mróz i zimno. Jak za czasów dziecięcych. Z drugiej - dziś piękne słońce, temperatura na plusie, niczym wiosna. Czas poprawić sobie nastrój jeszcze bardziej… słodkim jedzeniem. Zamarzyły mi się truskawki, poziomki i maliny. Owoce latem pachnące. Chcecie trochę słodkiego lata? SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt cytrynowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka(...)łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych: 400 - 450 g mrożonych owoców leśnych 3 - 4 łyżki cukru
W kuchni Katieszklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/4 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki oleju olej kokosowy do nasmarowania tortownicy Budyniowa masa truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 galaretka roślinna o smaku truskawkowym (lub wiśniowym) 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżeczki agaru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Polewa czekoladowa(...)polewa według tego przepisu Do dekoracji: truskawki liofilizowane lub świeże płatki kokosowe Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się trochę rozmroziły. Polewa czekoladowa: Zanim zabiorzemy się za pieczenie biszkoptów, przyrządzamy polewę czekoladową według przepisu podanego tutaj . W ten sposób polewa zdąży się ostudzić, zanim będziemy jej potrzebować do wykończenia naszego
Lamarida.plokazji w miniony weekend przygotowałam nasz ulubiony deser w nieco innej odsłonie. Klasyczny krem do tiramisu na jajkach wzbogaciłam o dodatek ajerkoniaku, a pomiędzy warstwy kremu i biszkoptów dołożyłam truskawek. Efekt - zniewalający! Delikatny, leciutki krem, mocno kawowe biszkopty i całkiem smakowite (jak na koniec lutego) truskawki. Aj, zajadaliśmy się, aż nam się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu(...)ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować, aż krem zacznie gęstnieć. Ubić białka, delikatnie wmieszać do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 80-120 ml wody (15-25 łyżek) opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem truskawkowy: 800 g truskawek mrożonych lub świeżych 65 g (8 łyżek) żelatyny 60 ml (1/4 szklanki) wody 500 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietanki
Ola la LCHFWiem, że podobnie jak ja jesteście łasuchami, kochacie słodkości i oczywiście truskawki, dlatego dziś witam się z Wami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwintesencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze. Składniki (4 porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka(...)wody listki mięty Przygotowanie: 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie
Fitsweet.mePolecam Wam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki...to wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam na deser, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 12,5 dag masła lub margaryny 2 łyżki ciemnego kakao pół małej łyżeczki proszku(...)wiadereczku ) 5 jajek 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około 30 dag świeżych truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Truskawki: Truskawki myjemy
IzabelawkuchniPuszyste i wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami. Można również użyć malin lub innych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie popołudniowej kawki, herbaty lub na specjalne okazje. Nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie Ciasto czekoladowe z truskawkami Składniki: około 600 g truskawek 2 szklanki(...)szczyptę soli. Zmiksować. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Brownie Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Oryginalny smakChociaż największe upały mamy już za sobą, a sezon na truskawki już dawno jest już tylko wspomnieniem, polecam koktajl truskawkowo-arbuzowy. W sezonie truskawkowym, nadmiar truskawek zamroziłam i teraz gdy najdzie nas ochota na koktajl z dodatkiem truskawek, powoli uszczuplamy zapasy. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Składniki: Garść truskawek (ok 70g) Plaster arbuza (ok 7 cm) ¼ cytryny Kostki lodu Listki mięty(...)sztuk Wykonanie: Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Po zblędowaniu gotowe do wypicia. Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym źródłem cytruliny. Aminokwas ten działa rozszerzająco na drobne naczynia krwionośne, w związku z czym wspiera lepsze odżywienie serca. Zatem
Pomysłowa kuchniaOpis: Naleśniki na słodko to ulubione danie wszystkich dzieci ale również i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki(...)cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy
CookMagTruskawki i tej porze roku są pyszne! Trzeba korzystać póki są. Dlatego dziś - naleśniki z truskawkami. Proste i smaczne. Składniki: na puszyste ciasto przepis tutaj (prócz papryczki w proszku!) dodatkowo: około 600 g truskawek, 2 łyżeczki cukru, cynamon Przygotowanie: Ciasto na naleśniki przepis tutaj . Truskawki kroimy w grubsze plastry i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, żeby truskawki puściły(...)naleśniki nakładamy truskawki i posypujemy cynamonem
Lena GotujeDzisiaj mam dla Was nieco spóźniony, ale tak smakowity przepis, że nie mogłam się oprzeć, żeby Wam go nie pokazać. Zrobiłam go w sezonie truskawkowym; w tym roku jednak truskawki nie był specjalnie słodkie ani pachnące, więc myślę, że z mrożonymi będzie smakował równie dobrze. Delikatna różana nuta nadaje puddingowi wyjątkowego charakteru; muszę też przyznać, że połączenie truskawki, róży(...)Kokosowy pudding chia z musem truskawkowo-różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu mus: 250 g truskawek 1 łyżka przecieru z płatków róży dodatkowo: kilka truskawek Mleko kokosowe i krowie wymieszać z miodem i chia, najlepiej trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Schłodzić przez noc w lodówce. Truskawki umyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugie zawiera dodatek mięty, która na dobre rozpanoszyła się w ogródku i ciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. A połączenie jej z ostatnimi już chyba w tym roku truskawkami wydawało się znakomitym pomysłem. Mus wyszedł lekki, intensywnie truskawkowy i lekko miętowy (mięta imbirowa jest dużo subtelniejsza od zwykłej; jeśli więc użyjecie innej odmiany, radzę dodawać ją po trochu, żeby(...)zdominowała truskawkowego smaku), zaskakująco sycący. Naprawdę pyszny. Spróbujcie, póki jeszcze można na targach kupić truskawki. Mus truskawkowo-miętowy Składniki: (na 4 porcje) 3 listki żelatyny 250 g truskawek 50 g cukru 3 łodyżki mięty imbirowej 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 truskawki kilka listków i kwiatów mięty imbirowej żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon truskawkowy może jeszcze przed nami, ale te wielkie truskawki powoli zaczynają pachnieć i smakować jak truskawki. W związku z tym, że zjeść je można, ale jeszcze nie można chyba za bardzo delektować się ich smakiem, trochę truskawek mi zostało. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite(...)szklanki cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 i 1/3 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii truskawki (ile mamy :) w przepisie jest 1/2 kg ja miałam mniej) Przygotowanie: mąkę, proszek i budyń przesiać do miski masło utrzeć z cukrem na lekką puszystą masę dodać jajo
Gotowanie z pasjądzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić, może skorzysta ktoś kto nie lubi przeliczać rozmiarów foremek. Natomiast tym wpisem oficjalnie kończę sezon na truskawki. Całe szczęście udało mi się je zamknąć w słoikach w postaci pysznego dżemu domowej roboty, bo teraz znów trzeba będzie na nie czekać cały rok Do ciasta ucieranego nadają się(...)się pomiędzy kruszonką niezwykle elegancko :-). Odkąd jestem posiadaczką przepisu na idealne ciasto ucierane, bardzo lubię je piec ponieważ jestem pewna, że nie zaskoczy mnie żaden zakalec Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką Składniki na blaszkę 25×25 cm: Kruszonka: – 120 g mąki – 80 g zimnego masła – 40 g cukru pudru Ciasto: – 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej
RelaxtimeMigdałowe ciasto z truskawkami - zachwycam się nim za każdym razem. Dzięki migdałowej mące, ciasto jest delikatne, aromatyczne i wilgotne. Siekane migdały chrupią przy każdym ugryzieniu, a truskawki nadają owocowego smaku. Poezja smaków. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 300 g truskawek 50 g migdałów blanszowanych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki kroimy na pół. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie
Smak mojego domu