kluski - 5852 przepisów (strona:18/391)

Kluseczki serowe z twarogu 64

Kluseczki serowe, czyli inaczej pierogi leniwe to błyskawiczne kluski twarogowe z zaledwie 3 składników. Możesz je zajadać zarówno na słodko jak z owocami, jak i na słono ze śmietaną i szczypiorkiem. W każdej wersji smakują dobrze. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo, gwarantuję że będą miękkie i przepyszne. Ostatnio coraz więcej u mnie przepisów na posiłki dla całej rodziny(...)dużo bo kluseczki wyjdą twarde. Blat oprósz mąką, z masy uformuj 2 rulony. Pokrój nożem na mniejsze kluseczki. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj po około 10 sztuk klusek do gotującej się wody. Podczas gotowania staraj się uniknąć mocnego bulgotania, inaczej kluski się zdeformują. Gotuj po 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj łyżką cedzakową. (adsbygoogle

ProstePesto.pl
Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. 68

Zielone kluski śląskie to idealny sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli lubicie odmianę w kuchni i macie ochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. Składniki około 1 kg ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka(...)mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól. Szybko wyrabiamy ciasto. Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką. kroimy na kawałki robimy kulki, a w nich dziurki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy z sosem, okraszone cebulką lub posypane tartym parmezanem. Zielone kluski śląskie

To co lubię - gotuję i polecam
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 62

Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo(...)zdrowa i dużej zawartości błonnika, polecana szczególnie zestresowanym, czyli chyba generalnie wszystkim:), bo stymuluje układ nerwowy. Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z pęczaku 50

Kluski śląskie z pęczaku robi się łatwiej niż klasyczne, ziemniaczane kluski. Są przy tym znacznie zdrowsze. I pyszne. Czas : 15 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli masz wątpliwości, czy z kaszy można zrobić kluski śląskie i zastanawiasz się jak coś takiego może smakować, to odpowiadamy, że owszem można, a smakują pysznie(...)Kluski śląskie z pęczaku są bardzo delikatne, miękkie i nieco bardziej „gumowe” niż ziemniaczane odpowiedniki. Robi się je nadzwyczaj łatwo, ponieważ zmiksowany na gładko pęczak jest bardzo kleisty i po dodaniu mąki ziemniaczanej łatwo można zagnieść ciasto. Później, kiedy z ciasta będziesz rolować wałeczki, z których później wytniesz kluseczki, podsyp stolnicę mąką, niedużo, tyle tylko, żeby ciasto podczas

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie - kulinarny recycling 47

trudniej z tym, mój starszy syn jest bowiem wielkim amatorem kartofli i trzeba je przed nim chować, jeśli mają z nich powstać inne dania.  Dziś na myśli mam kluski śląskie, ale z pozostałych gotowanych ziemniaków można zrobić wiele fajnych potraw. Choćby ruskie pierogi, zapiekanki, smażone placki czy knedle. Jak z wieloma tradycyjnymi daniami w każdej rodzinie można(...)robić kluski śląskie nieco odmiennie, ale chyba raczej zawsze będzie to mieszanka ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem dziś, jak sobie poradzić z kluskami, by zawsze wychodziły i nie rozgotowały się w gotowaniu. Jak widać dodanie koperku do puree nie dyskwalifikuje takiej masy, jeżeli chodzi o kluski. Zasada jest taka

I tu będę miała takie te
Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem 51

Haluszki to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej, dostępne praktycznie na każdym kroku w tamtejszym rejonie. Haluszki to nic innego jak kluski ziemniaczane otulone sosem z owczego sera – bryndzy, podane z chrupiącymi skwarkami z boczku. Bryndzové halušky w zależności od regionu Słowacji przygotowywane są w nieco innych proporcjach. Podany poniżej przepis jest najbardziej popularny i według mnie najsmaczniejszy. Drukuj(...)chipsami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej. Składniki: HALUSZKI 500 g surowych ziemniaków 120 g mąki pszennej typ 550 1/3 łyżeczki

ProstePesto.pl
Kluski bez jajek buraczkowe 71

Kluski bez jajek buraczkowe – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans (pod warunkiem, że mamy już ugotowane czy upieczone buraki). Dla rodziców posiadających małych(...)kluskożerców to super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK Składniki na kluski bez jajek: 1 szklanka mąki orkiszowej razowej typ 2000 2 szkl mąki orkiszowej typ 700 2 buraki ugotowane lub upieczone 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru 3 łyżki

Dorota Smakuje
Kluski bez jajek i bez pszenicy 77

Kluski bez jajek i bez pszenicy – zdrowe, smaczne, sycące. Polecane w szczególności dla osób na diecie bez pszenicy i diecie bezjajecznej, dla osób z nietolerancjami. Takie kluski są bardzo proste do przygotowania i szybkie – ich zrobienie od podstaw zajmie na 15 minut. Możemy więc mieć fajny obiad w kwadrans. Dla rodziców posiadających małych kluskożerców(...)super pomysł. Pysznie smakują polane stopionym masłem lub oliwą albo np smalcem ze skwarkami czy cebulką. PRZEPIS NA KLUSKI BEZ JAJEK I BEZ PSZENICY Składniki na kluski bez jajek i bez pszenicy: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szkl mąki orkiszowej typ 700 0,5 szkl mąki kukurydzianej 0,5 szkl maślanki lub jogurtu lub kefiru

Dorota Smakuje
Kluski z dziurką – przepis 81

Kluski z dziurką – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką. Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki(...)ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy

Dorota Smakuje
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 96

zrobić prawdziwe śląskie rolady? Tych reguł trzeba przestrzegać. Sprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry(...)masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu. Rada: roladę

Kulinarna Polska
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 110

łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków(...)łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rosół z jesiennymi kluseczkami 136

pokrojonego kurczaka, i wołowinę, oraz liście lubczyku. Rosół gotuję na bardzo wolnym ogniu od zagotowania około dwie godziny. Rosół ma tylko delikatnie pyrlić. Po godzinie dodaję przypaloną cebulkę. Kluski: Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do pojemnika, wlewam kilka łyżek zimnej wody tyle żeby natka dobrze się rozdrobniła blenderem. Około 5-6 łyżek wody. Masę przełożyłam na sitko(...)trzy miseczki. Do jednej dodaję zielony sok, do drugiej miski dodaję zmiksowaną blenderem marchewkę, a do trzeciej dynię zmiksowaną. Do każdej miseczki dodaję jeszcze odrobinę wody, tyle żeby kluski były bardziej lejące. Nie maja być gęste, ale też nie mają być za rzadkie. Kluski przeciskam przez sitko specjalne, ale można też nakładać łyżką do garnka. Kluski

wesoła kuchnia
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 183

znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez(...)uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!.  Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom. Polecam.  Składniki :  480 g mąki (użyłam mąki Typu 650) 20 g ciemnego kakao pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka

vaniliowoczekoladowa
Kluski leniwe – najlepszy przepis 101

obiadem z czterech dań z kompotem. Kiedyś wam pisałam, że nie jestem wielbicielką klusek. Jakoś nie mam zacięcia do dań mącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek(...)chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania