kluski - 5852 przepisów (strona:14/391)

Haluszki z bryndzą i skwarkami 35

Haluszki to słowackie kluski ziemniaczane, robione z surowych ziemniaków i mąki. Ugotowane kluski podawane są z bryndzą i skwarkami – wtedy danie to nazywa się “bryndzové halušky” , bądź z kapustą i skwarkami – wtedy nazwywamy je “strapačky” . Bez względu na sposób podania, danie to jest narodowym daniem słowackim i każdy kto odwiedza(...)kraj, powinien chociaż raz to danie spróbować. A zanim będziecie mieli okazję spróbować haluszków “na miejscu”, zachęcam Was do ich przygotowania w domu. Do przygotowania klusek z bryndzą i skwarkami, potrzebne są mączyste ziemniaki, mąka, ser bryndza , kwaśna śmietana oraz boczek wędzony. Najlepiej cały proces jest zacząć od starcia na tarce lub przemielenia w maszynce ziemniaków

MeCooks
Przepis na tradycyjne kluski śląskie 49

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na tradycyjne kluski śląskie Prosty i sprawdzony przepis na tradycyjne kluski śląskie, które idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych z różnorakimi sosami, lub jako samodzielne danie okraszone skwarkami.   Kluski śląskie – składniki: 1kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) 1 jajko Sól Kluski śląskie – Przygotowanie(...)puste miejsce po jednej części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ja z reguły nasypuję mąki  z górką, opcjonalnie możemy dodatkowo dodać jedną łyżkę mąki pszennej, wtedy kluski wyjdą bardziej „gumowe”, z powrotem dodajemy ziemniaki które wcześniej wyciągnęliśmy. Do ziemniaków i mąki dodajemy jedno rozmącone jajko,  wstępnie mieszamy wszystkie składniki po czym przesypujemy na stolnicę i szybko wyrabiamy

Księga-Smaku
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 50

menu barów mlecznych i stołówek. Postanowiliśmy zrobić kuchnię fusion i połączyć obydwie tradycje kulinarne. Z polskiej kuchni wzięliśmy twaróg, z którego robione są pierogi leniwe, z włoskiej sposób cięcia klusek, a przede wszystkim sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi. Pierogi(...)rewelacyjnie smakują z równie kwaskowym sosem. Pierogi leniwe a la gniocchi świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne gniocchi, przysmażone na maśle z szałwią. Jak zrobić kluski? To dobre pytanie. Jak zrobić kluski, żeby były mięciutkie, ale równocześnie sprężyste? Zawsze to powtarzamy, że zrobienie klusek, gniocchi wymaga pewnej wprawy, a przede

Niedzielny kucharz
Kluski leniwe 474

Kluski leniwe, pierogi leniwe lub po prostu leniwe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kształtem przypominają one kopytka, ponieważ też się je kroi na skos, a przygotowuje się je z białego sera z dodatkiem mąki i jajka. Leniwe, podobnie jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Takie kluski leniwe pamiętam z dzieciństwa, ponieważ często robiła(...)czas temu zaproponowała, aby zrobić takie na obiad. Szczerze mówiąc nigdy ich do tej pory nie przygotowywałam sama w domu. Chcąc przypomnieć sobie ich smak z dzieciństwa, postanowiłam zrobić kluski leniwe na obiad. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i na pewno jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu! Moje leniwe podałam tak, jak robiła to moja babcia, czyli

Danka Pichci
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad 813

Kluski ruskie to szybkie, mięciutkie i pyszne kluseczki, które można zaserwować na tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem, albo polane śmietaną – powinny zasmakować nawet największemu niejadkowi. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić(...)samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego.   Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy) sól i pieprz łyżka oleju   Okrasa: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Pyzy z mięsem 190

Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze Kluski Śląskie 6916

Kluski śląskie - jak sama nazwa wskazuje to danie najbardziej popularne na Dolnym i Górnym Śląsku, ponadto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Kluski śląskie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, a także opcjonalnie jaj. Kluseczki śląskie mają specyficzną, lekko "gumowatą" konsystencje i  wyróżnia je okrągły lekko spłaszczony(...)rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie

Słodka Strona
Kluski z serem i brzoskwiniami 94

Delikatny i rozpływający się deser z serem i brzoskwiniami to dla smakoszy takich słodkości uczta dla podniebienia , można go podawać na podwieczorek ale zapewniam że daje

Smakowite Dania
Kluski leniwe 102

Jak sama nazwa wskazuje jest to danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis: Składniki: - 1/2 kg twarogu - 3 jajka

Tanio szybko zdrowo
Kluski śląskie, Rzeszowskie Smaki 102

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 176

Nigdy nie jadłem i nigdy też nie miałem do czynienia ze szczawiem. Byłem dziś na comiesięcznych dużych zakupach i się natknąłem na słoiczek tego czegoś. Pomyślałem

BaRepas
Kluski z mięsem 145

Składniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta lubczyku

Gaździnka warzy
Kluski z makiem 120

składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie  (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone

Mix smaku
Kluski z makiem 301

Takie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole. Składniki : 10 dag maku zmielonego garść rodzynek - wcześniej wymoczonych  garść drobno krojonych migdałów 2 -3 łyżki

Proste Potrawy
Kluski łyżką kładzione 134

Jeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką

upichcic
Fasolowe kluski 127

Przepis na te nietypowe kopytka znalazłyśmy w starym zeszycie  i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy

Anioły w kuchni
Kluski z kaszy 207

Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski . Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3

w kuchni i w ogrodzie
Przepis na szare kluski kładzione 28

Kluski kładzione łyżką na wodę,    to nie nowość jednak mogą być w różnej formie i z różnych np. ziemniaków. Agnieszka proponuje szare kluski z tartych ziemniaków.  👉Jak zrobić szare kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków❓     Takie szare kluski z ziemniaków surowych, zaczyna się robić podobnie jak placki(...)ziemniaczane, a potem drogi się trochę rozjeżdżają...     Zapraszamy na przepis na szare kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków kładzione łyżką.     Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Przepis na kluski ziemniaczane kładzione - Szare kluski z surowych ziemniaków - 413   Składniki: 500g ziemniaków (już obranych) 1/2 szkl. mąki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kluski kładzione z parmezanem i prosciutto 62

Polsko-włoskie danie. Zamiast makaronu występują w nim kluski kładzione. Danie pyszne, tanie i łatwe do zrobienia. Czas: 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 2 Kluski kładzione doskonale mogą zastąpić makaron Ostatnio kluski kładzione rządzą u nas w domu. Bo kluski kładzione to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane(...)mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto, które nie może być ani za rzadkie, ani za luźne. Z kluskami kładzionymi jest jak z komplementami: wypowiedziane pół gębkiem, przechodzą niezauważone, przesadne mogą uchodzić za grubiaństwo. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto kluski kładzione o wyważonej konsystencjo: dość gęste, dzięki czemu łatwo kłaść je na wodzie, ale wciąż

Niedzielny kucharz
Kluski kładzione / Polish Laid Dumplings 54

Kluski kładzione / Polish 'Laid' Dumplings Dziś zapraszam na polski klasyk - kluski kładzione. Pasują do gulaszu węgierskiego (przepis TUTAJ ) i właściwie każdego mięsnego, a nawet wegetariańskiego sosu. Możecie tez podać je z podsmażoną cebulką i boczkiem. Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy roztrzepać jajko z wodą i mąką. Jeśli chcecie, zastąpcie zwykłą mąkę pszenną mąką(...)orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić ciasto na 30 minut albo gotować kluski od razu. Później wystarczy tylko nabierać porcje łyżką i wrzucać do gotującej się wody. Moim zdaniem kluski kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych. Kluski kładzione to szybki pomysł

Lekcje w kuchni
Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim 280

puszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę(...)wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie.  Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz

Słodka Strona
Zielone kluski śląskie 146

mąka ziemniaczana (1/4 wagi ziemniaków) - 2 łyżki mąki tortowej - świeży szpinak (zużyłam ok. 100g) - 1 ząbek czosnku     W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim woda się zagotuje kluski będą gotowe). Ugotowane ziemniaki (mogą być, jak u mnie – z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Odkładamy 1 część (zmiksujemy(...)szpinaku). Do miski z ziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Leniwe 49

Leniwe kluski czy leniwe pierogi to przepyszny pomysł na klasyczny, polski obiad. Te kluseczki z sera białego są delikatne, puszyste i – jak sama nazwa wskazuje 😉 – bardzo proste w przygotowaniu. Z tym przepisem przygotujecie obiad jak u mamy! Leniwe jak u mamy Jak mówicie na leniwe – kluski czy pierogi? U mnie w domu funkcjonowały(...)jako kluski. Jednak niezależnie od nazwy, zawsze smakują tak samo pysznie. Nie znam osoby, która nie lubiłaby tych puszystych, delikatnych, sycących kluseczek. W moim rodzinnym domu leniwe były podwójnie leniwe – mama nakładała je łyżką bezpośrednio do wrzącej wody. Dokładnie tak jak w kluskach kładzionych. Nie wyglądały wtedy idealnie, kształt miały raczej nieokreślony, ale smakowały wybornie

Na-talerzu.pl
Nie marnuje jedzenia! Wyczarowuję z resztek – eleganckie zielone kluski śląskie 64

wkawiarence.pl Zielone kluski śląskie – zachwycające w smaku i wyglądzie – prosty przepis. Szukasz alternatywy ziemniaków do obiadu? Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im kluski śląskie. Robi się je naprawdę szybko! Kluski śląskie to również doskonały wariant dla wszystkich, którzy nie marnują jedzenia. Nigdy nie wyrzucam jedzenia . Kiedy zostaną mi z poprzedniego obiadu ziemniaki(...)cóż chcieć więcej Co zrobić ze starych ziemniaków Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Schowaj do lodówki, na drugi dzień wyczaruj kuleczki z dziurką i podaj ze stopionym masełkiem. Zielone kluski śląskie Dlaczego zielone?! Bo dodajemy do nich jedno z najzdrowszych warzyw – szpinak. Dzięki niemu mamy super zdrową potrawę, a ponadto bardzo atrakcyjna wizualnie. Zielone kluski śląskie

W Kawiarence
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 54

schab bez kości i jędrne kluseczki śląskie ziemniaczane. Danie obiadowe często goszczące na polskich stołach, chętnie przygotowywane przez polskie panie domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Dania główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 280 kcal Schab(...)sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi z dziurką. Schab bez kości i kluseczki ziemniaczane polane ciemnym pieczeniowym sosem. Składniki: SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki słodkiej papryki 10 ziaren pieprzu sól i mielony pieprz 1 łyżka mąki pszennej 200 ml wody 50 g gęstej śmietany

ProstePesto.pl
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto 109

Kluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań. Ugotowane kluski śląskie oblane(...)świeżej bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu to kompozycja wyśmienita i wyjątkowo smakowita. Serwowane zarówno samodzielnie oraz jako dodatek do mięsa, dzięki czemu tworzy kompletne danie główne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie

ProstePesto.pl
Szare kluski 67

Szare kluski. Wieść gminna niesie, że wywodzą się z Wielkopolski. Ale na szczęście nie pozostały skarbem tylko tego regionu. Na szczęście opanowały całą Polskę i każdy mógł poznać ich fantastyczny smak. O tym, że wyrwały się w Wielkopolski i poszły w świat świadczyć może ich mnogość nazw. W każdym regionie kraju nazywają się inaczej. Ich najbardziej popularna nazwa(...)czyli szare kluski, wywodzi się stąd, że ziemniaki (które są głównym składnikiem) szarzeją podczas utleniania się. Inne nazwy to np.: kluski z deski, kluski kryzysowe, siwuchy, kluski ciepane, czarne kluski, kluski kładzione, kluski ziemniaczane, żelazne kluski, żelaźniaki, przecieraki, kluski kartoflane, kluchy

Marder&Marder Manufacture
Kluski śląskie – jak zrobić? 190

smakują wyjątkowo, mimo, że dietetyczne nie są Zapraszam Was serdecznie na poniższy przepis. Zobacz też: Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Przepis na kluski śląskie Drukuj przepis Porcji: 20-25 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 1 kg ziemniaków 60 g mąki ziemniaczanej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia klusek(...). Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową. 6 Tak przygotowane kluski podajemy z dowolnym mięsem i dodatkami, bądź polane okrasą. Porady Jeżeli po wyrobieniu ciasto nie będzie chciało się kleić, dodajcie jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. Kluski możecie

Kuchnia Bazylii
Kluski śląskie - łatwy przepis 591

Kluski ślaskie - łatwy przepis Łatwy przepis na kluski śląskie - opisany bardzo dokładnie więc to danie może przygotowac każdy. Jest w sprzedaży wiele gotowych produktów , ale ja wolę jeść swoje własne, domowe, pyszne. Są mięciutkie, pachnące cebulką, boczkiem albo z sosem grzybowym, po prostu pychota. Można spędzić też trochę czasu z dziećmi w kuchni wspólnie lepiąc kluski. Z doświadczenia wiem, że przedszkolaki uwielbiają takie domowe prace. Kluski śląskie - łatwy przepis SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko sół lyżka oleju 100g boczku i cebuli do okrasy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania