Swój szary kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków, tak samo jak charakterystyczny smak. Pyzy, nazywane też szarymi kluskami, prawdziwy przysmak tradycyjnej kuchni polskiej, spotykany w wielu odmianach regionalnych. Są świetne z okrasą i sosami. Przepis na pyzy Składniki: 1,2 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, mąką pszenna , 1 jajko. Jak zrobić pyzy? Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...