kluski - 6146 przepisów (strona:20/410)

Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 224

znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez(...)uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!.  Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom. Polecam.  Składniki :  480 g mąki (użyłam mąki Typu 650) 20 g ciemnego kakao pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka

vaniliowoczekoladowa
Kluski leniwe – najlepszy przepis 133

obiadem z czterech dań z kompotem. Kiedyś wam pisałam, że nie jestem wielbicielką klusek. Jakoś nie mam zacięcia do dań mącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek(...)chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 211

groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane(...)Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko zaokrąglij rolując między dłoniami. Zagotuj wodę z solą i wrzuć kluski. Gotuj przez około 3 minut lub kiedy kluski wypłyną do wierzchu. Wyjmij gnocchi na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną szałwię

codojedzenia
Kluski ziemniaczane z grzybami. 203

rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.  Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że  na bazie tej samej receptury robi się(...)kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad

Codziennik Kuchenny
Bogracz 249

angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI 800 g ziemniaków 1 jajko 400 g mąki zie mniaczanej + do podsypania duża szczyp ta soli WYKONANIE Kluski: Ziemniaki obrać i ugotować na miękko . Gotowe przecisnąć przez praskę i ostudzić nieco. Jak już będą letnie wpić jajko, dodać sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatać, w razie potrzeby(...)dodać jeszcze trochę mąki. Tacę lub blaszkę podsypać również mąką ziemniaczaną. Kulać malutkie kluski i kłaść na tacy. Tak przygotowane kluski zostawić (ugotować dopiero jak bogracz będzie gotowy i od razu do niego je przełożyć).   Bogracz: Mięso umyć i pokroić w małe kawałki , a następnie przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością papryki. W dużej brytfannie

Passions hobbies life
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 122

tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym.   Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody)   W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim(...)woda się zagotuje kluski będą gotowe). Ugotowane ziemniaki (mogą być, jak u mnie – z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub ubijamy. Wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Odkładamy 1 część (pozostawiamy ją w misce) i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki

mojewypiekiinietylko
Kluski śląskie z dyni 91

Kluski śląskie to kluski z gotowanych ziemniaków z mąką ziemniaczaną. Dla odmiany proponuję „ kluski śląskie” z dyni , bez dodatku ziemniaków, ale tak jak w oryginale z mąką ziemniaczaną. Mam nadzieję że przypadną do gustu nawet na Śląsku. Kluski śląskie z dyni, dyniowe kluski śląskie przygotowuje się tak samo jak zwykłe(...)kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków używamy pieczoną dynię. Wybierając dynię musimy pamiętać, aby jej miąższ zawierał mało wody i był sypki. Ja użyłam dynię Delica, ale może być Hokkaido, Blue Ballet lub Butternut. Dynię pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, skropić olejem, oprószyć solą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju

królestwo garów
Bezglutenowe kluski z soczewicą 134

Jeśli podobnie do mnie zatęskniliście za celebracją przygotowywania, a potem spożywania prawdziwego obiadu, to zapraszam po przepis na kluski z soczewicą. Bazą ciasta kluskowego jest przepis na kluski śląskie, więc trzeba pamiętać, aby ziemniaki były świeżo gotowane. Farsz warto przyprawić aromatycznymi ziołami, wtedy nie potrzebna jest w nim sól. Moje kluski nie mają dodatków(...)pochodzenia zwierzęcego i glutenu, więc ich smakiem mogą się cieszyć ludzie na diecie bezlaktozowej, weganie oraz osoby z nietolerancją glutenu. Składniki : Kluski 420 g świeżo ugotowanych ziemniaków 75 g mąki ziemniaczanej Farsz 100 ml zielonej soczewicy dymka płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta mielonej kozieradki łyżka oleju lnianego sól Soczewicę opłukać. Zalać 400 ml wrzątku. Odstawić na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 225

Moje ulubione kluski, tzw. kluchy z pyrów, dla niewtajemniczonych szare kluski (choć nie wiem dlaczego..., bo moje nigdy szare być nie chcą). Te kluchy to moje najlepsze wspomnienie smaków dzieciństwa, zawsze byłam ich wielką fanką. Moje dzieci również odziedziczyły w genach zamiłowanie do tego cudownego smaku. Zawsze bywają u nas w okresie zimowym, jakoś tak wtedy(...)pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię i zagotowaniu gotujemy jeszcze ok.3 minuty. Następnie przekładamy łyżką cedzakową

Smaczne Zdrowe
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 256

cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól pieprz Lane kluski: 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki wody sól Dodatkowo: 1 mała cebulka 3 plasterki boczku 1 łyżka oleju plasterek masła sól pieprz Przygotowanie(...)jeden z narożników (otwór ma być wielkości orzecha laskowego). Na gotującą się wodę wyciskać ciasto (w zasadzie samo wychodzi ) długości około 3 cm, odcinając każdą kluskę nożyczkami. Delikatnie zamieszać, sprawdzając czy żadna kluska nie przykleiła się do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotować na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Wyjąć cedzakiem. Drugim, tradycyjnym sposobem na przygotowanie klusek

Oryginalny smak
Kluski leniwe z bułką tartą 30

Kluski leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle to popularne danie kuchni polskiej. Są bardzo smaczne, a do tego tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, mąki pszennej i jajka, by w mniej niż 30 minut zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski leniwe można podawać także w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania(...)surówki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na najlepsze kluski leniwe z bułką tartą, które przygotowywała moja babcia. KLUSKI LENIWE Z BUŁKĄ TARTĄ PRZEPIS Składniki / 2 porcje 250 g twarogu 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki + odrobina do podsypania sól Dodatkowo masło bułka tarta Przygotowanie Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie tłuczkiem. Następnie dodać

Alle Dobre!
Kluski leniwe z wędzonym twarogiem 36

Leniwe z ziemniakami i serem Rewelacyjne, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu kluski leniwe z wędzonym twarogiem. Bardzo lubię takie szybkie kluski i nie jestem w tym odosobniona. My Polacy jak i nasi sąsiedzi z prawej czy lewej strony kochamy wszelkie kluski. Takie kluski z wędzonym twarogiem, możesz zrobić w formie kopytek(...)kluski łyżką kładzione. To zależy czy masz dużo czasu czy mało. Podpowiem Ci także, jak zrobić mięciutkie leniwe i jak gotować aby się nie rozpadały. Leniwe ruskie z twarogiem Pierogi leniwe z ziemniakami to bardzo stary przepis, Babci leniwe były z sera wiejskiego robionego na węglowej kuchni, często był dodawany jeszcze ciepły do zimnych ziemniaków. To była biedna

Dieta moja pasja
Kluski leniwe 58

Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski(...)pracy lub może po prostu trochę leniwi ;). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze leniwe , które są cudownie miękkie, a dzieci je uwielbiają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej szklanka o pojemności

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania