kluski - 5852 przepisów (strona:17/391)

Szare Kluski 24

Szare Kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej i legendarne danie w moim domu, oczywiście najlepsze robi moja mama, ja jedynie lekko zmodyfikowałem kapustę ☺️ Niby zwykle ziemniaki, mąka, kapusta kiszona, boczek, szalotka, jabłka, sól, pieprz i obowiązkowa MAGII, a zachwycamy się szarymi kluskami od lat. Jeśli miałbym powiedzieć, które danie jest w moim domu kultowe to oczywiście(...)kluski, pierogi, które oczywiście robi moja mama i śledź, którego robię ja – przepis TUTAJ . W dni pisania tego przepisu, czyli 24.11 moja mama miała swoje urodziny 🌹, szare kluski, zjedliśmy dzień wcześniej ☺️ Wszystkiego najlepszego Mamo ❤️… Składniki Ziemniaki obrane i starte na małych oczkach Mąka Kiszona kapusta Boczek Szalotka Jabłko Olej roślinny Sól do smaku Pieprz

RafalCook
Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 35

Haluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe(...)wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami z tłuszczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Kluski Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 265 kcal Haluszki to przecierane kluseczki kojarzone głównie ze Słowacją, choć popularne także

ProstePesto.pl
Przecieraki ziemniaczane z boczkiem 34

Przecieraki ziemniaczane   Przecieraki, przycieraki wyjątkowo proste i smaczne kluseczki ziemniaczane. Poznaj prosty sposób i zrób kluski jak u Babci, przy użyciu pokrywki. Kolejne pyszne danie kuchni regionalnej. Kluseczki przecierane ,jak większość potrwa z ziemniaków wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Ziemniaki na obiad, wcale nie muszą być gotowane. Można łatwo i szybko przygotować pyszne kluski rzucane przecieraki z boczkiem lub serem. Przecieraki ziemniaczane jak zrobić? Przecieraki kluski Aby przygotować przecieraki potrzebujemy tylko trzech składników ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto na kluseczki z tartych ziemniaków wykonuje się podobnie jak to do smażenia placków ziemniaczanych. Ilość mąki jest ruchoma, nie ma żelaznej zasady ile dodać mąki do klusek. Jakie ziemniaki najlepsze

Dieta moja pasja
Knedle ze śliwkami 40

Tradycyjne, domowe knedle ze śliwkami, to propozycja obowiązkowa w sezonie na te pyszne owoce. U nas znajdziesz sprawdzony przepis na knedle ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne(...)Najlepsze do knedli będą ziemniaki mączne. Warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub bardzo dobrze wystudzone. Takie chłoną mniej mąki. Ciasto na knedle ze śliwką będzie wówczas delikatne, a kluski miękkie. Jeśli odpowiednio dobierzemy rodzaj ziemniaków, zbędny okaże się także dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu knedle będą mieć wspaniały, subtelny ziemniaczany smak, który idealnie połączy się z aromatem

Kuchnia Na Wypasie
Kluski Leniwe 154

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe , w smaku przypominające tradycyjne pierogi, bo właśnie od tego dania pochodzi ich nazwa. Kluski leniwe to tak zwane leniwe pierogi, w których skład wchodzi mąka jajka i ser. To danie w wielu regionach naszego kraju jest bardzo różnie nazywane. Możecie spotkać się z nazwami takimi jak: kluski leniwe, leniwe(...)leniwe z serem, pierogi leniwe i pewnie jeszcze wiele innych ciekawych nazw, których jeszcze nie słyszałam. Swoim kształtem i wyglądem przypominają kopytka, jednak smakują trochę inaczej. Kluski leniwe są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować

Przepiski.pl
Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym 60

Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym niczym nie ustępują włoskim gniocchi. A może są nawet lepsze. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Zapiekane kluski śląskie w sosie są przykładem na to, jak w nietypowy sposób wykorzystać tradycyjne, polskie produkty. Kluski można zjeść z samym masłem i też będą pyszne, ale zdrowsze(...)ciekawsze w smaku będą wtedy, gdy zapieczesz je w sosie pomidorowym. Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym możesz zrobić na dwa sposoby: z gotowców, lub własnych wyrobów. W pierwszym przypadku używasz zwykłej sklepowej passaty. Kluski śląskie też kupujesz: mrożone, albo świeże. My, jak zawsze, polecamy domowe wyroby: sos marinara, mega prosty do zrobienia (przepis znajdziesz tutaj

