kluski - 5852 przepisów (strona:22/391)

Kluski twarogowe z zieleniną 139

zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu.  Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar l) 1 czubata(...)Wbić do niego jajko i dodać mąkę, kaszkę mannę, posiekaną zieleninę i przyprawy (sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Za pomocą dłoni, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę na kluski odstawić na niecałą godzinę. Po upływie czasu, całość ponownie wymieszać, np. za pomocą łyżki. Do garnka wlać wodę i posolić ją. Gdy zacznie wrzeć, to za pomocą małej

Ugotować
Bezglutenowe ryżowe kluski leniwe z sosem truskawkowym 154

Kluski,kopytka czy też inne dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych(...)owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to dla was alternatywa dla klusek gryczanych czy też jaglanych. Zapraszam.  Na ciasto :  400 g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 2 duże jajka 200 g mąki ryżowej Melvit płaska łyżeczka soli

vaniliowoczekoladowa
Kluski śląskie na różowo 135

Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję(...)wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać mąką ziemniaczaną i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek oraz wykrawać kawałki ciasta. Wylepić

Ugotować
Kluski na parze z truskawkami 171

piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca.  Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy(...)chcemy parować w zwykłym garnku musimy nalać wody do połowy garnka, nad wodą kładziemy gazę i obwiązujemy ją dookoła brzegu garnka, na gazie układamy kluski, przykrywamy miską i parujemy.  SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 1 jajko 20g drożdży, 1 łyżka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli, 250g truskawek, 100g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. 100

wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie(...)gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.   GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ.           Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski: 180 g twarogu chudego 180 g mąki pszennej + do podsypania 120 g serka ricotta 2 jajka Sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów mała cukinia mała czerwona papryka 1 cebula

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kluski dyniowe z palonym masłem 110

orzechowego posmaku, który idealnie łączy się z dynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru(...)pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree

Poezja smaku
Kluski śląskie 129

Kluski śląskie to rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Potocznie zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub podsmażoną cebulką wraz z boczkiem. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie przygotować klusek. Mniej więcej(...)pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i podawać z sosem pieczeniowym.    Rady: - lepiej formować trochę mniejsze kluski, ponieważ szybciej się ugotują, - aby zrobić ładne wgłębienie - to mały palec od ręki posypcie mąką, - gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię to gotować

Ugotować
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 203

przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych(...)Najpierw przesmażyć cebulkę, a później dodać boczek. Do wysokiego garnka wlać wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć

Ugotować
Kluski śląskie 189

Kluski śląskie - ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski - mąka ziemniaczana - olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części(...)części ziemniaków na 1 część mąki.   Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.  Formujemy   w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pulpety indycze w sosie serowo-warzywnym na kluskach śląskich XXL. To dopiero niezły klops ;) 125

kulinarnym, nie mogło zabraknąć pyz na naszym stole również w ten świąteczny weekend. To właśnie Mąż zainspirował mnie do przyrządzenia ich w rozmiarze XXL. Dla mnie bomba bo lepienie klusków nie należy do moich ulubionych zajęć, a im większe kluski tym mniej lepienia ;) Składniki (na 8 mega klusków): 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko(...)gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe i tam znajdziecie szczegóły. Klopsy indycze dostaliśmy od Teściowej gotowe, w czystym bulionie, więc połowę pracy miałam z głowy

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie.. 208

kluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu. Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam  TU .. Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami.. Jednak zestaw : "kluski(...)Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotować je jeszcze przez chwilę. Kluski odcedzać łyżką cedzakową. Podawać z sosem, lub podsmażonymi skwarkami

Garnkowe fanaberie
Knedle ze śliwkami 117

mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Na suchej, rozgrzanej patelni rumienimy bułkę(...)tartą. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej cynamonem.   Uwagi: Myślę, że tak jak to zazwyczaj przy różnych daniach ziemniaczanych bywa, wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki

Smaki Na Talerzu
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 902

SKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz(...)letnie. Do ziemniaków wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną zagniatając. Mąki ziemniaczanej należy dodać tyle, by ostatecznie dało się zrobić okrągłą kluskę. Należy jednak uważać by nie przesadzić, bo kluski wyjdą gumiaste. Tacę, na której będziecie kładli gotowe kluski również obsypać mąką. Gotowe kluski wrzucić do zagotowanej wody. W momencie

Passions hobbies life
Kluski śląskie idealne 134

opinii zbyt wielu kalorii – średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane.   Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco(...)ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania