kluski - 6146 przepisów (strona:28/410)

Gulasz grzybowy z kluskami śląskimi 128

dlatego na straganach mnóstwo jeszcze grzybów. Będąc wczoraj w mieście zobaczyłam cały stragan cudnej urody podgrzybków, no i nie mogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy z mięciutkimi kluseczkami(...)Przepis na idealne kluski już podawałam, ale co mi tam, dla leniuszków podaję jeszcze raz:)) Na gulasz: 250 g świeżych grzybów 350 g wieprzowiny np łopatka 1 duża cebula 1 mała marchewka sól pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżki masła Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól

Krylowa Kuchnia
Kluski żelazne 82

Kluski żelazne śmiało mogą konkurować z kluskami śląskimi i kopytkami. Przypominają mi się smaki dzieciństwa. Widzę w obrazach z przeszłości moją już dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne, zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko(...)cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane i podpieczone. Kształt robimy dowolny, jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie robię , średniej wielkości. Podawać można w dowolny sposób, z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką, lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone , szczerze

gotuj ze mną
Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS 33548

Przepis na kluski śląskie jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mamy go od naszej omy. Mali czy duzi, wszyscy je uwielbiają. Obowiązkowo z sosem z rolady albo pieczeni. Niedzielny czy świąteczny obiad nie może się bez nich obejść. A oma na śląsku to oczywiście babcia. Przepis na kluski śląskie Składniki: kilogram ugotowanych(...)utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju (dzięki niemu będą się

Kulinarna Polska
Kluski z batatów 156

Kluski z batatów – słodkich ziemniaków. Bataty są źródłem karotenoidów. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, kwas foliowy i wit C. Kluski z batatów to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . PRZEPIS NA KLUSKI Z BATATÓW Składniki na kluski z batatów: 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej sól Jak zrobić kluski z batatów: Ugotowane lub upieczone

Dorota Smakuje
Kluski ziemniaczane przecieraki 83

Kluski ziemniaczane przecieraki – niezwykle smaczne, tanie danie – taka uproszczona wersja pyzów ziemniaczanych. PRZEPIS NA KLUSKI ZIEMNIACZANE PRZECIERAKI Składniki na kluski ziemniaczane przecieraki: 1 kg ziemniaków 10 czubatych łyżek mąki 1 jajko sól Jak zrobić kluski ziemniaczane przecieraki: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki(...)soli, jajko, mąkę i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto ( ma być gęste, odstawać od łyżki). Na wrzącą się wodę wrzucamy kluski nabierane łyżką. Od zagotowania się wody z kluskami, gotujemy je jeszcze 5 min. Artykuł Kluski ziemniaczane przecieraki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ziemniaczane kluski czarne 121

czego chcieć więcej!? Może tego by było przy nich mniej pracy, ale jeśli możemy wspomóc się maszynami w kuchni, to już żaden problem – nic tylko robić i zajadać. Kluski czarne pysznie smakują okraszone bułka tartą na maśle lub skwarkami. PRZEPIS NA ZIEMNIACZANE KLUSKI CZARNE Składniki na ziemniaczane kluski czarne: 250g ugotowanych ziemniaków 250g(...)surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Jak zrobić ziemniaczane kluski czarne: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o malutkich oczkach ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski). Do miski wrzucamy ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki

Dorota Smakuje
KLUSKI LENIWE 100

Kluski leniwe zna chyba każdy. Są to kluski przygotowane z białego sera, jajka i mąki. Najczęściej podaje się je z roztopionym masłem i cukrem, przesmażoną bułką tartą, lub śmietanką. Ja natomiast uwielbiam je z cynamonem. Kluski to smaki dzieciństwa, idealne na leniwy, słodki obiad lub na podwieczorek. Są bardzo smaczne i popularne(...)Waszych domach też goszczą? Składniki: * 500 g białego sera twarogowego mielonego * 1 jajko * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * pół łyżeczki soli  * woda do ugotowania klusek Wykonanie: Ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować długi wałeczek grubości około 2-3 cm. Nożem kroić ukośne kluski. W garnku zagotować wodę

