pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać
Agusiowe smakołykikwaśnej śmietany 18% 1/4 szklanki cukru pudru (30 g) 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 kostki masła (100 g) 3 jajka 70 g bakalii (np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu) Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś
UgotowaćBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki: (duża
talerz przyjemnościSkładniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub z limonki 100g migdałów obranych ze skórki (sparzyć wrzątkiem skórki ładnie odstają) Bakalie
Mam apetyt na ...ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy . Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny? Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej. Co zamiast nasion chia? Jeśli chcesz zastąpić
Blendmandrobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka
Kulinarne przygody Gatitysolonych 2 średnie cebule ( 90 g) 185 g śliwek w occie ( ok 15 szt. ) 2 łyżki majonezu pieprz WYKONANIE: 1. Śledzie pokroić w kostkę i przełożyć do miski. 2. Sliwki odsączyć, zalewę wlać do śledzi. Odstawić na 12h do lodówki. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Śliwki przekrawać na pół. 5. Śledzie odsączyć i połączyć z cebulą, śliwkami i majonezem. Doprawić
Atlas Smakówprzesypać do mokrych, wymieszać je ze sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki
Mojewlasne.plCiasto 1/8 l mleka 20 g świeżych drożdży 75 g cukru 80 g masła 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 1/4 łyżeczki soli garść malin, borówek, nektarynka, 2 śliwki (renklody), kilka truskawek + ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. W dużej misce
Słodkie inspiracjemięsa, które np. nie chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię i jem, lecz mój facet już niestety nie. Jednak danie jako całość bardzo smakuje, pomimo braku grzybów, śliwek czy wina. U mnie w domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej
Justa próbuje gotowaćjagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Przepis na sernik gotowany z mini rollsami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 24.marca
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie: 20 min Pieczenie: 50 min Dla 8 -10 osób: ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanapoju roślinnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka cukru kokosowego (Radix-bis) 2 suszone śliwki (Radix-bis) 2 suszone morele niesiarkowane (Radix-bis) 1 łyżka suszonej żurawiny (Radix-bis) 1 łyżka solonych pistacji (Radix-bis) Przygotowanie: Suszone owoce oraz pistacje poszatkuj na małe kawałeczki. Do miski
Zdrowie na języku :PTrochę egzotyki zamkniętej na zimę w słoicz k u Kto powiedział, że przetworów nie można robić również zimą? Fakt, o świeże truskawki, wiśnie, czereśnie czy śliwki trudno w tym momencie, w każdym razie w bardziej hurtowej ilości wymaganej przy produkcji dżemu. Ale owoce cytrusowe śmiało można wykorzystać, pełno ich teraz w sklepach i są po całkiem przystępnych cenach. Choć kiwi
Grunt to przepis!Krakowie, bądź odwiedzić stronę internetową Pronatures, aby zaserwować naszemu organizmowi trochę pozytywnej energii i „luksusu”. Także my starałyśmy się umilić klientom wizytę w sklepie proponując nasz kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami. Przepis tutaj . Autor: Córka
Moja Mama Gotuje