Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach
Kraina Tysiąca Smakówuzyskania odpowiedniej konsystencji i porządnego połączenia się wszystkich składników. 3. Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części, formujemy wałki, jak do kopytek. Następnie wycinamy mniejsze kawałki na kluski (również jak kopytka). W rękach formujemy kuleczki, spłaszczamy je i palcem wygniatamy na środku dziurkę. 4. Gotujemy we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną czekamy jeszcze chwilę (dosłownie minutkę) i wyciągamy łyżką
Kraina Tysiąca Smakówbywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny
Buniabaje w kuchniNazywane również – ze względu na kształt – makaronem lub palcami, niemieckie kluski, czyli Schupfnudel. To bardzo proste w wykonaniu kluski ziemniaczane , które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z kiełbasą lub boczkiem. Ale świetnie też w połączeniu z podsmażoną kiszoną kapustą. Podawane są również na słodko np. z makiem i cukrem oraz owocowym kompotem(...)wątpienia są to bardzo uniwersalne kluski , które prezentujemy dziś w wersji podsmażonej na wędzonym boczku. Zapraszamy zatem na przepis i liczymy, że te kluseczki przypadną Wam do gustu. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne, tradycyjne kluski. Min. na stalowe kluski łyżką kładzione , pyszne złote kluski leniwe , oraz
Kuchnia Na Wypasiezmęczenie… Mam nadzieję, że jednak jakoś wrócę do normalnego rytmu… Na razie mam jeszcze kilka zaległych przepisów do opublikowania. Jednym z nich jest przepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane… U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami(...)najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki
UgotujmyTo.plprzepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane… U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo(...)jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku
UgotujmyTo.pldyniowo-jabłkowe kluski kładzione na mleku z miodem inspiracja Zastanawia mnie tylko czemu wyszła mi jedna wielka "papka" i nie dopatrzyłam się tam, żadnego całego kluska... xd No nic trudno, w sumie i tak było dobre :D Tym śniadaniem dołączam się do halloweenowej akcji
More food, love and dreamsmakowe kluski kładzione na mleku Jak tam wczorajszy wieczór? Udał się? U mnie zdecydowanie. Pomimo, że na początku nie znałam jakieś 1/2 osób. >.< (ty, D kto to w ogóle jest? - no...tenn. no w sumie nie wiem xd). Powrót do domu o 6 rano. Ostatnie punkty wpisane na listę. Kilka stron książki, kilka wspomnień(...)cynamon 250-300ml mleka + sól Mleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut
More food, love and dreamsricotta kluski kładzione na mleku z daktylami i gruszką, posypane cynamonem Przepis: 80g ricotty 50g mąki jajko 300ml mleka + kapka coś do posłodzenia szczypta soli, cynamonu + kilka daktyli Mleko solimy i gotujemy. Mąkę przesiewamy(...)miksujemy z ricottą, jajkiem, czymś do posłodzenia, cynamonem i kapką mleka. Daktyle kroimy i mieszamy z masą. Na łyżkę zamoczoną w zimniej wodzie nabieramy trochę ciasta i wkładamy kluski zagotowanego mleka. Gotujemy chwilę
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowa* (kluski)papka kładziona na mleku z cukrem trzcinowym i prażonymi płatkami migdałowymi *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym Taa, w teorii miały być kluski, w praktyce wyszła jedna wielka papka.. nie wiem, czy to przez mąkę kokosową, marchewkę, czy bóg wie co, dwie próby..noo i obie skończyły się
More food, love and dreamsDyniowe kluski kładzione na mleku, z daktylami i pestkami dyni Zawsze mam problem, bo nie wiem ile gotować te kluski. >.< Może i dziwna trochę jestem, bo o 11 w nocy naleśniki smażę zamiast się uczyć(albo spać, kto jak woli), ale to nic nie szkodzi. Choć fajnie by było jednak coś
More food, love and dreamsKotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej »
Gotuj z MisiemPrzyszło mi do głowy , że warto popracować nad kluchami. Wszyscy je jedzą bo lubią - może więc uda się coś z nimi zrobić by były nie tylko
Buniabaje w kuchni