kluski - 6146 przepisów (strona:36/410)

Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 160

mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek(...)wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało zwarte ciasto, jednak nie bardzo twarde. Kiedy mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie

Via Gusto
Kluski leniwe 176

Smak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to z decy dowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa.  Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką?   Skła dniki: 0,5kg białego sera szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej (może się z darzyć(...)nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i ok 2 łyżeczek cukru (w zależności jak sło dkie kluski lubicie).    W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluski.  Smacznego

ChilliJemy
Kluski Śląskie 147

Dodajemy jajko i łączymy składniki najlepiej ręką. Formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze, na środku robiąc dziurkę małym palcem, tak aby nie przebiła dna. Dobrze jest moczyć ręce po kilku kluskach, aby się nie przyklejały do dłoń i były ładnego kształtu. W garnku wstawiamy wodę, 3/4 pojemności garnka, solimy troszeczkę i doprowadzamy do wrzenia. Ogień przykręcamy na mały(...)kolei wkładamy kluski. Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, w zależności od wielkości klusekKluski możemy przygotować sobie chwile przed obiadem i po prostu przykryć ściereczką aby się nie wysuszyły. Starajmy się też również nie rozgotować klusek, gotując powoli na małym ogniu. Smacznego

Klasyka Gotowania
Kluski śląskie z sosem szpinakowym 214

rękach). Następnie palcem zrobić dziurki. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia przez około 3 – 5 minut. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić(...)jednolitą konsystencję 6. Uformować kuleczki 7. Palcem zrobić dziurki 8. Ugotować i odcedzić 9. Rozmrozić szpinak 10. Dodać śmietanę i przyprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Kluski śląskie z sosem szpinakowy Artykuł Kluski śląskie z sosem szpinakowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kluski Shreka 138

wrzącej wody. Gotować 10-15 minut lub do całkowitego wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski podajemy okraszone smażoną cebulą w towarzystwie białej kiszonej kapusty na ciepło. Kluski Shreka sprawdzają się idealnie jako bardzo syte i odżywcze danie dla dzieci. Nawet najwięksi przeciwnicy szpinaku, dają się skusić ich intensywnej zieleni. Apetyt powinna wzmagać historia o Shreku(...)który: "sam przecież bardzo często jada takie kluski na obiad...". Niestety działa ona w ograniczonym zakresie i tylko do pewnego wieku. Najwięcej jednak zależy od nawyków i kultury żywienia w każdym domu. W zestawie do obiadu polecam sok bananowy z grejpfrutem: Bananowy start

Pij soki wyciskane
Leniwe 141

mówią o łączeniu twarogu z ugotowanymi ziemniakami, u mnie w domu jednak zawsze były w 100% twarogowe. Nie zawsze ubijam białko na pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków(...)soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki

Słodki Kompromis
Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem 242

smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki nasion słonecznika 1/3 pora 4 pieczarki około 150 g filetu(...)piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić

Jaglusia
Kluski na parze w sosie czkoladowym 176

in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię(...)garnek owiązany gazą lub ściereczką, czy też parowar). Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 -15 minut (nieco dłużej, jeśli kluski są większe). Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.( u mnie sos czekoladowy

vaniliowoczekoladowa
Kluski kładzione 210

Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej ilości. Delikatne, smaczne i własnej roboty. Obiad z takimi kluseczkami na pewno przypomni każdemu mamine i babcine domowe(...)obiady. Kluski kładzione: 4 średnie jajka 3 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżka masła szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Masło rozpuszczamy (w rondelku lub na małej mocy w kuchence mikrofalowej). Jajka mieszamy z wodą, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól i miksujemy

Poezja smaku
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 120

pozostały Wam ziemniaki z obiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo(...)pokroić go na plastry (około 1-2 cm). W każdym plastrze zrobić dołek palcem, nałożyć po pół łyżeczki powideł, plastry skleić tak aby powstały spłaszczone, okrągłe kluski. Kluski smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Kluski wykładać na talerz i obsypać cukrem

na moim stole...
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 144

miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około(...)minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 150

następnie każdy walec pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Wrzuć kluski do gotującej się wody. Najwygodniej podzielić gotowanie na dwie partie. Gotuj kluski do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, co powinno zająć ok. 5-7 min. Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.  Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki(...)podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem.  4 porcje Smacznego

Roślinna - blog wegański
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 132

Bardzo zaintrygował mnie sos fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść(...)sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam)  lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut.   Orzeszki

Jadło i czytadło
Kluski śląskie z żeberkami 252

Dzisiaj specjalny przepis na kluski śląskie, który dostałam od mojej kochanej teściowej, :) która otrzymała przepis od prawdziwej Ślązaczki. Ponoć, przepis na kluski śląskie jest zawsze dobrze strzeżoną tajemnicą rodzinną i powodzenie w ugotowaniu klusek leży w dokładnym jego wykonaniu. W składnikach nie podaję ilości ziemniaków- zależy to od Was, ponieważ przepis bazuje na podzieleniu(...)każdej kulce robimy palcem "dziurkę ". Gotujemy osoloną wodę. W szklance - nalewamy wodę do połowy i dosypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej- mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do osolonej wody. Wkładamy nasze kluski, gotujemy 2 min od wypłynięcia klusek. Gotowe :) Ja podałam z żeberkami. Smacznego

Smaki Edyty