Pierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami. krem: 250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia(...)Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia. Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Przygotować 4 pucharki. Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć
Kolorowa kuchnia ElkiSzybki, jeśli chodzi o przygotowanie ale musi się schłodzić i stężeć przez noc. Prosty w wykonaniu i przepyszny. Szybki deser z truskawkami 500g serka mascarpone, 2 galaretki w dowolnym kolorze, 1kg truskawek, Wiórki czekolady do przybrania. Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka(...)jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz. Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce. Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki
Leśny Zakątekbardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę. Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerzu, ma lekko drgać, u mnie udekorowany świeżymi truskawkami(...)musem z truskawek z dodatkiem cukru pudru. Dziś u mnie kremowy i lekki jak chmurka włoski deser, na lekko włoski weekend;) Składniki: 500 ml słodkiej śmietanki 30% 50 g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny) 2 łyżki zimnej wody mus + dekoracja: 300 g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Przygotowanie deseru: Laskę
Zasmakuj KuchniLekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 2 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy lub 3 łyżeczki żelatyny 100 g gorzkiej czekolady PRZEŁOŻENIE 200 g dżemu truskawkowego 400 g truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych na połówki) + kilka do dekoracji LEMONIADA do nasączenia 2/3 szklanki wody (12 łyżek) 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny WYKONANIE Śmietankę wstawiamy
cool and mintyowsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas(...)cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła Składniki na galaretkę z malinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki
Kulinarne PrzebojePojawiły się pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej czekolady. Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki. Dla mnie bomba, ale nie należę(...)osób, które lubią słodkości, więc jeśli lubicie słodkie desery to radzę dać więcej cukru do masy 😉 Składniki: 500 g truskawek 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% 1 op. biszkoptów okrągłych 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Polewa: 50 g masła 100 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyDomowy kopiec kreta z truskawkami Znane, lubiane i popularne ciasto w nowej, pysznej odsłonie – z truskawkami. Łatwe, bardzo smaczne i efektowne ciasto. Polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę(...)truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy 100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej 4 łyżki cukru pudru *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną
Blog z ApetytemNajprostsze i najlepsze ciasto ucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki(...)szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do drugiej miski rozbijamy jajka i miksujemy je razem
Kuchnia MagdaLenyKomosa ryżowa, czyli quinoa może stanowić świetny substytut tradycyjnej owsianki, którą zna już chyba każdy. Smakuje równie wyśmienicie i na pewno oryginalnie. Zbliżający się sezon na truskawki powoli zmusza mnie do wykańczania owoców zamrożonych w ubiegłym roku. Stąd też komosanka jest nie inna jak truskawkowa . Dodatkowo truskawkowy akcent intensywnie podkreśla puder truskawkowy z liofilizowanych owoców od marki Flavor Factory(...)Składniki: 50 g komosy ryżowej (Flavor Factory) 100 ml mleka roślinnego 100 ml wody 1 łyżka truskawki liofilizowanej w proszku (Flavor Factory) 1 czubata łyżeczka ksylitolu garść mrożonych truskawek mak biały - opcjonalnie (Flavor Factory) Przygotowanie: Komosę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie lekko podpraż w rondelku. Kolejno zalej wodą i mlekiem. Dodaj ksylitol, zamieszaj
Zdrowie na języku :Ptruskawkowy to najwspanialszy smak dzieciństwa. Mój kompot jest w sam raz, nie jest za słodki. Przygotowuję go w wielkim garnku, schładzam, przelewam do dzbanka i nalewam do szklaneczek. Samych truskawek nie odławiam oraz nie wyrzucam, a pozastawiam do zjedzenia. Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki.Oczywiście najlepszymi truskawkami są te zaraz urwane z własnego(...)ogródka. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, oczywiście każde będą dobre. Składniki: 600-700 g truskawek 2 l wody 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Na początki zagotowujemy wodę z cukrem. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Gdy woda będzie się gotowała, dodajemy do tego truskawki i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie wyłączamy gaz. Truskawki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetruskawkowy to najwspanialszy smak dzieciństwa. Mój kompot jest w sam raz, nie jest za słodki. Przygotowuję go w wielkim garnku, schładzam, przelewam do dzbanka i nalewam do szklaneczek. Samych truskawek nie odławiam oraz nie wyrzucam, a pozastawiam do zjedzenia. Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny napój. Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki.Oczywiście najlepszymi truskawkami są te zaraz urwane z własnego(...)ogródka. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, oczywiście każde będą dobre. Składniki: 600-700 g truskawek 2 l wody 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Na początki zagotowujemy wodę z cukrem. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Gdy woda będzie się gotowała, dodajemy do tego truskawki i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie wyłączamy gaz. Truskawki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemróz i zimno. Jak za czasów dziecięcych. Z drugiej - dziś piękne słońce, temperatura na plusie, niczym wiosna. Czas poprawić sobie nastrój jeszcze bardziej… słodkim jedzeniem. Zamarzyły mi się truskawki, poziomki i maliny. Owoce latem pachnące. Chcecie trochę słodkiego lata? SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt cytrynowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka(...)łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych: 400 - 450 g mrożonych owoców leśnych 3 - 4 łyżki cukru
W kuchni Katieszklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/4 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki oleju olej kokosowy do nasmarowania tortownicy Budyniowa masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 galaretka roślinna o smaku truskawkowym (lub wiśniowym) 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżeczki agaru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Polewa czekoladowa(...)polewa według tego przepisu Do dekoracji: truskawki liofilizowane lub świeże płatki kokosowe Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się trochę rozmroziły. Polewa czekoladowa: Zanim zabiorzemy się za pieczenie biszkoptów, przyrządzamy polewę czekoladową według przepisu podanego tutaj . W ten sposób polewa zdąży się ostudzić, zanim będziemy jej potrzebować do wykończenia naszego
Lamarida.plokazji w miniony weekend przygotowałam nasz ulubiony deser w nieco innej odsłonie. Klasyczny krem do tiramisu na jajkach wzbogaciłam o dodatek ajerkoniaku, a pomiędzy warstwy kremu i biszkoptów dołożyłam truskawek. Efekt - zniewalający! Delikatny, leciutki krem, mocno kawowe biszkopty i całkiem smakowite (jak na koniec lutego) truskawki. Aj, zajadaliśmy się, aż nam się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu(...)ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować, aż krem zacznie gęstnieć. Ubić białka, delikatnie wmieszać do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 80-120 ml wody (15-25 łyżek) opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem truskawkowy: 800 g truskawek mrożonych lub świeżych 65 g (8 łyżek) żelatyny 60 ml (1/4 szklanki) wody 500 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietanki
Ola la LCHF