KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

  Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne -  gdzie oprócz ziemniaków gotowanych  dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełb... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu potrawyregionalne

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.