ziemniaki - 38421 przepisów (strona:334/2562)

Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 213

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :D Ja na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga. Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia. Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już(...)cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza. Frytki Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu z wody wykładam je na ręcznik papierowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 179

wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy.  Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień! Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej ) 0,5 kg mąki ok. 0,5 l maślanki sól Mąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto. Farsz: ziemniaki (ok. 2,5kg) ser biały (3 kostki) cebula 2 szt. przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków) Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę

NA MOIM TALERZU
Góralskie ognisko 189

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków. Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem. Potrzebujemy: -ok. 8 ziemniaków -2 kostki twarogu -2 łyżki śmietany -kilka rzodkiewek -przyprawa tzatziki -ząbek czosnku -olej    Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku. W naszym twarogu jest pokrojona drobno(...)rzodkiewka. Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem. Twaróg mamy gotowy.    Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do zrumienienia.    Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według

Maminek kulinarny
Wiejski barszcz czerwony 317

Barszcz czerwony po wiejsku... Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany. Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem. Niezapomniany smak wakacji na wsi. Komu talerz buraczanej ambrozji?  Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał! Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2,5 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 średnie liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%; 4 łyżki cukru od 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Ziemniaki; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Czosnek obrać. Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 209

twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez(...)praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 209

inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Zupa zacierkowa 169

Zupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 235

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym... Złociste, opieczone kawałki ziemniaków. Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Oblane sosem chrzanowym z koperkiem. Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 186

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 3 średnie ziemniaki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 211

nutą czosnku i chrzanu. Zabielony kwaśną śmietaną. Podany z jajkiem i białym serem. Polecam! Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej(...)stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 295

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%; 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta.  Dodatkowo: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; Olej do podsmażenia cebuli. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić

Gospodyni Miejska
Kremowa zupa dyniowa 187

Kremowa zupa dyniowa... Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem. Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka. Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym. Pyszna, jesienna, domowa. Polecam!   Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek); 1 duża marchewka; 1 średni ziemniak; 1 kostka bulionowa; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)serka topionego (u mnie śmietankowy); 1 litr zimnej wody; Natka pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać

Gospodyni Miejska
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 192

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory(...)kiełbasy chorizo; 1 liść laurowy; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić

Gospodyni Miejska
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 194

zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz(...)czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano 5 ziemniaków 3-4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek Warzywa po Sycylijsku Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem

Mango Papaja
ZIEMNIACZANY OGRÓD 226

ZIEMNIACZANY OGRÓD Składniki: - 5 średnich ziemniaków - 1 biała cebula - 1 czerwona cebula - 1 plasterek baleronu - 30g masła - 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek" - 2 łyżki cukru - pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - pół łyżeczki lubczyku otartego - 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku - 1 łyżeczka poszatkowanego koperku - przyprawa "Maggi" do smaku Sposób przygotowania: Nasze danie rozpoczynamy od najzwyklejszego ugotowania obranych ziemniaków w lekko osolonej wodzie(...)nasze ziemniaki się ugotuję, odstawiamy je do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło, ziemniaki kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Cebule białą i czerwoną obieramy, kroimy w plastry, a następnie plastry w połówki i wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy cukier, przyprawę "Kucharek", pieprz czarny, lubczyk i dokładnie mieszamy. Po dłuższej chwili dodajemy odrobinę "Maggi" oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy

Mentor Smaku