Kluski twarogowe, znane również jako leniwe pierogi, to pyszne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno w Polsce, jak i za granicą. To proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie, które można podać jako główne danie lub deser. W tym artykule dowiemy się, jak przygotować kluski twarogowe krok po kroku i poznamy kilka interesujących(...)wariantów tego przepisu. Przepis na kluski leniwe z sirem Składniki: 250 g twarogu 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Świeżo starta skórka z cytryny Przyprawa waniliowa (opcjonalnie) Przyprawa do smaku (sól i pieprz) Przygotowanie: Aby przygotować kluski leniwe z serem, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Wymieszaj
Ania i Marcin gotująKluski leniwe z dyni , to niewątpliwie danie, które musicie chociaż raz w sezonie jesiennym zrobić! Są przepyszne, łatwe do zrobienia i znikają zdecydowanie za szybko! Kluski leniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się(...)kleić i nie będą się rozpadać, to klucz do sukcesu. Kluski leniwe z dyni , mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka dyni jest inna, jedna mniej druga bardziej wodnista. Dlatego kluski zawsze wykonujemy z dyni Hokkaido, charakteryzuje się ona bowiem, bardzo skrobiowym miąższem, po upieczeniu podobnym właśnie
SMYKWKUCHNIwodą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni - ogrzewanie góry i dołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem(...)osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika
Wyprawy kulinarneKluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju(...)masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski na słodko to w tym momencie dodajemy jeszcze łyżkę cukru. Gdy uzyskamy jednorodną masę dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy
prawdziwe jedzenieSzare kluski ziemniaczane kładzione z boczkiem Dziś stary przepis, znany do dziś, na prawdziwe szare kluski z boczkiem i kapustą. Przez niektórych nazywane kluski ziemniaczane szare, żelazne lub stalowe. Najbardziej podoba mi się nazwa kluski kudłate. Prawdziwe szare kluski z tartych ziemniaków, mogą być ciemniejsze lub jaśniejsze. To zależy(...)dodasz do nich tartych ziemniaków. Taki zestaw to idealny obiad na dwa dni. Przepis Babci na szare kluski bez jajka, kluski były ciemne, twarde wręcz gumowate. Babci kudłate kluski najczęściej były gotowane na mleku, do dziś pamiętam ciemne kluski pływające w białym mleku. Taki kontrast w misce o którym się miło wspomina
Dieta moja pasjaKluski łyżką kładzione z jajkiem Mięciutkie puszyste kluski łyżką kładzione na wytrawnie lub na słodko. Kluski kładzione gotowane na wodzie znakomity dodatek do zup lub mięs. Szybkie pszenne kluseczki gotowane na wodzie lub na mleku. Jak się robi kluski łyżką kładzione ? Kluseczki można przygotować z samej mąki pszennej lub z dodatkiem mąki(...)ziemniaczanej. Łyżką kładzione kluski na wodzie czy na mleku? Są to proste pszenne kluseczki z jajkiem do mięsa, sosów czy zup. Kluski na wodzie do dań wytrawnych, potrawy na słodko będą lepiej smakować na mleku. Ile wody do klusek kładzionych? Z czym podawać kluski kładzione Kluski łyżką kładzione jaka mąka
Dieta moja pasjaSprawdzony przepis na pyszne kluski – pierogi leniwe widelcem kładzione. Bardzo proste w wykonaniu, mięciutkie kluseczki kładzione z twarogiem na słodko lub na słono. Jak zrobić kluski kładzione? Jak zrobić pierogi leniwe? Potrzebne są tylko proste składniki. Są przygotowane tylko z twarogu, mąki, jajek oraz odrobiny soli. Kluski leniwe lub pierogi leniwe to doskonały(...)pomysł na dość szybki i ekonomiczny obiad. Leniwe możesz podać na słodko, na słono, z masełkiem oraz bułką tartą. Kluski leniwe na szybko świetnie smakują z dodatkiem cukru waniliowego. W wersji na słodko z pewnością sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci. Kluski leniwe przepis jest znakomitym sposobem na wykorzystanie twarogu, któremu kończy się termin. Poza
