Te kluski przypominają z wyglądu ziemniaczane , ale nimi nie są :D Dla tych, którzy lubią się zdrowo odżywiać na pewno będą smaczne. Składniki : 7 łyżek mąki gryczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko - duże około 3/4 szklanki mleka lub wody sól Przygotowanie : Do miseczki wsypać mąki, szczyptę soli, wbić rozbełtane jajko - wymieszać Wlewać ostrożnie mleko/wodę i wyrabiać intensywnie łyżką, do uzyskania dość gęstej masy Zagotować wodę , posolić i na wrzątek wkładać/wrzucać łyżką (a właściwie wygarniać, za każdym ra... czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula