Słynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni
Zasmakuj Kuchnipodejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin
Z Kuchni Do KuchniPyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis
Zasmakuj Kuchniszklanka oleju rzepakowego - 2- 3 łyżki malin - 2 -3 łyżki borówek - łyżka jagód - 2 -4 łyżki jeżyn - łyżka śmietany 18% - 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych) dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: - żółtka oddziel od białek - do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier
SMYKWKUCHNIformy i odstawić do wystygnięcia, owijając bawełnianą ściereczką. To też babcina metoda, dzięki której chleb nie wyschnie. Nie można zostawiać upieczonego chleba do ostygnięcia w foremce bo skórka zwilgotnieje. Śliwka nadała ciekawy, słodkawy posmak a o jej właściw ościach wspomagających trawienie wspominać ni e trzeba:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenugóry przepraszam autorkę za to, że nie podaję jej autorstwa... Przepis jest bardzo prosty. Ciasto wyszło pulchne ale jednocześnie wilgotne i miękkie. W oryginalnym przepisie były maliny. Ja użyłam śliwek, które akurat miałam w zamrażalniku. Składniki: 8 jaj 200 g cukru drobnego cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 300 g zmielonych migdałów
Ze smakiem bez glutenuposiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko pyrkającą kaszę do momentu
Ze smakiem bez glutenupudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj
Z Kuchni Do Kuchnizaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie jabłek. Bardzo często pochodzą
Codzienna kuchnia niecodziennaBanan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki / Jagody + Mleko migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno mam wygrać w Lotto :) Czytałam ostatnio fajny artykuł pt. „Menu na miarę milionera” Wiecie, że istnieje czekoladowy deser o wartości
Ostra na Słodkopestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać
Agusiowe smakołykikwaśnej śmietany 18% 1/4 szklanki cukru pudru (30 g) 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 kostki masła (100 g) 3 jajka 70 g bakalii (np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu) Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś
UgotowaćBardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi. Przepis podpatrzyłam tutaj i kiedyś na pewno jeszcze do niego wrócę. Składniki: (duża
talerz przyjemnościSkładniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub z limonki 100g migdałów obranych ze skórki (sparzyć wrzątkiem skórki ładnie odstają) Bakalie
Mam apetyt na ...