Kuchnia Na WypasieKluski śląskie z gulaszem wołowym Dziś zapraszam na pyszny, rodzinny obiad , czyli kluski śląskie z gulaszem wołowym . Wołowina w sosie własnym podana z kluskami ziemniaczanymi to pożywne, rozgrzewające danie, idealne na chłody. Bardzo lubię kluski śląskie za to, że można je przygotować dzień wcześniej - dzięki mące ziemniaczanej zachowują ładny kształt(...)rozmiękają. Poza tym przygotowuje się je bardzo intuicyjnie, bez odmierzania - nie przesadzajmy jednak z dodatkiem mąki. Tak jak większość tradycyjnych dań, kluski śląskie w każdym domu smakują trochę inaczej. Ja zawsze dodaję do nich żółtka, niektórzy przygotowują je bez jajek. Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest gulasz wołowy , czyli wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie
Lekcje w kuchniczęsto robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła! (kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć) Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki , około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła(...)woda, która powoduje, że trzeba dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody. Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego
Codzienna kuchnia niecodziennaGotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki. - wałeczek lekko zgniatamy i kroimy nożem na np. skośne prostokąty - wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy je do wypłynięcia - gdy kluski nam się gotują obieramy jabłka i kroimy je na wąskie paseczki po czym wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem chwilkę smażymy po czym posypujemy cukrem, oraz posypuję cynamonem(...)który z cukrem nam się karmelizuje, nie mieszamy tylko potrząsamy patelnią, aby karmel równo pokrył nam jabłka - gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od wody, kładę na talerz układam na nich jabłka oraz polewam sosem który powstał z jabłek i karmelu - gotowe WSKAZÓWKI - ważne, aby ciasto na kluski
Basia w kuchniwiem ze kluski w Polsce potrafią zrobić wszyscy, ale czy wszyscy dobrze umieją zrobić prawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej popularne? Dlatego postanowiłam krok po kroku opisać i pokazać jak przyrządzić oba rodzaje klusek. Mam nadzieje ze niejednej pani domu się te wpisy przydadzą. Dodam ze kluski
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest z szarymi kluskami. Ta super prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie. Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając(...)wyboru pomiędzy pieczenią cielęcą w której robieniu Ciocia była mistrzynią , a kluchami wybieraliśmy ku rozpaczy Cioci kluchy. I tak już zostało. Jak mamy ochotę ,,na luksusy " robię szare kluski. A , że ,,mania otrębowa " jeszcze mi nie przeszła to dziś kluski w otrębowej wersji . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnilubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych klusek. Na blogu jest już przepis na kluski szpinakowo-serowe z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kluski śląskie , są okrągłe i mają dziurkę, ale swój kolor zawdzięczają szpinakowi, mają też w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe(...)pierogi . Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Szpinak , twarożek i jajko zostały dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębuchty / pampuchy Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", " szmaciaki" bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się(...)drożdży pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko to dodajemy cukier). szczypta cukru Ja podwoiłam ilość składników by wyszło więcej klusek. Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn
Bon Appetit Małgorzatychodzą za mną potrawy przypominające mi dzieciństwo :) Potrawy proste i smaczne :) Kluski są dość czasochłonne jednak ten smak ... warto się trochę pomęczyć i zetrzeć te kilka kartofli ;) KLUSKI ZIEMNIACZANE 1,5 ziemniaków 2 szkl. mąki 1-2 jajka sól boczek kiełbasa Ziemniaki trzemy na gęstej tarce, odsączamy, następnie mieszamy z mąką, solą i jajkami. W dużym(...)garnku wstawiamy wodę, solimy ją. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej łyżką (lub przez specjalne "sito") wcześniej przygotowaną masę ziemniaczaną. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. W między czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy (u mnie kiełbaska prawie spalona ;) ale ja lubię mocno przysmażoną). Kluski podajemy polane wytopionym z boczku tłuszczykiem, posypane
Co w głowie piszczy