oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku(...)plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Do ziemniaków wlewamy mleko i blenduje na gładką masę
Kuchnia MagdaLenyfińską? Oprócz tego, że była "zero waste" zanim to stało się modne, to jeszcze stosunkowo banalne potrawy mają bardzo egzotyczne nazwy. Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara z ziemniakami perunat. Bardzo popularne w Finlandii danie uliczne, stosując bezpośrednią kalkę z angielskiego, czy fast food, stosując dużo bardziej popularny makaronizm :) Jak na kuchnię "zero waste" przystało, do jego przyrządzenia(...)Jyväskylä mówią na to "danie taksówkarzy". Ja nie wiem jaki tam mają stosunek do taksówkarzy, ale u nas w kraju porównanie kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :) Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki - ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy
Kryzysowa Książka Kucharskatradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane: 1 kg cebula: 1 szt. słonina: 100 g koperek posiekany : 2 łyżki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta KOPERTY Z KAPUSTY(...)drobną kostkę i wytapiamy, aż powstaną chrupiące skwarki, które oddzielamy od tłuszczu. 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce smalcu, aż się zrumieni. Do gorącej cebulki dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Doskonale się sprawdzą ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu. 4. Do ziemniaków dodajemy odsączone skwarki (bez tłuszczu) i koperek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Na Wypasieodnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody. 2. Po odciśnięciu ziemniaki przekładamy do miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka
Kuchnia Na Wypasieselera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną. Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki(...)pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania) Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki na noc. 2) Przygotowujemy bulion - jeśli robimy sami pamiętajmy żeby połówkę selera wyciągnąć po około 20 minutach i odstawić
Roślinożerni urlopowiczeDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi(...)tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru
Moja DelicjaPyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu! Składniki zupy porowo-ziemniaczanej: 2 duże pory 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego(...)dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać. Dodać łososia pokrojonego w paseczki
Moja DelicjaUdka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj przepis na smaczną i szybką sałatkę z młodych ziemniaków. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ziemniaczana Składniki 50 dag młodych małych ziemniaków pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i jeśli mają cienką skórkę(...)obierania kroimy w około 1 cm kostkę. Jeśli nie, ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz do smaku i całość polewamy jogurtem zmieszanym z majonezem, mieszamy. Można dodać 2 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Odstawiamy na chwilę żeby składniki dokładnie się
To co lubię - gotuję i polecamSylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy(...)cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą
To co lubię - gotuję i polecamGłosów: 3 Average: 5 /5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie 100 g szpinaku świeżego 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 170-200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków) wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki
Domowy Smak Jedzenia