opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową
Luźna Kuchniadoglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki bigos u siebie, na pewno w takiej formie wam posmakuje :-). Post
Marta GotujeZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy,by nie zatopiły się w trakcie pieczenia.Nietety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.Sliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu,a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik
ciastkarnia na kruchym spodzieproszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta.Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete na pol, przecieta strona ku gorze.Piec w temperaturze 180°C przez okolo godzine. Ja pieklam ponad godzine.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Smaczneg
Przysmaki Karolkiweekendowe popołudnie z kubkiem gorącej herbaty czy kawy. Tarta gruszkowa z karmelizowanymi owocami – idealny deser na jesień Jesień to czas, kiedy na straganach królują gruszki , jabłka i śliwki . Nie mogłam się oprzeć, kiedy dostałam całą torbę dojrzałych, soczystych gruszek. Zdecydowałam, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie będzie tarta gruszkowa – kruche ciasto w połączeniu z karmelizowanymi owocami brzmi jak deser
codojedzeniadodatki. Służą one nie tylko do jedzenia, ale pełnią także ważną rolę dekoracyjną. Jakie produkty warto kupić, planując stworzenie przyciągającej wzrok kompozycji? Z pewnością owoce suszone – np. morele, śliwki oraz świeże, takie jak dojrzałe winogrona , jabłka, gruszki . Zaskocz swoich gości odrobiną egzotycznego smaku, serwując mandarynki, pomarańcze, mango lub figi. Na desce pięknie będą prezentować się pomidorki koktajlowe oraz malutkie korniszonki
Rozdomowionamojego ulubionego przepisu jest miękkie, puchate, a nadzienie nie za słodkie i pysznie owocowe. Zamiast jagód można dodać inne owoce, np. maliny, borówki, porzeczki, a nawet wypestkowane wiśnie, śliwki czy brzoskwinie. Poza sezonem sprawdzą się mrożone jagody, więc zróbcie zapasy:) Tradycyjnie, na moim IG jest rolka, gdzie pokazuję, jak przygotować te drożdżówki. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone
Obiad gotowyKnedle z borówkami uwielbiają moi domownicy, bo tak się składa, że mam w domu prawdziwych fanów wszelakich klusek, kopytek, pyz i knedli. Knedle ze śliwkami to klasyk i w sezonie zawsze na stole, jednak jeśli lubicie właśnie takie klimaty, koniecznie polecam wam poeksperymentować z różnymi owocami jako nadzieniem do knedli. Pierogi z jagodami, pierogi z borówkami to hit, dlatego knedle
Dorota Smakujeokres tych sześciu tygodni ze stołów polskich wiernych znikało mięso, tłuszcze zwierzęce, miód, cukier, a czasem nawet nabiał. W dni powszednie podawano wtedy często żur postny, gęstą zupę ze śliwek, chleb, śledzie i inne postne, skromne potrawy. Trzymając się tradycji w najbliższy piątek obowiązywać będzie post ścisły, u mnie w domu zagości więc żur postny. Żur postny - przepis
Z notatnika dietetykanadzienie do mazurka wielkanocnego: kajmak powidła śliwkowe krem czekoladowy masa orzechowa masa makowa biała czekolada z pistacjami masa marcepanowa konfitura z czarnej porzeczki krem cytrynowy masa czekoladowa z suszonymi śliwkami krem kokosowy krem chałwowy Jak zrobić polewę czekoladową do mazurka? Polewę czekoladową do mazurka można zrobić, podgrzewając w kąpieli wodnej słodką śmietankę z połamaną mleczną lub gorzką czekoladą do momentu
Via Gustobigosu, a każdy z nas uważa ten swój za tradycyjny :) Ponieważ sama gotuję bigos z kapusty kiszonej, do którego nie dodaję przecieru, ale za to dodaję suszone grzyby i śliwki, postanowiłam ugotować wersję odmienną – bigos z kapusty białej i kiszonej z przecierem pomidorowym. Skorzystałam z przepisu Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, który pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne
Trzeci talerzPoszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu ze śliwką, pasujące niemal z każdym dodatkiem, a ich smak rozpływa się w ustach. Podobne przepisy na kotlety znajdziesz tutaj czytaj przepis
Kulinarna ChwilaMagda Barszcz czerwony – niby jeden a jednak tak wiele możliwości jego przygotowania. U mnie na blogu znajdzie już 3 różne rodzaje barszczu – tradycyjny, z kiszonych buraczków, ze śliwką. Ten inspirowany jest przepisem babci i pomysłem z internetu aby schłodzić go przez noc w lodówce aby nabrał smaku. Oprócz tego, że smak jest obłędny, to jeszcze możemy go spokojnie
Smaczna Stronaowocami i kruszonką – zrobisz je w 15 minut! Przed Wami bardzo łatwe i szybkie ciasto bez jajek z owocami i kruszonką. Moje ciasto było w połowie ze śliwkami,… ZOBACZ PRZEPIS Szybkie ciasto z mandarynkami Ciasto to można nazwać ciastem awaryjnym – składniki są bardzo podstawowe, znajdą się w każdej kuchni. Co do samych owoców… ZOBACZ PRZEPIS Wegański
Via Gusto