sliwki - 4041 przepisów (strona:64/270)

Tapioka – pudding ze świeżymi owocami 328

Był już na blogu przepis na podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców. 10 łyżek tapioki 1l. mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Szczypta soli Świeże owoce Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyskę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie

MarcinChef
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 180

jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi

Kryzysowa Książka Kucharska
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku (Le ricette più lette del 2016) 206

ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Kompot z suszu 194

każde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej?   Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu   Jak przygotować kompot z suszu?   Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez

Ugotowane pozamiatane
Kompot z suszu 252

Składniki: 50 dag suszonych owoców (gruszki, jabłka, śliwki) 5 łyżek miodu cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 3 litry wody Sposób wykonania: Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego wywaru dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kompot lekko podajemy schłodzony

Qchnia po prostu
Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami 141

Święta Świętami ale śniadanie trzeba zjeść. Przygotowanie zawczasu dużego słoika granoli rozwiąże nam poranny problem - co zjeść? Podana z naturalnym jogurtem i suszonymi śliwkami pomoże w trawieniu świątecznych smakołyków

Milion Smaków
Pasztet drobiowy z orzechami. 190

minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy,  a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku  czy innego tłuszczu, a mimo to jest smaczny i bardzo plastyczny. A swoją plastyczność zawdzięcza warzywom jakie były

Dieta moja pasja
Kompot z suszu 189

tego jedzenia sporo, więc bez obaw można zjeść do woli, popić kompotem i nie martwić się niestrawnością. Składniki: 100 g jabłek suszonych wędzonych kilka plasterków jabłek suszonych 100 g śliwek suszonych, wędzonych kilka moreli suszonych 2 morele suszone na słońcu garść rodzynek 2 – 3  suszone gruszki 5 łyżek cukru trzcinowego 1 wyparzona cytryna laska cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wszystkie

Kuchnia u Krysi
Makówki 345

laska wanilii 150 g orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji – u mnie kokos i płatki migdałowe Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka (zamiast wanilii można użyć cukru waniliowego). Do garnka

Ciastkozercy
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 407

najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie

Mieszam w Garnku
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 268

rodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec z jabłkami 603

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru

sierotka maRysia w kuchni
Najlepsze dania ze śledzi 267

marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych   Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną   Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką   Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli  Sałatka śledziowa

Codzienna kuchnia niecodzienna