sliwki - 4041 przepisów (strona:68/270)

Świąteczny makowiec nutellkowy 255

tych osób, które, tak jak ja, nie są fanami makowca, jest obłędny! Składniki: puszka masy makowej 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej, lub budyniu garść rodzynków garść orzechów garść suszonych śliwek łyżka masła 200 g herbatników, lub innych suchych ciastek lub wafelków 4 duże łyżki Nutelli 4 łyżki miodu płynnego Zaczynamy od pokruszenia ciastek na pył. Do rondelka wrzucamy łyżkę masła

Kocham Czekoladę
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 228

Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Chlebek otrębowy ze śliwką 202

Uwielbiam granulowane otręby. Zazwyczaj jem je z jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia chleba. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 szklanka otrąb owsianych granulowanych ze śliwką 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 dag drożdży 3 jajka tłuszcz do formy Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować.  Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej

Tradycyjna Kuchnia
Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji 218

tylko łączy całość, ale też przełamuje smak, bo ten robiony przeze mnie jest kwaskowy. Smak dżemu można dowolnie dopasowywać, podobnie jak bakalie - mogą być też rodzynki, suszone morele czy śliwki... Za pierwszym razem brzydko się kroiły i szukałam sposobu jak to poprawić - znalazłam taki, aby schłodzić i to był strzał w dziesiątkę, bo zimne kroją się idealnie! Już je robiłam

Kolorowy Przepisownik
Kluski jaglano - ziemniaczane 239

ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy

Czary - gary w kuchni
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 218

kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z  tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo

Kulinarne przemyslenia
Nalewka z pigwy wg Aleex 196

wreszcie ma mnie obok, tylko dla siebie, bo chwilowo nawet łaskawie nie dzwoni żaden z moich telefonów, przynosi dla nas gorącą herbatę. Przynosi też kilka kawałeczków ciasta ze śliwkami i cynamonową kruszonką, które udało mi się upiec w niedzielę. Hugo śpi na drapaku, a Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne

W mojej kuchni
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 215

moje ;-) modyfikacje - pasztet przygotowujemy tylko w ten sposób). Obowiązkowo tata dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki

W mojej kuchni
Mazurek bakaliowy wg Aleex 182

mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 50 g cukru • 150 g zimnego i twardego masła • 1 jajko • 5 łyżek powideł śliwkowych • około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej

W mojej kuchni
Owsianka kokosowa z lodówki 207

Nocna /z lodówki/ owsianka kokosowa z nasionami chia , podana z śliwką, wiórki kokosowymi     Przepis: własny / 1 porcja / 100 ml mleczka kokosowego z puszki (może być zwykłe lub light)  120 g jogurtu naturalnego 40 g płatków owsianych płaska łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie:  łyżeczka nasion chia (można też dodać zmielone siemię lniane);  coś do posłodzenia Wieczorem wszystkie

tost z dżemem
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 210

godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem "Matecznik" Agnieszki Grzelak to książka, którą delektowałam się ostatnio. Napisana jest w formie dziennika/pamiętnika, w której Kamila, żona Franciszka i matka

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 251

mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek

moj przepis na
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 278

spałaszuje) w lodówce. Doskonale też się mrożą. Potem wystarczy wrzucić na gotującą się wodę lub odsmażyć na oleju. ----- Podobne: Kluski jaglano-dyniowe Kopytka dyniowe z sosem Knedle ze śliwkami Kontynuuję czytanie kryminałów Katarzyny Puzyńskiej . Przyszła kolej na część trzecią "Trzydziesta pierwsza" . Akcja znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego Narodzenia do mamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 196

się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi

bistro mama