Pyzy czyli szare kluski robione z ziemniaków gotowanych i surowych. PRZEPIS

Pyzy czyli szare kluski robione z ziemniaków gotowanych i surowych. PRZEPIS

Swój szary kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków, tak samo jak charakterystyczny smak. Pyzy, nazywane też szarymi kluskami, prawdziwy przysmak tradycyjnej kuchni polskiej, spotykany w wielu odmianach regionalnych. Są świetne z okrasą i sosami. Przepis na pyzy Składniki: 1,2 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, mąką pszenna , 1 jajko. Jak zrobić pyzy? Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Polska

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.