Haluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe(...)wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami z tłuszczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Kluski Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 265 kcal Haluszki to przecierane kluseczki kojarzone głównie ze Słowacją, choć popularne także
ProstePesto.plPrzecieraki ziemniaczane Przecieraki, przycieraki wyjątkowo proste i smaczne kluseczki ziemniaczane. Poznaj prosty sposób i zrób kluski jak u Babci, przy użyciu pokrywki. Kolejne pyszne danie kuchni regionalnej. Kluseczki przecierane ,jak większość potrwa z ziemniaków wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Ziemniaki na obiad, wcale nie muszą być gotowane. Można łatwo i szybko przygotować pyszne kluski rzucane przecieraki z boczkiem lub serem. Przecieraki ziemniaczane jak zrobić? Przecieraki kluski Aby przygotować przecieraki potrzebujemy tylko trzech składników ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto na kluseczki z tartych ziemniaków wykonuje się podobnie jak to do smażenia placków ziemniaczanych. Ilość mąki jest ruchoma, nie ma żelaznej zasady ile dodać mąki do klusek. Jakie ziemniaki najlepsze
Dieta moja pasjaSzare kluski. No …nareszcie coś, co nadaje się do zjedzenia…powiedziała zadowolona z siebie Konefka mając w myśli te wszystkie super, mega zdrowe, gryzące w zęby, zielone, niejadalne paskudztwa przygotowywane Królisiowi. Niestety Króliś (doświadczalny) był innego zdania. Zaczęło się od O Bosze (tak Króliś bywa religijny i w najróżniejszych, mało stosownych chwilach woła imię pana Boga nadaremno(...)Konefka doszła. Tak przy boczku można dojść …do wniosków, że ktoś kto boczek wymyślił to był łepski w ciul. Aby dopełnić rozpusty w pakiecie z wymiatającymi smakowi acz brzydulkowatymi kluskami była kapusta…kapusta kiszona, duszona z dużą ilością kminku i na końcu przeciągnięta zasmażką. Tego Królisiowi (doświadczalnemu) było stanowczo za dużo. Zemdlał był (czytaj nakrył się kopytami
Spice things upTradycyjne, domowe knedle ze śliwkami, to propozycja obowiązkowa w sezonie na te pyszne owoce. U nas znajdziesz sprawdzony przepis na knedle ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. To tych pysznych klusek najlepsze będą oczywiście śliwki węgierki, ale sprawdzą się też inne z których dobrze odchodzi pestka. Knedle można podać z bułką tartą, ze śmietaną lub posypać cukrem. To pyszne(...)Najlepsze do knedli będą ziemniaki mączne. Warto wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub bardzo dobrze wystudzone. Takie chłoną mniej mąki. Ciasto na knedle ze śliwką będzie wówczas delikatne, a kluski miękkie. Jeśli odpowiednio dobierzemy rodzaj ziemniaków, zbędny okaże się także dodatek mąki ziemniaczanej. Dzięki temu knedle będą mieć wspaniały, subtelny ziemniaczany smak, który idealnie połączy się z aromatem
Kuchnia Na Wypasieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe , w smaku przypominające tradycyjne pierogi, bo właśnie od tego dania pochodzi ich nazwa. Kluski leniwe to tak zwane leniwe pierogi, w których skład wchodzi mąka jajka i ser. To danie w wielu regionach naszego kraju jest bardzo różnie nazywane. Możecie spotkać się z nazwami takimi jak: kluski leniwe, leniwe(...)leniwe z serem, pierogi leniwe i pewnie jeszcze wiele innych ciekawych nazw, których jeszcze nie słyszałam. Swoim kształtem i wyglądem przypominają kopytka, jednak smakują trochę inaczej. Kluski leniwe są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować
Przepiski.plZapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym niczym nie ustępują włoskim gniocchi. A może są nawet lepsze. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Zapiekane kluski śląskie w sosie są przykładem na to, jak w nietypowy sposób wykorzystać tradycyjne, polskie produkty. Kluski można zjeść z samym masłem i też będą pyszne, ale zdrowsze(...)ciekawsze w smaku będą wtedy, gdy zapieczesz je w sosie pomidorowym. Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym możesz zrobić na dwa sposoby: z gotowców, lub własnych wyrobów. W pierwszym przypadku używasz zwykłej sklepowej passaty. Kluski śląskie też kupujesz: mrożone, albo świeże. My, jak zawsze, polecamy domowe wyroby: sos marinara, mega prosty do zrobienia (przepis znajdziesz tutaj
Niedzielny kucharzrestauracji niedaleko Rynku Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy zdecydowanie więcej, a kurki trafiają się(...)Kawałki ciasta rozrzucać na blacie oprószonym mąką. Na kluskach odciskać wzorek widelcem często zanurzanym w mące. Kluski muszą zachować grubość przynajmniej kilku milimetrów. Rozkładać kluski na blacie. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski partiami do wrzątku. Wyjmować je na durszlak od razu po wypłynięciu na wierzch. Płukać zimną wodą. Podgrzać
Weekendy w domu i ogrodziemojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków 4 g soli + 1 płaska łyżka Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Nastawić(...)wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając ciasto ręcznie. Mokrymi rękoma formować kluski wielkości piłeczki pingpongowej i robić zagłębienie w środku jak w przypadku klusek śląskich , by się równo gotowały. Kluski wrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziemamy ochotę na szybki, słodki i sycący obiad. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Woda musi być już gotowa gdy gotowe będą kluski. Te kluski nie lubią za długo leżeć na stolnicy, robią się bardziej i bardziej wilgotne, przylepiają się, mogą się porozpadać. Uformowanych leniwych klusek nie trzymamy na blacie, tylko(...)dzielimy je na dwie lub trzy porcje. Każdą porcję po kolei formujemy w wałek, podsypując w miarę potrzeby mąką żeby się nie kleił, wałek spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Kluski od razu wrzucamy delikatnie na posolony wrzątek, mieszamy żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację
Karo in the KitchenKażdy z nas nazywa je inaczej. Jedni mówią kluski leniwe, a jeszcze inni pierogi. U mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka(...)przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy pod skosem kluski . W garnku zagotować wodę,posolić
O kuchni z uczuciemmasę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje 1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie(...)kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula
vegetaniemoje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam(...)Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku
Smaczne ZdroweKartacze z mięsem drobiowym (zwane także cepelinami) to pyszne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. Są mięciutkie, bardzo sycące, a w smaku nie mają sobie równych. Do ich przygotowania potrzeba nieco czasu, ale za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni. Na drugi dzień kartacze najlepiej odgrzać na parze, będą smakować jak świeże. Zazwyczaj do mięsnego farszu(...)jednolitą masę. W dużym garnku gotujemy wodę z pół łyżeczki soli. Na próbę wrzucamy do gotującej się wody małą kulkę masy ziemniaczanej. Jeśli się nie rozpada, można formować kluski, jeśli się rozpadnie do masy dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Nabieramy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją na placek wielkości dłoni i nakładamy na środek czubatą łyżeczkę
e-PrzepisyKulinarnejest to jednak kanoniczna wersja klusek, istnieje mnóstwo innych wersji oprócz ziemniaków, np. z pure dyniowy, albo na bazie ricotty. Ile mąki w gnocchi Kluczowym składnikiem klusek zawsze jest jednak mąka. Z mąką sprawa jest delikatna, bo trzeba jej dodać w sam raz. Jeśli będzie jej za dużo kluski będą twarde jak sumienie grzesznika(...)mąką i ponownie złóż jak książkę. Zagnieć szybko ciasto, dodając mąki jeśli za bardzo się klei. Krok 4 Odetnij kawałek ciasta, zrób kluseczkę. Zagotuj sporą ilość wody, posól. Wrzuć kluskę do wody, żeby sprawdzić, czy nie rozpadnie się. Jeśli będzie galaretowata, dodaj do ciasta więcej mąki. Znowu odetnij spory kawałek ciasta – resztę przykryj ręcznikiem, żeby nie wyschło – rozwałkuj dłońmi
Niedzielny kucharz