Przepis na : obiad
Ja wiem ze kluski w Polsce potrafią zrobić wszyscy, ale czy wszyscy dobrze umieją zrobić prawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej popularne? Dlatego postanowiłam krok po kroku opisać i pokazać jak przyrządzić oba rodzaje klusek. Mam nadzieje ze niejednej pani domu się te wpisy przydadzą. Dodam ze kluski i to oba rodzaje zostały przygotowane przez męża. Czytaj więcej » czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...kocham oba rodzaje tych kluseczek:) chociaż szare, bardziej pracochłonne dużo rzadziej, a szkoda..
Uwielbiam dwa rodzaje klusek. Na te szare mówi się też żelazne.Zapraszam serdecznie na mojego bloga :)
Czorne wole od biolych, ale zodnymi nie gardze. ;) Pieknie wygladaja te Twoje. Skoro kazdy potrafi zrobic kluski slaskie, to czemu zdarzalo mi sie jesc straszne gnioty? :D
Ja uwielbiam i białe i szare, na które moja Babcia mówi "żelaźnioki" :P, ale chyba mimo wszystko szare bardziej mi smakują. Pewnie dlatego, że je robię 1-2 razy w roku, a białe co najmniej 5-6 razy :)
uwielbiam i te, i te! a jeszcze jak jest kawałek karkóweczki, to już biegnę do stołu niczym wygłodniały zwierz! ;]