Ostatnim rzutem na taśmę kupuję ostatnie truskawki tego lata w osiedlowym warzywniaku. Nie są już tak nieskazitelne, ani tak ujmująco czerwone...to już trochę inny, późny odcień, jednak wciąż soczyste i słodkie wspaniale rozchmurzą jesienne dni i dodadzą słodyczy śniadaniowym grzankom...nawet teraz ;) Dżem, na który przepis Wam dzisiaj posyłam, nie jest taki znowu klasycznie truskawkowy. Miedzy strzelającymi w zębach mini pesteczkami przewijają się nuty wanilii i...octu balsamicznego! Połączenie truskawek z o... czytaj dalej...
Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)