kluski - 5852 przepisów (strona:2/391)

Przepis na udane kluski śląskie 249

Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska Pyszne kluski śląskie. Prosty przepis na udane kluski śląskie z jajkiem.       Podstawowy przepis na zawsze udane kluski śląskie. Idealne do pieczonych mięs z sosem i kapustą. Równie pyszne jako samodzielne danie ze zrumienioną cebulką, okraszone stopionym boczkiem lub skwarkami ze świeżej słoniny. Kluski śląskie można podawać również na słodko ze śmietaną, cukrem, dżemem lub owocami. Jak zrobić kluski śląskie?      Przygotowanie śląskich klusek wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku ważnych krokach. Kluski robimy z ugotowanych ziemniaków, które należy dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i odparować. Masa

Moja Książka Kucharska
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 105

przepis to odpowiedź na pytanie jak zrobić kluski śląskie, żeby były delikatne, kremowe, a nie gumowe, żeby bardziej były w typie gnocchi, a nie ziemniaczanych ciągutek:) Czas : 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 4   Jak zrobić kluski śląskie Kluski śląskie to jedno z najpiękniejszych polskich dań. Szczerze mówiąc daleko lepsze(...)włoskich gnocchi, bo delikatniejsze, bardziej kremowe. No i nie zawierają mąki pszennej. Z jednym jednak założeniem: charakterystyczną cechą klusek śląskich jest delikatna gumowatość, którą nadaje im skrobia zawarta w ziemniakach. Kiedy przesadzić ze skrobią staną się gumowe jak ciągutki, a wtedy nie smakują najlepiej. Naszym zdaniem najlepsze kluski śląskie to takie, które mają zrównoważoną zawartość skrobi

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie buraczane bez dziurki z sosem pieprzowym 54

Kluseczki śląskie bez dziurki, przygotowane ze zmielonych ziemniaków i buraka. To właśnie burakowi zawdzięczają swój różowy wygląd. Kluski podane z sosem pieprzowym z dodatkiem soku z buraka. Buraczana kompozycja sprawdzi się jako wykwintny dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielna przekąska. Drukuj Kluski śląskie buraczane bez dziurki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 klusek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 280 kcal Okrągłe kluski śląskie bez dziurki. Kluseczki z mielonych ziemniaków i buraka polane sosem buraczanym z dodatkiem czerwonego pieprzu. Składniki: KLUSKI Z BURAKIEM 500 g ugotowanych ziemniaków 1 ugotowany burak 130 g mąki ziemniaczanej szczypta soli DO UGOTOWANIA KLUSEK

ProstePesto.pl
Galuszka czyli kluski z jaja i mąki 117

dawna. Będę mieć także przepisy na dania, które wymieniam wyżej. Na jedno z wyżej wymienionych dań przepis mam już dzisiaj. Jest to przepis na galuszkę. Węgierska galuszka to kluski, które podaje się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, głównie dań z dodatkiem sosu. Kluski wykonane są z jajek, mąki oraz wody a swój kształt uzyskują poprzez(...)wody 50 dkg mąki pszennej 1 łyżka soli 2 łyżki oleju słonecznikowego Serowy dodatek : 25 dkg sera białego 1/2 łyżeczka soli pęczek szczypiorku 250 ml kwaśnej śmietany Jak przygotować kluski z jajka i mąki . Kluski: jajka wbić do miski, dodać mąkę, 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę używając widelca lub ubijaczki

mecooks
KLUSKI ŚLĄSKIE 202

tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej(...)głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować

Smaczne Zdrowe
KLUSKI KŁADZIONE 183

kuchni :) Przygotowywała je jako dodatek do czarniny, ale i super smakowały z ciemnym sosikiem. Uwielbiałam je, takie odcedzone prosto z garnka i wyjadałam po kryjomu jeszcze przed obiadem ;-) Te kluski... to chyba najprostsze z wszystkich możliwych klusek do przygotowania.  Ich zrobienie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem(...)wodę, cały czas mieszając ciasto. Musi być całkowicie gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany. Zawsze robię to "na wyczucie", więc ciężko mi określić bardzo dokładnie proporcje. Ale gdy zrobimy kluski po raz pierwszy, będziemy wiedzieć jaka konsystencja ciasta jest idealna. W dużym i  szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Łyżeczką od herbaty lub łyżkę od zupy