Niedzielny kucharz
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 145

restauracji niedaleko Rynku Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy zdecydowanie więcej, a kurki trafiają się(...)Kawałki ciasta rozrzucać na blacie oprószonym mąką. Na kluskach odciskać wzorek widelcem często zanurzanym w mące. Kluski muszą zachować grubość przynajmniej kilku milimetrów. Rozkładać kluski na blacie. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski partiami do wrzątku. Wyjmować je na durszlak od razu po wypłynięciu na wierzch. Płukać zimną wodą. Podgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone kluski bez glutenu 121

mojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków 4 g soli + 1 płaska łyżka Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Nastawić(...)wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając ciasto ręcznie. Mokrymi rękoma formować kluski wielkości piłeczki pingpongowej i robić zagłębienie w środku jak w przypadku klusek śląskich , by się równo gotowały. Kluski wrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10366

mamy ochotę na szybki, słodki i sycący obiad. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Woda musi być już gotowa gdy gotowe będą kluski. Te kluski nie lubią za długo leżeć na stolnicy, robią się bardziej i bardziej wilgotne, przylepiają się, mogą się porozpadać. Uformowanych leniwych klusek nie trzymamy na blacie, tylko(...)dzielimy je na dwie lub trzy porcje. Każdą porcję po kolei formujemy w wałek, podsypując w miarę potrzeby mąką żeby się nie kleił, wałek spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Kluski od razu wrzucamy delikatnie na posolony wrzątek, mieszamy żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację

Karo in the Kitchen
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 156

Każdy z nas nazywa je inaczej. Jedni mówią kluski leniwe, a jeszcze inni pierogi. U mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka(...)przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski . W garnku zagotować wodę,posolić

O kuchni z uczuciem
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 113

masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje  1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zielone kluski śląskie. 112

Witajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie(...)kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula

vegetanie
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 278

moje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam(...)Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku

Smaczne Zdrowe
Kartacze z mięsem drobiowym – tanie danie na sycący obiad 24

Kartacze z mięsem drobiowym (zwane także cepelinami) to pyszne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Są mięciutkie, bardzo sycące, a w smaku nie mają sobie równych. Do ich przygotowania potrzeba nieco czasu, ale za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni. Na drugi dzień kartacze najlepiej odgrzać na parze, będą smakować jak świeże. Zazwyczaj do mięsnego farszu(...)jednolitą masę. W dużym garnku gotujemy wodę z pół łyżeczki soli. Na próbę wrzucamy do gotującej się wody małą kulkę masy ziemniaczanej. Jeśli się nie rozpada, można formować kluski, jeśli się rozpadnie do masy dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Nabieramy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją na placek wielkości dłoni i nakładamy na środek czubatą łyżeczkę

e-PrzepisyKulinarne
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 73

jest to jednak kanoniczna wersja klusek, istnieje mnóstwo innych wersji oprócz ziemniaków, np. z pure dyniowy, albo na bazie ricotty. Ile mąki w gnocchi Kluczowym składnikiem klusek zawsze jest jednak mąka. Z mąką sprawa jest delikatna, bo trzeba jej dodać w sam raz. Jeśli będzie jej za dużo kluski będą twarde jak sumienie grzesznika(...)mąką i ponownie złóż jak książkę. Zagnieć szybko ciasto, dodając mąki jeśli za bardzo się klei. Krok 4 Odetnij kawałek ciasta, zrób kluseczkę. Zagotuj sporą ilość wody, posól. Wrzuć kluskę do wody, żeby sprawdzić, czy nie rozpadnie się. Jeśli będzie galaretowata, dodaj do ciasta więcej mąki. Znowu odetnij spory kawałek ciasta – resztę przykryj ręcznikiem, żeby nie wyschło – rozwałkuj dłońmi

Niedzielny kucharz
kluski śląskie cioci Ani 79

ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. Lekko solimy, dodajemy masło (nie powinno być zimne) i żółtko (w żadnym wypadku nie całe jajko!). Zagniatamy na gładkie ciasto. Robimy kluski: formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm, po czym lekko spłaszczamy. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 zimnej wody i szybko mieszając wlewamy do wrzącej wody(...)powierzchnię. Trzymamy na lekkim ogniu ok. 5-10 minut, uważając, żeby kluski się nie rozgotowały. Jedną kluskę można wyjąć i przekroić łyżką, żeby sprawdzić, czy ciasto wewnątrz już nie jest surowe. Jeśli jest ugotowane - pulchniutkie, można kluski wyjmować łyżką cedzakową i zaraz podawać

w mojej kuchni
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 88

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to całość smakuje naprawdę wybornie. Schab można przygotować wcześniej i w większej ilości. Również ziemniaki potrzebne do przygotowania klusek śląskich mogą być wcześniej ugotowane. PRZEPIS SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM Z KLUSKAMI(...)kości oliwa sól pieprz kaszubski ziołowy czosnek granulowany 1 cebula 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 kostka bulionowa wołowa dobrej jakości 1 łyżka mąki 1 łyżka masła kluski śląskie: 2 kg ziemniaków ugotowanych 500g mąki ziemniaczanej Jak zrobić schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi: Schab: Mięso kroimy w plastry jak na kotlety. Każdy

Dorota Smakuje
Kluseczki serowe z twarogu 64

Kluseczki serowe, czyli inaczej pierogi leniwe to błyskawiczne kluski twarogowe z zaledwie 3 składników. Możesz je zajadać zarówno na słodko jak z owocami, jak i na słono ze śmietaną i szczypiorkiem. W każdej wersji smakują dobrze. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo, gwarantuję że będą miękkie i przepyszne. Ostatnio coraz więcej u mnie przepisów na posiłki dla całej rodziny(...)dużo bo kluseczki wyjdą twarde. Blat oprósz mąką, z masy uformuj 2 rulony. Pokrój nożem na mniejsze kluseczki. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj po około 10 sztuk klusek do gotującej się wody. Podczas gotowania staraj się uniknąć mocnego bulgotania, inaczej kluski się zdeformują. Gotuj po 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj łyżką cedzakową. (adsbygoogle

ProstePesto.pl
Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. 68

Zielone kluski śląskie to idealny sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli lubicie odmianę w kuchni i macie ochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. Składniki około 1 kg ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka(...)mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól. Szybko wyrabiamy ciasto. Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką. kroimy na kawałki robimy kulki, a w nich dziurki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy z sosem, okraszone cebulką lub posypane tartym parmezanem. Zielone kluski śląskie

To co lubię - gotuję i polecam
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 62

Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo(...)zdrowa i dużej zawartości błonnika, polecana szczególnie zestresowanym, czyli chyba generalnie wszystkim:), bo stymuluje układ nerwowy. Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z pęczaku 50

Kluski śląskie z pęczaku robi się łatwiej niż klasyczne, ziemniaczane kluski. Są przy tym znacznie zdrowsze. I pyszne. Czas : 15 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli masz wątpliwości, czy z kaszy można zrobić kluski śląskie i zastanawiasz się jak coś takiego może smakować, to odpowiadamy, że owszem można, a smakują pysznie(...)Kluski śląskie z pęczaku są bardzo delikatne, miękkie i nieco bardziej „gumowe” niż ziemniaczane odpowiedniki. Robi się je nadzwyczaj łatwo, ponieważ zmiksowany na gładko pęczak jest bardzo kleisty i po dodaniu mąki ziemniaczanej łatwo można zagnieść ciasto. Później, kiedy z ciasta będziesz rolować wałeczki, z których później wytniesz kluseczki, podsyp stolnicę mąką, niedużo, tyle tylko, żeby ciasto podczas

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie - kulinarny recycling 47

trudniej z tym, mój starszy syn jest bowiem wielkim amatorem kartofli i trzeba je przed nim chować, jeśli mają z nich powstać inne dania.  Dziś na myśli mam kluski śląskie, ale z pozostałych gotowanych ziemniaków można zrobić wiele fajnych potraw. Choćby ruskie pierogi, zapiekanki, smażone placki czy knedle. Jak z wieloma tradycyjnymi daniami w każdej rodzinie można(...)robić kluski śląskie nieco odmiennie, ale chyba raczej zawsze będzie to mieszanka ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem dziś, jak sobie poradzić z kluskami, by zawsze wychodziły i nie rozgotowały się w gotowaniu. Jak widać dodanie koperku do puree nie dyskwalifikuje takiej masy, jeżeli chodzi o kluski. Zasada jest taka

I tu będę miała takie te
Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem 51

Haluszki to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej, dostępne praktycznie na każdym kroku w tamtejszym rejonie. Haluszki to nic innego jak kluski ziemniaczane otulone sosem z owczego sera – bryndzy, podane z chrupiącymi skwarkami z boczku. Bryndzové halušky w zależności od regionu Słowacji przygotowywane są w nieco innych proporcjach. Podany poniżej przepis jest najbardziej popularny i według mnie najsmaczniejszy. Drukuj(...)chipsami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej. Składniki: HALUSZKI 500 g surowych ziemniaków 120 g mąki pszennej typ 550 1/3 łyżeczki

ProstePesto.pl
Kluski bez jajek buraczkowe 71

Kluski bez jajek buraczkowe – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans (pod warunkiem, że mamy już ugotowane czy upieczone buraki). Dla rodziców posiadających małych(...)kluskożerców to super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK Składniki na kluski bez jajek: 1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000 2 szkl mąki orkiszowej typ 700 2 buraki ugotowane lub upieczone 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru 3 łyżki

Dorota Smakuje
Kluski bez jajek i bez pszenicy 77

Kluski bez jajek i bez pszenicy – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bez pszenicy i diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans. Dla rodziców posiadających małych kluskożerców(...)super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK I BEZ PSZENICY Składniki na kluski bez jajek i bez pszenicy: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szkl mąki orkiszowej typ 700 0,5 szkl mąki kukurydzianej 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru

Dorota Smakuje
Kluski z dziurką – przepis 81

Kluski z dziurką – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką. Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki(...)ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy

Dorota Smakuje
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 96

zrobić prawdziwe śląskie rolady? Tych reguł trzeba przestrzegać. Sprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry(...)masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu. Rada: roladę

Kulinarna Polska
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 110

łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków(...)łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rosół z jesiennymi kluseczkami 136

pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania około dwie godziny. Rosół ma tylko delikatnie pyrlić. Po godzinie dodaję przypaloną cebulkę. Kluski: Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do pojemnika, wlewam kilka łyżek zimnej wody tyle żeby natka dobrze się rozdrobniła blenderem. Około 5-6 łyżek wody. Masę przełożyłam na sitko(...)trzy miseczki. Do jednej dodaję zielony sok, do drugiej miski dodaję zmiksowaną blenderem marchewkę, a do trzeciej dynię zmiksowaną. Do każdej miseczki dodaję jeszcze odrobinę wody, tyle żeby kluski były bardziej lejące. Nie maja być gęste, ale też nie mają być za rzadkie. Kluski przeciskam przez sitko specjalne, ale można też nakładać łyżką do garnka. Kluski

wesoła kuchnia
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 183

znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez(...)uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!.  Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom. Polecam.  Składniki :  480 g mąki (użyłam mąki Typu 650) 20 g ciemnego kakao pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka

vaniliowoczekoladowa
Kluski leniwe – najlepszy przepis 101

obiadem z czterech dań z kompotem. Kiedyś wam pisałam, że nie jestem wielbicielką klusek. Jakoś nie mam zacięcia do dań mącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek(...)chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 164

groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane(...)Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko zaokrąglij rolując między dłoniami. Zagotuj wodę z solą i wrzuć kluski. Gotuj przez około 3 minut lub kiedy kluski wypłyną do wierzchu. Wyjmij gnocchi na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną szałwię

codojedzenia
Kluski ziemniaczane z grzybami. 170

rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.  Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że  na bazie tej samej receptury robi się(...)kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania