kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką
More food, love and dreamsdokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika
nietadietaZagotuj litr wody, dorzuć do niej owoce mrożone po 300 g wiśnie i śliwki oraz inne jak lubisz. Jedną całą laskę cynamonu , kilka ziaren goździka , i najlepiej w całości garść kardamonu . Przykryj i zagotuj wszystko przez nie dłużej jak 5 minut. Odstaw do przestygnięcia 10-20 minut, dodaj 2 łyżki cukieru brzozowego lub miódu , jeżeli
Pasje JolkiZapiekane owoce to taki szybki pomysł na smaczy deser. A jaki pyszny... Składniki; ok 3 łyżki masła 1/3 szkl. miodu ok 2 szkl. mąki Dodatkowo; ok 60 dag owoców (śliwki, jagody, czerwone porzeczki - mogą być mrożone) 6 łyżeczek miodu masło do posmarowania foremek Przygotowanie; W misce miksujemy masło z miodem, jeśli składniki już lekko się połączą wtedy dosypujemy mąkę. Ilość
Radość kipiąca uśmiechem.Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy
Kulinarne przygody Gatityobecne, korzystam z niego jak tylko mogę i szukam na nie miejsca w większości posiłków. Dzisiaj świetnie spisało się jako element kokosowej polewy/kremu, którym posmarowałam pyszny karobnik z suszonymi śliwkami. Te jednoporcjowe tofurniki są naprawde moim ulubionym daniem, co zapewne widać, ponieważ pojawiają się u mnie kilka razy w miesiącu. Wczoraj wybrałam się do kina na nienawistną ósemkę. Mój ulubiony
healthy dreamsdeser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawinnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek
Qchnia po prostuwody 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych jabłek 5 szt. suszonych śliwek 5 szt. suszonych wiśni 6 szt. suszonych moreli 5 goździków Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia owoców. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. Ewent. dosładzamy do smaku. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno
Atlas SmakówKlopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój
codojedzeniaPoniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej wody kilka plastrów
Mango Papajaaromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Do śledzi użyłam mielonych goździków od Skworcu . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebuli Garść rodzynek Garść śliwek wędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz
Bajeczna Kuchniadobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki
Kolorowy Przepisownikteż wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta z grzybami i śliwkami Wegańskie gołąbki z grzybami
Weekendy w domu i ogrodzieświęta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny
maniapieczenia