truskawka - 16921 przepisów (strona:74/1129)

Rolada śmietanowo-truskawkowa 318

łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki; Cukier puder do posypania po wierzchu. Krem śmietanowo-truskawkowy: 600 g świeżych truskawek; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%; 2 płaskie łyżki żelatyny; 80 g białego cukru. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka(...)szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić

Gospodyni Miejska
Nalewki z truskawek 498

Dzisiaj po 3 miesiącach od nastawienia moich pierwszych nalewek, rozlałam je do butelek, by w spokoju czekały jeszcze kilka miesięcy na konsumpcję. Na pierwszy ogień wzięłam truskawki. Bo czy coś, w czego skład wchodzą te owoce może być niesmaczne? Według mnie nie może :) I. Nalewka t ruskawkowa klasyczna 2 kg truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 szklanka przegotowanej(...)wody sok z 1 - 2 cytryn Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja.  Owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy słojem, by cukier przedostał się w jego głąb i odstawiamy na kilka godzin, w nasłonecznione miejsce by truskawki zaczęły puszczać sok. Gdy sok z owoców zacznie się pojawiać w naczyniu, dodajemy spirytus rozcieńczony wodą. Słój odstawiamy

Taste Of My Day
Bruschetta z truskawkami i balsamico 174

Świeże truskawki są świetne z octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla(...)Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki... 231

Nastały ciepłe dni. W końcu mogę czerpać z maja całymi garściami. Są i szparagi i truskawki i do tego piękne słońce. Czegóż można chcieć więcej?  Od kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego(...)mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest

Przysmaki Karolki
Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia 209

Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia  Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia to świetny pomysł na szybki deser w sezonie na truskawki. Takie ekspresowe, bezproblemowe ciasto z budyniem i truskawkami na herbatnikach udaje się za każdym razem, jest idealne dla początkujących w kuchni. Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto Truskawkowy Duet składa(...)się z kilku warstw herbatników, budyniu waniliowego, czekoladowego i truskawek zatopionych w galaretce. Jeśli wolicie, możecie przygotować to ciasto na jasnym biszkopcie albo na blacie domowego kruchego ciasta. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę wyższe i bogatsze, na galaretkę możecie wyłożyć dodatkowo śmietankę ubitą z mascarpone albo warstwę śmietanki ubitej z żelatyną. W zależności od sezonu możecie to ciasto przygotować

Lekcje w kuchni
Kisiel Truskawkowy bez dodatku cukru 110

tych dopuszczalnych. Pieczywo jasne, najlepiej czerstwe, kasze mannę, chudy nabiał, najlepiej poniżej 2% tłuszczu, chude ryby, mięsa, młode, delikatne, warzywa, najlepiej na parze lub gotowane, dojrzałe banany, jabłka, brzoskwinie, truskawki, praktycznie żadnych przypraw, tym bardziej ostrych, cienkie zupki…jednak słowem mało tłuszczu, bez smażenia, bez przypraw no i….alkoholu ehhhh 😉. Ale…bo zawsze jest jakieś, pozwoliło(...)zrobić Kisiel Truskawkowy bez dodatku cukru. 40 gram ( jedno opakowanie) kiślu o smaku truskawkowym, bez dodatku cukru. 75 gram jogurtu naturalnego, o obniżonej zawartości tłuszczu. 25 gram miodu Świeże truskawki Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Kisiel Truskawkowy Kisiel należy ugotować według instrukcji na opakowanie i pozwolić mu przestygnąć. Jogurt naturalny Tutaj sprawa jest oczywiście banalnie

RafalCook
Sernik na zimno z galaretką 126

wiaderka (polecam Mój Ulubiony z Wielunia) 300 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej GALARETKA Z OWOCAMI 150 g słodkich malin 150 g borówek amerykańskich 300 g truskawek 1 opakowanie galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPT Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Starannie oddziel białka od żółtek. Na początku ubij same białka z dodatkiem soli(...)wymieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do wystudzenia, następnie do lekkiego zagęszczenia w lodówce. Wszystkie owoce przesyp na durszlak, opłukaj chłodną wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym. Truskawki dodatkowo oczyść z szypułek i pokrój w mniejsze cząstki. Owoce wyłóż na stężały twaróg. Na wierzch wylej zgęstniałą galaretkę (jeśli w lodówce stężała zbyt mocno, podgrzej ją przez chwilę

ProstePesto.pl
Las w słoiku z biszkoptem szpinakowym 110

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku LAS W SŁOIKU 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 100 g zimnego serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru maliny truskawki granat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ZIELONY BISZKOPT Rozdrobniony szpinak musisz rozmrozić, jeśli zawiera dużo wody dodatkowo odciśnij jej nadmiar na sitku. Szpinak potraktuj blenderem elektrycznym aż uzyskasz konsystencję musu(...)stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj do idealnego połączenia. Masę śmietankową nałóż do pucharków. Teraz pora na resztę okruszków z biszkopta. Deserowy las w słoikach udekoruj ziarenkami granatu, świeżymi malinami i truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto Facebook ProstePesto Polub nas na Facebook {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Deser z biszkoptem szpinakowym, \u015bmietank\u0105

