kluski - 5852 przepisów (strona:8/391)

Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 147

jako dziecko i dzis czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka dni i codziennie formowac i gotowac swieza porcje.Moje kluski "gumowe"(bo tak sie je nazywalo u mnie w domu) sa bez dziurek. Dziurki za bardzo niepraktyczne,bo gromadzi sie w nich woda po ugotowaniu.Bardzo proste w przygotowaniu(...)wodzie. Przecisnac przez praske do ziemniakow.Ostudzic.1/4 ziemniakow odlozyc i to miejsce wypelniamy maka ziemniaczana.Nie przesadzamy z  iloscia maki,zawsze mozemy  potem dosypac.Gdy maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie z farszem pieczarkowym 9782

surowki moga stanowic wowczas samodziekne pyszne drugie danie.Kluski slaskie zawsze robie w wiekszej ilosci.Ciasto zawiniete w folie znakomicie przechowuje sie kilka dni w lodowce.Ogromna oszczednoasc czasu. Przepis podstawwowy na kluski slaski znajdziecie tutaj: klik Skladniki na farsz pieczarkowy0. . 300 g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku ( opcjonalnie) 1 lyzka masla ghee sol,pieprz Wykonanie: Obrana cebule pokroic(...)patenie do przysmazenia.Poddusic kilka minut.Na koniec posolic i doprawic pieprzem. Z przygotowanego ciasta zrobic placuszek,na ktory ukladac po 1 lyzeczce farszu.Zwinac w kulke.Tak samo postapic z nastepnymi kluskami,az do wykonczenia ciasta i farszu. Gotowac w osolonej wodzie,jeszcze kilka minut po wyplynieciu.Wyjmowac lyzka cedzakowa. Okrasic skwarkami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 140

całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki stopionego masła(...)objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski białe z pieczarkami 140

Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)poziomu ziemniaków.    Zagniatamy ciasto.    Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.    Kluski układamy na tacy.    W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju. Wkładamy kluski a po ich wypłynięciu zmniejszamy ogień. Gotujemy

Maminek kulinarny
Kluski leniwe 542

jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego

My Culinary Art
OGÓRKOWA Z LANYMI KLUSKAMI 251

Jest na blogu już ogórkowa z ziemniakami,  jest z ryżem, a dziś kolejna odsłona tej pysznej i chyba lubianej przez wszystkich zupki : z lanymi kluskami :), ugotowana na drobiowych skrzydełkach.  Gdybym miała ocenić, która jest Nr 1 - chyba bym nie umiała :)  Mimo delikatnej zmiany smaku - wszystkie uwielbiam! Przepis na zupę jest identyczny(...)OGÓRKOWĄ NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH , z tą różnicą, że tym razem zupę gotowałam na skrzydełkach drobiowych i zamiast ziemniaków zrobiłam lane kluski. Składniki na lane kluski: 2 jajka 4 łyżki mąki Wykonanie: Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy

Walijskie Pichcenie
Kluski jaglane 300

Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka dowolnej mąki 1 łyżeczka sosu sojowego do polania sól Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody(...)odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kluski wstążki 118

około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski  świetnie pasują do sosów pomidorowych czy  warzyw :) Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć

Proste Potrawy
Kluski na szybką kolację 132

Kluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby.  W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka  łyżka soli Wykonanie

w kuchni i w ogrodzie
Kluski kładzione -tutorial specjalny 126

Robił je mój tato, a to zapewne dlatego, że miał siłę dokładnie wyrobić pół gęste ciasto i chyba po prostu lubił to. Nie będę się zagłębiać w historię klusek w moim rodzinnym domu, chociaż można by o tym książkę nakreślić. Dziś wrzucam przepis, taka małą instrukcję, na specjalną prośbę, dla kolejnego pokolenia. Czytaj więcej

Farmażony
Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie 283

Post Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pampuchy, czyli kluski na parze... 160

Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach

Kraina Tysiąca Smaków
Kluski śląskie - prosty przepis 8272

uzyskania odpowiedniej konsystencji i porządnego połączenia się wszystkich składników. 3. Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części, formujemy wałki, jak do kopytek. Następnie wycinamy mniejsze kawałki na kluski (również jak kopytka). W rękach formujemy kuleczki, spłaszczamy je i palcem wygniatamy na środku dziurkę. 4. Gotujemy we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną czekamy jeszcze chwilę (dosłownie minutkę) i wyciągamy łyżką

Kraina Tysiąca Smaków
Gulasz z ozorków z plackami z ciasta na kluski 184

bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lane kluski na rosole ( z pomidorem) 167

Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny

Buniabaje w kuchni