Zrób to smacznie
Kluski śląskie – prosty przepis 121

Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu . Jak zrobić kluski śląskie? Bardzo łatwo – wystarczą ugotowane ziemniaki i mąką ziemniaczana. Jeśli macie czas czy dobre chęci, możecie wzbogacić je o szpinak czy buraka nadając im kolory i nowy smak(...)PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy

Dorota Smakuje
Kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią 140

lane, zapewne dla większości z Was kojarzą się najbardziej z zupą mleczną, ale powiem Wam, że podane wytrawnie smakują naprawdę fantastycznie, wszak to... makaron, tylko jajeczny 😉 Moje kluski są kupne, ale jeżeli macie więcej czasu (i chęci), to śmiało można pokusić się o zrobienie ich w domu. To kto dziś robi kluski lane(...)kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią?☺️ 2-3 porcje: około 200 g piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około 120 g g małych pieczarek 1 mniejsza papryka żółta 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz i ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka Piersi kurczaka opłukać i oprószyć solą

Kraina Miodem Płynąca
Kluski śląskie. 180

śląskie, to bardzo łatwe do zrobienia danie. I jak każdą prostą potrawę można ją zepsuć. Jako początkująca kucharka wielokrotnie dzwoniłam do mamy, żeby dopytać o szczegóły przepisu na kluski śląski, bo nie wychodziły mi najlepsze. A to dlatego, że nie należę do cierpliwych osób, skracałam lub ułatwiałam sobie robotę i nie wychodziły mi kluski takie(...)jakie znałam z rodzinnego domu. Najczęściej popełniany błąd to wybór niewłaściwej odmiany ziemniaków. Powinny one być białe, mączyste, rozsypujące się po ugotowaniu. Żółte ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie. Pamiętaj również, że ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze ciepłe łatwo ubić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Kiedyś chciałam sobie ułatwić pracę i do tej roboty użyłam blendera....katastrofa

Codziennik Kuchenny
Jak przygotować kluski śląskie 323

przygotować kluski śląskie Jak przygotować kluski śląskie Pokazane jak w prosty sposób bez odmierzania gramatury można przygotować kluski śląskie. Jak przygotować kluski śląskie Ziemniaki ugotować, wystudzić mogą być z dnia poprzedniego. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, rozprowadzić równomiernie po misce. Wybrać 1/4 ziemniaków i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną(...)przygotować kluski śląskie Dodać jedno jajko, i dokładnie wyrabiamy. Z powstałego ciasta formujemy małe kuli w środku z dziurką. Artykuł Jak przygotować kluski śląskie pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania

Podstawy Gotowania
Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane 89

udusiły, ja tu jak już wspomniałam piszę jak to robiłam na kuchence indukcyjnej przenośnej, więc w domu to może wyglądać inaczej. Gdy udka nam się duszą, zabieramy się za kluski . Nasze wcześniej ugotowane ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego(...)kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy kości i sprawdzamy czy jest uduszone. Sos w którym dusiły się udka, doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy kluski, warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane 116

udusiły, ja tu jak już wspomniałam piszę jak to robiłam na kuchence indukcyjnej przenośnej, więc w domu to może wyglądać inaczej. Gdy udka nam się duszą, zabieramy się za kluski . Nasze wcześniej ugotowane ziemniaki, ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego(...)kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy kości i sprawdzamy czy jest uduszone. Sos w którym dusiły się udka, doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy kluski, warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem) 322

proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy! Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem): 1 kg mączystych ziemniaków 1 małe jajko(...)świeżego szpinaku mąka ziemniaczana (ilość w przepisie) sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odlewamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem. Na kluski nadadzą się także utłuczone ziemniaki z poprzedniego dnia. Ziemniaki uklepujemy równo w okrągłym naczyniu i dzielimy palcem na cztery części. Jedną część wyjmujemy, wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, wkładamy

Poezja smaku