Walijskie Pichcenie
Kluski śląskie przepis 363

Kluski śląskie przepis Podstawowy przepis na kluski śląskie, inaczej nazywane kluski z dziurką. Jak zrobić kluski śląskie bez jajka ? Prosty tradycyjny przepis na kluski z dziurką , tylko z dwóch składników. Przepis na gumiklyjzy przekazywany z pokolenia na pokolenie, kluski śląskie przepis Babci, a nawet Prababci. Białe kluski lub gumione, potrawa tania, a dla wprawionych łatwa w wykonaniu. A jednak czasem ktoś zapyta dlaczego kluski śląskie pękają, dlaczego się rozpadają, nie chcą się kleić? Odpowiedź jest bardzo prosta, złe proporcje ziemniaków do mąki. O tym w dalszej części. Kluski śląskie przepis na kluski z dziurką.   Kluski śląskie

Dieta moja pasja
Szare kluski 53

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szare kluski Szarek kluski to bardzo smaczne danie obiadowe, które są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku prostych składników takich jak: ziemniaki mąka jajko Szare kluski można serwować na kilka sposobów, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Sekretem idealnych klusek jest odpowiednio przygotowana(...)masa ziemniaczana, chcecie się dowiedzieć jak ją przygotować? Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA SZARE KLUSKI Składniki 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo 250 g boczku 2 cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z ziemniaków odcisnąć wodę

Przepiski.pl
Kluski z makiem i bakaliami 170

Kluski z makiem i bakaliami... Domowej roboty makaronowe kluski o blepione pachnącą masą makową. W towarzystwie aromatycznych bakalii. Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia. Polecam!   Składniki: Kluski: 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania; 1 żółtko; 50 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku(...)dodać do maku. Do maku z miodem, masłem i namoczonymi rodzynkami dodać śmietankę, cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową. Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać

Gospodyni Miejska
Kluski kładzione łyżką na mleku 44

Kluski kładzione łyżką na mleku Przepis na kluski kładzione na mleku, nie mylić z kluskami lanymi. Prosta zupa mleczna z kluseczkami jak u Babci, klasyczny pomysł na śniadanie. Kluski kładzione jak zrobić? Z czym podawać kluski kładzione? Tradycyjne kluski kładzione to tylko trzy składniki, jajka, woda i mąka(...)Szkoła podstawowa zawsze będzie mi się kojarzyć z kluskami kładzionymi. I nie była to tylko zupa mleczna z kluskami, ale także leniwe kluski kładzione łyżką i kluski szare . A gdy dopadła mnie choroba takie kluseczki kładzione były wręcz obowiązkowe. Zupa z kluskami to danie dla dzieci jak i dorosłych

Dieta moja pasja
Kluski leniwe na kaszy mannie w sosie waniliowym 191

zwarte i wcale nie potrzebują jajka, fajnie się je kroi (można też wykrawać różnego rodzaju kształty), gotuje identycznie jak tradycyjne- w osolonym wrzątku. Od razu napiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny. Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie(...)Porcja dla 3-4 osób: Kluski: * twaróg- 250 g * kasza manna- 250 g * cukier- 1/4 szklanki Sos waniliowy: * kremówka- 200 ml * cukier- 1 łyżka * laska wanilii- 1/3 Kluski: Twaróg zmielić, dosypać kaszę mannę oraz cukier, wymieszć. Z masy uformować wałek, następnie lekko spłaszczyć i pokroić. Do osolonego wrzątku wrzucać kluski, po około minucie

Kraina Miodem Płynąca
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 174

Szare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne  obiadowe danie wielkopolskie.  U mnie robione z reguły w poniedziałek (dzień wolny od pracy),  gdyż zrobienie ich trochę czasu mi pochłania(...)Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i  kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam

Walijskie Pichcenie
Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi 315

złocisty kurczak, ostrą papryką i oregano. Wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy(...)mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera gorgonzola 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano pieprz, sól Przygotowanie: Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy około minutę, cały czas mieszając. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy

My Culinary Art
KLUSKI LENIWE Z DYNI HOKKAIDO 120

Kluski leniwe z dyni , to niewątpliwie danie, które musicie chociaż raz w sezonie jesiennym zrobić! Są przepyszne, łatwe do zrobienia i znikają zdecydowanie za szybko! Kluski leniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się(...)kleić i nie będą się rozpadać, to klucz do sukcesu. Kluski leniwe z dyni , mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka dyni jest inna, jedna mniej druga bardziej wodnista. Dlatego kluski zawsze wykonujemy z dyni Hokkaido, charakteryzuje się ona bowiem, bardzo skrobiowym miąższem, po upieczeniu podobnym właśnie

SMYKWKUCHNI
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 350

wodą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni - ogrzewanie góry i dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem(...)osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania