Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie(...)Odławiaj łyżką cedzakową. Na rozgrzaną patelnię wsyp boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki smaż do zarumienienia. Taką okrasę rozprowadź na kluskach. Golce – pyszne kluski ziemniaczane Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu: Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad Kuglonki
e-PrzepisyKulinarneKluski, kopytka, gnocchi, pyzy to zdecydowanie przysmaki moich domowników. Dlatego też często pojawiają się na naszym stole. Często je robię, bo wiem że będą zjedzone. NA pewno nie bez wpływu jest tu to, że to tani obiad, z kilku prostych składników i że to danie zero waste – tu nic sie nie zmarnuje, można wykorzystać ugotowane ziemniaki(...)dnia poprzedniego czy jeszcze wcześniejszego. Trochę pracy przy nich jest, ale u mnie zawsze pomocnicy się znajdą PRZEPIS NA KLUSKI Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 mąki ziemniaczanej 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku – opcjonalnie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – opcjonalnie, ale ja lubię wzbogacać dania w wartościowe składniki Jak zrobić kluski
Dorota SmakujeSchab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to całość smakuje naprawdę wybornie. Schab można przygotować wcześniej i w większej ilości. Również ziemniaki potrzebne do przygotowania klusek śląskich mogą być wcześniej ugotowane. PRZEPIS SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM Z KLUSKAMI(...)kości oliwa sól pieprz kaszubski ziołowy czosnek granulowany 1 cebula 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 kostka bulionowa wołowa dobrej jakości 1 łyżka mąki 1 łyżka masła kluski śląskie: 2 kg ziemniaków ugotowanych 500g mąki ziemniaczanej Jak zrobić schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi: Schab: Mięso kroimy w plastry jak na kotlety. Każdy
Dorota SmakujeKluseczki serowe, czyli inaczej pierogi leniwe to błyskawiczne kluski twarogowe z zaledwie 3 składników. Możesz je zajadać zarówno na słodko jak z owocami, jak i na słono ze śmietaną i szczypiorkiem. W każdej wersji smakują dobrze. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo, gwarantuję że będą miękkie i przepyszne. Ostatnio coraz więcej u mnie przepisów na posiłki dla całej rodziny(...)dużo bo kluseczki wyjdą twarde. Blat oprósz mąką, z masy uformuj 2 rulony. Pokrój nożem na mniejsze kluseczki. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj po około 10 sztuk klusek do gotującej się wody. Podczas gotowania staraj się uniknąć mocnego bulgotania, inaczej kluski się zdeformują. Gotuj po 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj łyżką cedzakową. (adsbygoogle
ProstePesto.pljest dla Polaków niczym radykalnie nowym: kojarzy się z pampuchami lub knedlami. Oczywiście jestem zwolennikiem szybszych rozwiązań, więc zamiast tworzyć od podstaw bułeczek bao postanowiłam wykorzystać popularne kluski na parze (buchty, parowańce). Składniki: 1 opakowanie klusek na parze Jawo 500 g świeżego łososia 1 pomidor malinowy 1 ogórek zielony liście ulubionej sałaty ½ cebuli(...)kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni (góra-dół). KLUSKI NA PARZE: Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem
Bon Appetit MałgorzatyZielone kluski śląskie to idealny sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli lubicie odmianę w kuchni i macie ochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. Składniki około 1 kg ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka(...)mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól. Szybko wyrabiamy ciasto. Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką. kroimy na kawałki robimy kulki, a w nich dziurki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy z sosem, okraszone cebulką lub posypane tartym parmezanem. Zielone kluski śląskie
To co lubię - gotuję i polecamKluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo(...)zdrowa i dużej zawartości błonnika, polecana szczególnie zestresowanym, czyli chyba generalnie wszystkim:), bo stymuluje układ nerwowy. Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje
Niedzielny kucharzKluski śląskie z pęczaku robi się łatwiej niż klasyczne, ziemniaczane kluski. Są przy tym znacznie zdrowsze. I pyszne. Czas : 15 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli masz wątpliwości, czy z kaszy można zrobić kluski śląskie i zastanawiasz się jak coś takiego może smakować, to odpowiadamy, że owszem można, a smakują pysznie(...)Kluski śląskie z pęczaku są bardzo delikatne, miękkie i nieco bardziej „gumowe” niż ziemniaczane odpowiedniki. Robi się je nadzwyczaj łatwo, ponieważ zmiksowany na gładko pęczak jest bardzo kleisty i po dodaniu mąki ziemniaczanej łatwo można zagnieść ciasto. Później, kiedy z ciasta będziesz rolować wałeczki, z których później wytniesz kluseczki, podsyp stolnicę mąką, niedużo, tyle tylko, żeby ciasto podczas
Niedzielny kucharztrudniej z tym, mój starszy syn jest bowiem wielkim amatorem kartofli i trzeba je przed nim chować, jeśli mają z nich powstać inne dania. Dziś na myśli mam kluski śląskie, ale z pozostałych gotowanych ziemniaków można zrobić wiele fajnych potraw. Choćby ruskie pierogi, zapiekanki, smażone placki czy knedle. Jak z wieloma tradycyjnymi daniami w każdej rodzinie można(...)robić kluski śląskie nieco odmiennie, ale chyba raczej zawsze będzie to mieszanka ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem dziś, jak sobie poradzić z kluskami, by zawsze wychodziły i nie rozgotowały się w gotowaniu. Jak widać dodanie koperku do puree nie dyskwalifikuje takiej masy, jeżeli chodzi o kluski. Zasada jest taka
I tu będę miała takie teHaluszki to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej, dostępne praktycznie na każdym kroku w tamtejszym rejonie. Haluszki to nic innego jak kluski ziemniaczane otulone sosem z owczego sera – bryndzy, podane z chrupiącymi skwarkami z boczku. Bryndzové halušky w zależności od regionu Słowacji przygotowywane są w nieco innych proporcjach. Podany poniżej przepis jest najbardziej popularny i według mnie najsmaczniejszy. Drukuj(...)chipsami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej. Składniki: HALUSZKI 500 g surowych ziemniaków 120 g mąki pszennej typ 550 1/3 łyżeczki
ProstePesto.plKluski bez jajek buraczkowe – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans (pod warunkiem, że mamy już ugotowane czy upieczone buraki). Dla rodziców posiadających małych(...)kluskożerców to super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK Składniki na kluski bez jajek: 1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000 2 szkl mąki orkiszowej typ 700 2 buraki ugotowane lub upieczone 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru 3 łyżki
Dorota SmakujeKluski bez jajek i bez pszenicy – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bez pszenicy i diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans. Dla rodziców posiadających małych kluskożerców(...)super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK I BEZ PSZENICY Składniki na kluski bez jajek i bez pszenicy: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szkl mąki orkiszowej typ 700 0,5 szkl mąki kukurydzianej 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru
Dorota SmakujeKluski z dziurką – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką. Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki(...)ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy
Dorota Smakujezrobić prawdziwe śląskie rolady? Tych reguł trzeba przestrzegać. Sprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry(...)masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu. Rada: roladę
Kulinarna Polskałatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków(...)łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania około dwie godziny. Rosół ma tylko delikatnie pyrlić. Po godzinie dodaję przypaloną cebulkę. Kluski: Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do pojemnika, wlewam kilka łyżek zimnej wody tyle żeby natka dobrze się rozdrobniła blenderem. Około 5-6 łyżek wody. Masę przełożyłam na sitko(...)trzy miseczki. Do jednej dodaję zielony sok, do drugiej miski dodaję zmiksowaną blenderem marchewkę, a do trzeciej dynię zmiksowaną. Do każdej miseczki dodaję jeszcze odrobinę wody, tyle żeby kluski były bardziej lejące. Nie maja być gęste, ale też nie mają być za rzadkie. Kluski przeciskam przez sitko specjalne, ale można też nakładać łyżką do garnka. Kluski
wesoła kuchniaznajdziecie tutaj klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez(...)uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!. Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom. Polecam. Składniki : 480 g mąki (użyłam mąki Typu 650) 20 g ciemnego kakao pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka
vaniliowoczekoladowaobiadem z czterech dań z kompotem. Kiedyś wam pisałam, że nie jestem wielbicielką klusek. Jakoś nie mam zacięcia do dań mącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek(...)chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchengroszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane(...)Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko zaokrąglij rolując między dłoniami. Zagotuj wodę z solą i wrzuć kluski. Gotuj przez około 3 minut lub kiedy kluski wypłyną do wierzchu. Wyjmij gnocchi na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną szałwię
codojedzeniarolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami. Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że na bazie tej samej receptury robi się(...)kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad
Codziennik Kuchennyangielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI 800 g ziemniaków 1 jajko 400 g mąki zie mniaczanej + do podsypania duża szczyp ta soli WYKONANIE Kluski: Ziemniaki obrać i ugotować na miękko . Gotowe przecisnąć przez praskę i ostudzić nieco. Jak już będą letnie wpić jajko, dodać sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatać, w razie potrzeby(...)dodać jeszcze trochę mąki. Tacę lub blaszkę podsypać również mąką ziemniaczaną. Kulać malutkie kluski i kłaść na tacy. Tak przygotowane kluski zostawić (ugotować dopiero jak bogracz będzie gotowy i od razu do niego je przełożyć). Bogracz: Mięso umyć i pokroić w małe kawałki , a następnie przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością papryki. W dużej brytfannie
Passions hobbies lifetylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim(...)woda się zagotuje kluski będą gotowe). Ugotowane ziemniaki (mogą być, jak u mnie – z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub ubijamy. Wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Odkładamy 1 część (pozostawiamy ją w misce) i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki
mojewypiekiinietylkoKluski śląskie to kluski z gotowanych ziemniaków z mąką ziemniaczaną. Dla odmiany proponuję „ kluski śląskie” z dyni , bez dodatku ziemniaków, ale tak jak w oryginale z mąką ziemniaczaną. Mam nadzieję że przypadną do gustu nawet na Śląsku. Kluski śląskie z dyni, dyniowe kluski śląskie przygotowuje się tak samo jak zwykłe(...)kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczoną dynię. Wybierając dynię musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dynię Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut. Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju
królestwo garówJeśli podobnie do mnie zatęskniliście za celebracją przygotowywania, a potem spożywania prawdziwego obiadu, to zapraszam po przepis na kluski z soczewicą. Bazą ciasta kluskowego jest przepis na kluski śląskie, więc trzeba pamiętać, aby ziemniaki były świeżo gotowane. Farsz warto przyprawić aromatycznymi ziołami, wtedy nie potrzebna jest w nim sól. Moje kluski nie mają dodatków(...)pochodzenia zwierzęcego i glutenu, więc ich smakiem mogą się cieszyć ludzie na diecie bezlaktozowej, weganie oraz osoby z nietolerancją glutenu. Składniki : Kluski 420 g świeżo ugotowanych ziemniaków 75 g mąki ziemniaczanej Farsz 100 ml zielonej soczewicy dymka płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta mielonej kozieradki łyżka oleju lnianego sól Soczewicę opłukać. Zalać 400 ml wrzątku. Odstawić na kwadrans
Weekendy w domu i ogrodzieMoje ulubione kluski, tzw. kluchy z pyrów, dla niewtajemniczonych szare kluski (choć nie wiem dlaczego..., bo moje nigdy szare być nie chcą). Te kluchy to moje najlepsze wspomnienie smaków dzieciństwa, zawsze byłam ich wielką fanką. Moje dzieci również odziedziczyły w genach zamiłowanie do tego cudownego smaku. Zawsze bywają u nas w okresie zimowym, jakoś tak wtedy(...)pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię i zagotowaniu gotujemy jeszcze ok.3 minuty. Następnie przekładamy łyżką cedzakową
Smaczne Zdrowecebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól pieprz Lane kluski: 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 mała cebulka 3 plasterki boczku 1 łyżka oleju plasterek masła sól pieprz Przygotowanie(...)jeden z narożników (otwór ma być wielkości orzecha laskowego). Na gotującą się wodę wyciskać ciasto (w zasadzie samo wychodzi ) długości około 3 cm, odcinając każdą kluskę nożyczkami. Delikatnie zamieszać, sprawdzając czy żadna kluska nie przykleiła się do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotować na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Wyjąć cedzakiem. Drugim, tradycyjnym sposobem na przygotowanie klusek