ProstePesto.pl
Racuchy z truskawkami. Grube, puszyste i rozkosznie pyszne. PRZEPIS 112

dała nam ten przepis, zresztą, nie miała innego wyboru po tym, gdy nas nimi poczęstowała, inaczej byśmy jej tego nie wybaczyli – takie są pyszne. Przepis na racuchy z truskawkami Składniki: 20 gramów świeżych drożdży, pół szklanki lekko ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, szklanka “z górką” mąki pszennej 1 jajko, świeże truskawki – 2-3 garście. olej(...)smażenia, cukier puder do podania. Jak zrobić racuchy z truskawkami? Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, wlej mleko i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Wsyp mąkę, wbij jajko, wszystko dokładnie wymieszaj na gładką i gęstą masę, odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Z truskawek oderwij szypułki, pokrój plasterki. Na patelni rozgrzej dość sporo oleju

Kulinarna Polska
Torcik urodzinowy słodzony tylko owocami 92

wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania *śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone Najpierw(...)obierz gruszkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Miąższ z gruszki będzie dodawał słodyczy Z truskawek usuń szypułki i pokrój owoce w mniejsze kawałki. Później rozpocznij ubijanie kremu. W tym celu umieść w naczyniu ser mascarpone oraz śmietankę i ubijaj mikserem. Najpierw na niższych obrotach, w trakcie delikatnie zwiększając je do maksymalnej mocy. Ubijaj przez około

Natka Pietruszki
Przepis na sorbetowe lody Ekipy 106

Sorbetowe lody ekipy w dwóch smakach – truskawkowym i cytrynowym. Owocowe lody Ekipy ze strzelającą polewą z białej czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SORBET TRUSKAWKOWY 300 g mrożonych słodziutkich truskawek 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżeczka rumu LODY CYTRYNOWE 1 cytryna 30 g cukru pudru 300 g zimnego gęstego gurtu typu greckiego 50 g schłodzonej śmietanki(...)POLEWA 100 g białej czekolady 1 łyżka śmietanki kremówki 30 % odrobina barwnika do czekolady – różowego bądź czerwonego oranżada w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SORBET TRUSKAWKOWY Mrożone truskawki zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki. Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy

ProstePesto.pl
Deser w pucharkach z galaretką i owocami 152

prawie wrzącej wody (300 ml na każdą galaretkę) 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker 200 g świeżych truskawek 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki cukrowa posypka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania(...)galaretki pokrój w równą 1 centymetrową kostkę. Przełóż je na dno przezroczystych pucharków deserowych (jeśli nie masz pucharków, deser możesz przygotować w szklankach. Na galaretkę wyłóż świeże, jędrne owoce: truskawki możesz pokroić na mniejsze cząstki, maliny i porzeczki w całości. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem i FIX do śmietanki (śmietanka będzie sztywniejsza i nie spłynie po deserze

ProstePesto.pl
Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce 138

kcal Imponująco kolorowy deser na letnie upały. Rozmaite owoce i owocowe żelki zanurzone w przezroczystej galaretce. Torcik owocowy na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 litr różnorodnych, dojrzałych owoców: truskawki, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, melon 100 g kolorowych żelków 2 opakowania przezroczystej galaretki (każda przeznaczona na 500 ml wody) 800 ml wrzącej wody 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (adsbygoogle(...)blacie kuchennym. Wszystkie owoce umyj chłodną wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. W przypadku większych owoców tj. nektarynki, usuń ze środka pestki i pokrój je na mniejsze cząstki. Truskawki koniecznie odszypułkuj, winogrono pokrój na połówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty, na nie wyłóż cząstki owoców lub drobne owoce leśne oraz

ProstePesto.pl
Efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami 110

zatopionymi owocami i aromatycznymi listkami zi\u00f3\u0142. L\u00f3d do napoj\u00f3w, wody i drink\u00f3w w wyj\u0105tkowej formie.","keywords":["maliny","melisa","mi\u0119ta","porzeczka","rozmaryn","truskawki","woda"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-14T15:33:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT3H","totalTime":"PT3H10M","recipeCategory":["Napoje"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["czerwona(...)porzeczka","maliny","truskawki","rozmaryn","\u015bwie\u017ca mi\u0119ta","listki \u015bwie\u017cej melisy","przefiltrowana woda"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Przygotuj silikonowe foremki do mro\u017cenia kostek lodu. Do ka\u017cdego okienka w\u0142\u00f3\u017c inne sk\u0142adniki, w niewielkiej ilo\u015bci. Mo\u017cesz tak\u017ce wymiesza\u0107 sk\u0142adniki, na przyk\u0142ad maliny po\u0142\u0105czy\u0107 z niewielk\u0105

ProstePesto.pl
Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi 127

u0142e ciasto przypominaj\u0105ce rustykaln\u0105 tart\u0119 z ma\u015blanego listkuj\u0105cego ciasta kruchego. Wype\u0142nione po brzegi le\u015bnymi owocami.","keywords":["je\u017cyny","m\u0105ka","mas\u0142o","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-07T19:36:50+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Francuska"],"recipeYield":["8","8 porcje"],"nutrition(...)serka Philadelphia","2 \u0142y\u017cki cukru z prawdziw\u0105 wanili\u0105","200 g dojrza\u0142ych je\u017cyn","200 g jag\u00f3d le\u015bnych","200 g \u015bwie\u017cych truskawek","100 g czerwonej porzeczki","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny lub limonki","100 g cukru drobnego do wypiek\u00f3w","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej","2 bu bu\u0142ki tartej

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania