szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie
Wylizany Rondeltylko suszone owoce. 6 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki pszennej razowej garść suszonych owoców (np. śliwek, moreli, rodzynek) 1 łyżka masła Płatki zalać ciepłym mlekiem. Suszone owoce drobno posiekać i dodać do płatków. Całość odstawić na ok. 20 minut. Do masy dodać jajko, mąkę (pszenną razową
Bulliosyta i dodaje mi dużo energii. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych Cenos 4 łyżki płatków orkiszowych Cenos 100 gram jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki ksylitolu Dowolne mrożone owoce (maliny, śliwki, jagody) Łyżeczka rodzynek Kilka orzechów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, zalewamy gorącą wodą w takiej ilości żeby były przykryte wodą. Odstawiamy na kilka minut żeby wchłonęły
Bajeczna Kuchniamnie, to nie było to… Z niecierpliwością czekaliśmy na dania główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną
karmelowyzapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym
Smaczna Pyzacukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami… Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula 1 duży pomidor
OliveandThymezdecydowanie nie służą. Takie płatki zalane mlekiem poratują, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie śniadania. Dodatkowo podniesiemy ich wartość odżywczą, jeśli do miski dodamy np. kilka suszonych śliwek czy orzechów lub łyżeczkę nasion chia. Zjadane od czasu do czasu mogą być przyjemnym urozmaiceniem porannych posiłków. Składniki na około 6 porcji: 3 szklanki płatków zbożowych (użyłam mieszanki płatków owsianych
Even Better Foodsody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada z co najmniej 45 % kakao 50 g masła 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% dodatkowo: 500 g powideł ze śliwek węgierek Przygotowanie: Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać (nie gotować). Masę wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę
Kuchcik gotujepierniczki, którymi później obdaruję rodzinę i znajomych. Co jeszcze upiekę? Makowiec, keks i coś jeszcze, ale na razie się zastanawiam:) Lubię jadalne prezenty, szczególnie te zrobione własnoręcznie. Domowe pralinki, śliwki w czekoladzie, ciasteczka. Jako jeden z takich słodkich prezentów polecam daktylowe trufle. Są niezwykle proste do zrobienia, nie zawierają cukru. Swoją słodycz zawdzięczają daktylom i rodzynkom, a jedna taka kulka
Obiad gotowyBył już na blogu przepis na podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców. 10 łyżek tapioki 1l. mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Szczypta soli Świeże owoce Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyskę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie
MarcinChefjednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi
Kryzysowa Książka Kucharskaricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocakażde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej? Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu Jak przygotować kompot z suszu? Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez
Ugotowane pozamiatane