Oryginalny smakKluski leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle to popularne danie kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, a do tego tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, mąki pszennej i jajka, by w mniej niż 30 minut zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski leniwe można podawać także w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania(...)surówki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na najlepsze kluski leniwe z bułką tartą, które przygotowywała moja babcia. KLUSKI LENIWE Z BUŁKĄ TARTĄ PRZEPIS Składniki / 2 porcje 250 g twarogu 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki + odrobina do podsypania sól Dodatkowo masło bułka tarta Przygotowanie Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem. Następnie dodać
Alle Dobre!Leniwe z ziemniakami i serem Rewelacyjne, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu kluski leniwe z wędzonym twarogiem. Bardzo lubię takie szybkie kluski i nie jestem w tym odosobniona. My Polacy jak i nasi sąsiedzi z prawej czy lewej strony kochamy wszelkie kluski. Takie kluski z wędzonym twarogiem, możesz zrobić w formie kopytek(...)kluski łyżką kładzione. To zależy czy masz dużo czasu czy mało. Podpowiem Ci także, jak zrobić mięciutkie leniwe i jak gotować aby się nie rozpadały. Leniwe ruskie z twarogiem Pierogi leniwe z ziemniakami to bardzo stary przepis, Babci leniwe były z sera wiejskiego robionego na węglowej kuchni, często był dodawany jeszcze ciepły do zimnych ziemniaków. To była biedna
Dieta moja pasjaLeniwe to klasyka polskiej kuchni. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski(...)pracy lub może po prostu trochę leniwi ;). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze leniwe , które są cudownie miękkie, a dzieci je uwielbiają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej szklanka o pojemności
Gotuj z PrezesemKtóż nie zna klusek śląskich? Oczywiście znamy je wszyscy i bardzo lubimy, ale ja dziś przychodzę do Was nie z klasykiem, a z ich kolorową wersją, czyli różową. Jestem pewna, że najbardziej spodoba się ona dziewczynkom, które przecież kochają róż. Taki piękny kolor klusek uzyskamy dzięki dodaniu do ziemniaków buraków. Oczywiście do śląskich musi(...)być też sos, tym razem więc wystąpią one w duecie z gęstym i aromatycznym sosem grzybowym. Powiem Wam, że to przepyszne danie. Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Jak każdy domorosły kucharz uwielbiam wszelakie kuchenne gadżety, które ułatwiają i usprawniają naszą pracę w kuchni. Takimi produktami są między innymi garnki, czyli najbardziej niezbędne przedmioty w naszej kuchni
Kulinarne przygody GatityUwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam 🙂 Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast(...)Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki dyniowych klusków leniwych: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka
Moja DelicjaKluski na parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby(...)pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać je jako nadzienie do tych klusek. Pampuchy można ugotować w naczyniu do gotowania na parze lub na gazie zawiązanej na szerokim garnku. Składniki (na 9 klusek, bo mam naczynie, które mieści 3): Kluski 25 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka 30 g masła 350 g mąki + mąka
Weekendy w domu i ogrodzieSzare kluski to potrawa, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Takie kluski przygotowuje się w formie klusek kładzionych lub w formie większych klusek wyglądających jak szare kartacze, ale bez nadzienia. Przynajmniej ja spotkałam się z takimi wersjami. Kluski szare zwane też żelaznymi to kluski z surowych tartych(...)ziemniaków, wielkości jajka, odciśnięcia ziemniaków. W garnku zagotowałam wodę i ją osoliłam. Łyżkę metalową maczałam w gotującej się wodzie, a następnie nabierałam ciasto i wkładałam je na wrzątek. Kluski gotowałam kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjemozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek jaglanych, mojego połączenia kuchni włoskiej i kuchni polskiej. To pracochłonne danie, ale warto mu poświęcić trochę czasu, naprawdę 😊 Nie potrzeba ani grama soli dzięki kwaskowatemu smakowi suszonych pomidorów oraz(...)ostrym nożem na 20 kawałków. Każdy kawałek zlepić z jednej strony, by podczas pieczenia mozzarella się nie wylewała. Uformowane kluski układać na blasze zlepieniem do dołu. Kluski piec ok. 20 minut. Masło (ok. 25 g na osobę) roztopić na patelni z gałązką rozmarynu. Uważać, by nie spalić masła. Kluski podawać z sałatką caprese (pokrojone
Weekendy w domu i ogrodzietradycję jak choinka na Boże Narodzenie :) A że święta już za pasem to na pewno u wielu z Was pojawią się one na stole :) Nie ma konkretnego przepisu na kluski śląskie. Tak na prawdę robi się je "na oko" i każda gospodyni po prostu wie, czego ile powinna dodać. Wielkość klusek zależy od Waszych preferencji. Jedni(...)wolą konkretnej wielkości, inni zaś zgrabne i malutkie. Od wielkości klusek zależeć będzie również czas ich gotowania, stąd nie można jednoznacznie określić, ile powinny się gotować. Mi z 1 kg ziemniaków wyszło 30 średniej wielkości klusek. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przesypujemy do miski
My simple kitchenmaleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego(...)jasno określiłaby gramaturę używanej mąki w stosunku do masy z przeciśniętych ziemniaków. Czemu?, bo każda odmiana jest inna, i tu taka moja rada, jeśli nie macie wprawy w robieniu klusek i nie sypiecie mąki na wyczucie, to trzymajcie twardo się wskazówek podanych poniżej w przepisie. Składniki : 1000 g (1 kg ) ziemniaków
wyjątkowa kucniamaleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego(...)jasno określiłaby gramaturę używanej mąki w stosunku do masy z przeciśniętych ziemniaków. Czemu?, bo każda odmiana jest inna, i tu taka moja rada, jeśli nie macie wprawy w robieniu klusek i nie sypiecie mąki na wyczucie, to trzymajcie twardo się wskazówek podanych poniżej w przepisie. Składniki : 1000 g (1 kg ) ziemniaków
wyjątkowa kucniaEmilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już za nią tęsknię… ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:) Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Lekkie kluski z przewagą ricotty(...)parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami Author: www.cookingforemily.pl Serves: 3 Ingredients Kluski; opakowanie ricotty 250 g 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach) ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania) 1 jajko sól, pieprz SOS pęczek szparagów, 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe) 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soku
Cooking for Emilyśląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta na kluski kryje się w proporcjach (ale o nich więcej w przepisie poniżej), dzięki nim Wasze kluski zawsze będą(...)idealnie sprężyste. Kluski śląskie około 70 sztuk Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (w proporcji 1:4 w stosunku do zimniaków) 1 jajko sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub wrzucamy do maszynki do mielenia. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części
PatiGotujeUwielbiam wszystkie kluski, kluseczki. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu. A cała rodzina jest zadowolona z takiego obiadu. Dziś zapraszam Was na kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką). W większości domów nazwane po prostu kluskami śląskimi. Dlaczego nie dałam takiej nazwy? Otóż, zdania są podzielone Jedno dodają do klusek(...)robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym (1 szklanka wody + sos, gotujemy do zgęstnienia) i posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiciastem. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka). Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić. Podawać gorące, polane zarumienioną(...)porcja dla 2 dorosłych osób. Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym. W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam 250 ml mąki i kluski miały odpowiednią konsystencję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt(...)problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: (27 klusek śląskich
Mój pomysł nawielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy(...)łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy
mojewypiekiinietylkoKluski z serem, twarogowe kluski, jak zwał tak zwał, miałam na nie ochotę już od dawna, ale nie miałam ochoty na ich lepienie. Dziś w pierwszy dzień urlopu, kiedy robiłam rzecz, którą uwielbiam, a mianowicie leniłam się z rana :D stwierdziłam że nastał czas na te kluski i obyło się nawet bez lepienia ;) Składniki(...)odcedzamy kluski i odstawiamy na kilka minut żeby przestygły (muszą swoje odczekać, bo zaraz po ugotowaniu nie są tak dobre, jak lekko przestudzone ;)) gotowe kluski podałam z jogurtem naturalnym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie kawałki i zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie(...)lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę. Lekko przesmażamy
vegetanie