kluski - 6146 przepisów (strona:21/410)

Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem 76

Któż nie zna klusek śląskich? Oczywiście znamy je wszyscy i bardzo lubimy, ale ja dziś przychodzę do Was nie z klasykiem, a z ich kolorową wersją, czyli różową. Jestem pewna, że najbardziej spodoba się ona  dziewczynkom, które przecież kochają róż. Taki piękny kolor klusek  uzyskamy dzięki dodaniu do ziemniaków buraków. Oczywiście do śląskich musi(...)być też sos, tym razem więc wystąpią one w duecie z gęstym i aromatycznym sosem grzybowym. Powiem Wam, że to przepyszne danie. Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Jak każdy domorosły kucharz uwielbiam wszelakie kuchenne gadżety, które ułatwiają i usprawniają naszą pracę w kuchni. Takimi produktami są między innymi garnki, czyli najbardziej niezbędne przedmioty w naszej kuchni

Kulinarne przygody Gatity
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe 97

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam 🙂 Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast(...)Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki dyniowych klusków leniwych: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka

Moja Delicja
Kluski na parze z truskawkami 125

Kluski na parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby(...)pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać je jako nadzienie do tych klusek. Pampuchy można ugotować w naczyniu do gotowania na parze lub na gazie zawiązanej na szerokim garnku. Składniki (na 9 klusek, bo mam naczynie, które mieści 3): Kluski 25 g drożdży 30 g cukru 150 ml mleka 30 g masła 350 g mąki + mąka

Weekendy w domu i ogrodzie
Szare kluski 113

Szare kluski to potrawa, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Takie kluski przygotowuje się w formie klusek kładzionych lub w formie większych klusek wyglądających jak szare kartacze, ale bez nadzienia. Przynajmniej ja spotkałam się z takimi wersjami. Kluski szare zwane też żelaznymi to kluski z surowych tartych(...)ziemniaków, wielkości jajka, odciśnięcia ziemniaków. W garnku zagotowałam wodę i ją osoliłam. Łyżkę metalową maczałam w gotującej się wodzie, a następnie nabierałam ciasto i wkładałam je na wrzątek. Kluski gotowałam kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Jaglane kluski caprese 155

mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek jaglanych, mojego połączenia kuchni włoskiej i kuchni polskiej. To pracochłonne danie, ale warto mu poświęcić trochę czasu, naprawdę 😊 Nie potrzeba ani grama soli dzięki kwaskowatemu smakowi suszonych pomidorów oraz(...)ostrym nożem na 20 kawałków. Każdy kawałek zlepić z jednej strony, by podczas pieczenia mozzarella się nie wylewała. Uformowane kluski układać na blasze zlepieniem do dołu. Kluski piec ok. 20 minut. Masło (ok. 25 g na osobę) roztopić na patelni z gałązką rozmarynu. Uważać, by nie spalić masła. Kluski podawać z sałatką caprese (pokrojone

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski śląskie 321

tradycję jak choinka na Boże Narodzenie :) A że święta już za pasem to na pewno u wielu z Was pojawią się one na stole :) Nie ma konkretnego przepisu na kluski śląskie. Tak na prawdę robi się je "na oko" i każda gospodyni po prostu wie, czego ile powinna dodać. Wielkość klusek zależy od Waszych preferencji. Jedni(...)wolą konkretnej wielkości, inni zaś zgrabne i malutkie. Od wielkości klusek zależeć będzie również czas ich gotowania, stąd nie można jednoznacznie określić, ile powinny się gotować. Mi z 1 kg ziemniaków wyszło 30 średniej wielkości klusek. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przesypujemy do miski

My simple kitchen
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 203

maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem.  Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego(...)jasno określiłaby gramaturę używanej mąki w stosunku do masy z przeciśniętych ziemniaków. Czemu?, bo każda odmiana jest inna, i tu taka moja rada, jeśli nie macie wprawy w robieniu klusek i nie sypiecie mąki na wyczucie, to trzymajcie twardo się wskazówek podanych poniżej w przepisie.  Składniki :   1000 g (1 kg ) ziemniaków

wyjątkowa kucnia
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 249

maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem.  Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego(...)jasno określiłaby gramaturę używanej mąki w stosunku do masy z przeciśniętych ziemniaków. Czemu?, bo każda odmiana jest inna, i tu taka moja rada, jeśli nie macie wprawy w robieniu klusek i nie sypiecie mąki na wyczucie, to trzymajcie twardo się wskazówek podanych poniżej w przepisie.  Składniki :   1000 g (1 kg ) ziemniaków

wyjątkowa kucnia
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami 134

Emilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już za nią tęsknię… ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:) Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami   Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min   Lekkie kluski z przewagą ricotty(...)parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami Author: www.cookingforemily.pl Serves: 3 Ingredients Kluski; opakowanie ricotty 250 g 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach) ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania) 1 jajko sól, pieprz SOS pęczek szparagów, 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe) 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soku

Cooking for Emily
Kluski śląskie 170

śląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta na kluski kryje się w proporcjach (ale o nich więcej w przepisie poniżej), dzięki nim Wasze kluski zawsze będą(...)idealnie sprężyste. Kluski śląskie około 70 sztuk Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (w proporcji 1:4 w stosunku do zimniaków) 1 jajko sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub wrzucamy do maszynki do mielenia. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części

PatiGotuje
Kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką) 208

Uwielbiam wszystkie kluski, kluseczki. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu. A cała rodzina jest zadowolona z takiego obiadu. Dziś zapraszam Was na kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką). W większości domów nazwane po prostu kluskami śląskimi. Dlaczego nie dałam takiej nazwy? Otóż, zdania są podzielone Jedno dodają do klusek(...)robiąc w każdej wgłębienie w środku palcem. Kluski wrzucamy ostrożnie do gotującej się wody (nie powinna mocno buzować, żeby się nie rozpadały). Po wypłynięciu na wierzch kluski wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy wcześniej przygotowanym szybkim sosem do pieczeni jasnym (1 szklanka wody + sos, gotujemy do zgęstnienia) i posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Kluski leniwe z rodzynkami 183

ciastem. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka). Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić. Podawać gorące, polane zarumienioną(...)porcja dla 2 dorosłych osób. Kluski można także podać polane sosem truskawkowym czy jagodowym.  W przypadku dodania zbyt dużej ilości mąki (więcej niż 250 ml) kluski mogą wyjść twarde. W takim przypadku najlepiej dodać jeszcze jedno jajo. Ja dałam 250 ml mąki i kluski miały odpowiednią konsystencję.   Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kluski śląskie 138

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym  W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj -  Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt(...)problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem:  Przepis:  Składniki: (27 klusek śląskich

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania