę(...)ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja

vegetanie
Kluski nadziewane kiełbasą 392

są przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet  lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej  mąki(...)natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki  mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka

Kuchnia Danusi
Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym 110

Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym SKŁADNIKI: 2 serki homogenizowane waniliowe po 175 g 2 jajka 1 szklanka mąki  cukier, cynamon/ starta czekolada • sól do gotowania klusek SPOSÓB WYKONANIA: W misce mieszamy widelcem serek z jajkami, i mąką. Wyrabiamy tak jak przy kluskach kładzionych sprężyste, lejące się ciasto. Zagotowujemy wodę, z odrobiną soli(...)zaczynamy kłaść kluski.  Najpierw zanurzamy łyżkę w wodzie, potem nabieramy kluskę wielości 1/3 łyżki i wkładamy do wody. Postępujemy tak do czasu zużycia całego ciasta na kluski. Delikatnie mieszamy kluski i czekamy około 2 minut od zagotowania. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z cukrem i cynamonem lub startą czekoladą. Smacznego

Smaki Natalii
Ziemniaczane kluski koreańskie 23

fanów lekko ostrych smaków mam prawdziwą gratkę – idealny comfort food – koreańskie kluski ziemniaczane . Rozgrzewające, mięciutkie, idealnie zbalansowane pod względem słodyczy i ostrości. Potrzebujemy do nich pasty gochujang – popularnej w koreańskiej kuchni fermentowanej pasty z ostrej papryki i ryżu. Można ją spotkać ostatnio w coraz większej ilości sklepów na dziale orientalnym – warto zwrócić uwagę(...)wraz z kluchami nieco złagodnieje. Z podanych ilości wyjdzie ok. 2-3 porcje, kluchy są bardzo sycące. Ja swoje podałam z gotowanymi brokułami (ostatecznie zmieszam je do środka). Ziemniaczane kluski koreańskie ️ (ok. 3 porcje): 800 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) ok. 200 g mąki/skrobi ziemniaczanej 1 lekko czubata łyżka pasty gochujang ️ 1,5 łyżki

Poezja smaku
Gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem 21

Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym(...)kluskom absorbować większą ilość sosu. Karbowany kształt tych klusków nie jest obowiązkowy i jeśli nie mamy możliwości go nadać, możemy pozostawić gnocchi w prostym kształcie lub nadać im inny kształt. Przygotowanie gnocchi zaczynam od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki gotuję w łupinkach, do momentu w którym są miękkie, aczkolwiek nie powinny mieć konsystencji puree, muszą nadal być dość

MeCooks
Bogracz 11

powaliło mnie. Postanowiłam więc zapytać na jednej z fejsbukowych grup jak zrobić dobry bogracz. Wiedziałam jedno, nie chciałam tej potrawy robić z ziemniakami, miały być kluski. Na resztę porad byłam otwarta. Jako pierwsza odezwała się Karolina. I właściwie na rozmowie z nią się skończyło. Okazało się, że ma znajomą Węgierkę, którą wypyta o szczegóły. Sama wcześniej tylko napisała(...)wcześniej wspomnianej Węgierki – od Nikolett. Nie jakoś super sprecyzowany, ale po dodatkowych rozmowach i uwagach, stanęłam dziś przy garach i wzięłam się do roboty. Dostałam także przepis na kluski, które się dodaje do bograczu, nazywają się csipetke. Nie wiedziałam dokładnie jakiej mają być wielkości, ale zrobiłam chyba ciut za duże. Następnym razem zrobię mniejsze. Nie pomyślałam

Kardamonovy
Kluski z makiem 11

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko(...)wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski ? mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree ? mąka ziemniaczana ? sól do smaku Sos makowy ? 3 łyżki gotowej masy makowej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 2-3 łyżki miodu ? bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski ? Puree ziemniaczane zagnieść

To co kocham
Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami są przesmaczne. PRZEPIS 484

Twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka i dużo pieprzu połączone razem tworzą cudowny farsz do pierogów ruskich. Można zrobić z nim także inne pyszne dania. Na przykład kluski, które polane skwarkami są niesamowicie smaczne. To koleje danie kuchni oszczędniej, które dla was przygotowaliśmy. Składniki kosztowały nas około 20 zł, przygotowaliśmy z nich aż 4 porcje. Przepis na kluski ruskie Składniki: 1 kg ziemniaków, 400 gramów twarogu półtłustego, 3 duże cebule, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej, słonina do przygotowania okrasy, sól, pieprz. Jak zrobić kluski ruskie? Ziemniaki ugotuj, ostudź, dokładnie utłucz na gładką masę lub przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj, następnie zrumień na oleju. Do ziemniaków dodaj zrumienioną cebulę oraz twaróg, dopraw solą i dużą

Kulinarna Polska
Przepis na masę makową i wigilijne kluski z makiem 26

Masa makowa i kluski z makiem na wigilię.    Masa makowa to podstawa do wielu potraw i wypieków. Nie jestem i nigdy nie byłem fanem makowca. Na wigilii możemy fantastycznie koegzystować, ja przy stole, on na stole i na pewno z mojego powodu nic mu się nie stanie.     Co innego kluski(...)nastąpi moment ich ewaporacji...  👉Jak zrobić masę makową❓      Najpierw trzeba zrobić masę makową, a potem, to już mamy wachlarz możliwości...  👉Jak zrobić kluski z makiem i bakaliami❓     Na szczęście Aga wie o moich preferencjach i nie tylko moich, więc dla wyznawców klusek z makiem prezentuje jak zrobić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie