Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy. Składniki na około 9 słoików 300 g 2 kg truskawek 500 g cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych np. Emix 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek. 2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. 3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek. 4. Truskawki za... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...