kluski - 6146 przepisów (strona:35/410)

z blendera szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą zasmażaną... 59

wymieszać, porcje ciasta dać na płaski talerz. W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą - pyszne(...)szare kluski, ziemniaki mocno zmiksowane w blenderze są szybko gotowe do przygotowania szarych klusek........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z serem 59

Kopytka z serem Kopytka z serem i ziemniakami, albo jak kto woli kluski z ziemniakami i twarogiem. Mięciutkie, delikatne kluseczki ziemniaczano twarogowe idealne na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Klasyczne kopytka to danie pszenno ziemniaczane, kopytka z twarogiem to bogatsza wersja zwykłych klusek z ziemniaków, a biedniejsza oryginalnych klusek – pierogów leniwych. Kopytka(...)udały musimy mieć dobrze wystudzone ziemniaki. Często pada pytanie, dlaczego kopytka z twarogiem się rozpadają? Powodów może być kilka, za rzadkie ciasto, zbyt mocno się gotują lub pokrywka. Takie kluski jak leniwe, kopytka itp. należy bardzo wolno gotować i to bez przykrycia. Ile gotować kopytka twarogowe? Jakie ziemniaki na kopytka z twarogiem?   Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
SZARE KLUSKI/ŻELAZIAKI -przepis na pyszny i tani obiad z ziemniaków FILM 79

Zapraszam po przepis na pyszne szare kluski.  Szare kluski to danie kuchni polskiej, swój kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków do ciasta, dzięki czemu maja one szary kolor. Można je zrobić gdy np zostaną nam ziemniaki z obiadu. Polecam bo są na prawdę pycha. Zapraszam na film z przepisem A tutaj link do przepisu na blogu(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka 115

skosem. Ja kroję na prosto, by przypominały kopytka jagniątka. Kopytka wrzucić na wrzątek (jeśli robi się ich dużo, polecam podzielić na porcje; uchroni to przed rozpadaniem się klusek wrzuconych wcześniej). Zamieszać drewnianą łyżką, by kluski nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze ok. minuty. Wyjąć szumówką(...)durszlak i zahartować zimną wodą. Kopytka można podawać okraszone zezłoconą lub zeszkloną cebulką. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i surówką z porów lub czerwonej kapusty . ----- Podobne: Bezglutenowe kluski z soczewicą Placki ziemniaczane z grzybami Kluski śląskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane cygara z mięsem 58

Przeglądając przepisy na blogach, natrafiłam na zupełnie inną formę podania klusek z mięsem mielonym. Oczywiście musiałam spróbować. Wszyscy znamy kuleczki, lub bardziej owalne formy zwane kartaczami - ale cygara? :) A okazały się fantastyczne! Forma jest bardzo praktyczna w serwowaniu. Idealnie kroi się je sztućcami i są przepyszne. Cóż więcej chcieć? Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi(...)sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu (opcjonalnie), sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć

Świat Domowej Kuchni
Puszyste leniwe pierogi 77

Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki(...)masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. Puszyste leniwe pierogi   Puszyste kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:   500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  2 duże jajka szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła mąka

Kulinarne przygody Gatity
Kluski leniwe 91

Dziś absolutna klasyka - kluski leniwe. Danie znane z dzieciństwa z wszystkich stołówek szkolnych i przedszkolnych i z kuchni domowej naszych babć i mam. Kryzysowe danie z najprostszych składników, które są zwykle w domu, proste i szybkie i co najważniejsze - lubiane przez wszystkich. Można je podać jak na powyższym zdjęciu z bułeczką i masłem, można podać z masłem(...)cukrem, albo z sezonowymi owocami - teraz polecam oczywiście truskawki. Kluski leniwe Składniki: 250 g sera białego 2/3 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę podsypać mąką. Ciasto

Smaczny zeszyt
Kluski z makiem 74

czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem , które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się(...)gości zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały

niecodziennikpary
Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem 96

Kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama takie robiła często. Częściej niż kluski serowe w domu rodzinnym były takie tradycyjne mączne podane z serem białym i słoninką topioną. Te kluski to takie połączenie tych mącznych z dawnych lat, połączenie sera i mąki. Jest to lżejsze wydanie i co najfajniejsze na słodko! Dzieciom takie(...)tego miksera. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. W gotującej się wodzie zanurzyłam łyżkę. Na czubek gorącej łyżki nabierałam ciasto i wykładałam do wrzącej wody. Poczekałam aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund się pogotują. Łyżką cedzakową wykładałam kluseczki do miski. Przed podaniem polałam roztopionym masłem, oprószyłam cukrem i cynamonem do smaku. Notatki: * do tego

Pieprzyć z Fantazją
Lane kluski 90

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w rosole, lekkiej zupie warzywnej oraz mleku. Pamiętam rosół podawany w wakacje w altanie ogrodowej z lanymi kluskami i dużą ilością kopru, smakował wyjątkowo dobrze. Siedzieliśmy, planowaliśmy, jedliśmy czekając

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z serem 194

Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski leniwe+film 109

będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej. Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3 cm, lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kluski podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.   Artykuł Kluski leniwe+film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kluski śląskie (bez jajka) 131

Kluski z dziurką Kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej – tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu. To świetny sposób na pyszny obiad – nie są czasochłonne i nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla początkujących polecam filmik z Przepisów Joli, na którym się wzorowałam. Przygotowanie jest tu pokazane bardzo przejrzyście(...)Gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami

Kulinarne S.O.S.