Dżem Truskawkowy Niskosłodzony Z Pektyną

Dżem Truskawkowy Niskosłodzony Z Pektyną

Dżem Truskawkowy Niskosłodzony Z Pektyną

Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy. Składniki na około 9 słoików 300 g 2 kg truskawek 500 g cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych np. Emix 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek.  2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.  3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek. 4. Truskawki za... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie...to proste !

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.