sliwki - 3862 przepisów (strona:54/258)

W biegu: kolejna owsianka 286

Kolejna propozycja owsianki, tym razem z bakaliami. Jak zwykle szybko i prosto. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 150ml jogurtu naturalnego 5 łyżek płatków owsianych 5 suszonych moreli 3 suszonych śliwki mała garść suszonej żurawiny 1 duża płaska łyżka pestek z dyni 1 mała łyżeczka miodu 0,5 małej łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Bakalie kroimy na cienkie paski, mieszamy z płatkami i pestkami

Kuchnia w biegu
Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) 170

mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy, jogurt i jaja (wcześniej delikatnie roztrzepane). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.   Sliwki kroimy na male kawałki.   Do ciasta dodajemy śliwki, całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto wylewamy na formę

La grande e la piccola cuoca
Kokosowy torcik 124

połowa, a przecież miał być to smakołyk na tłusty czwartek. Czyżby szykowała się powtórka z nieziemskiej rozpusty ? SKŁADNIKI SPÓD szklanka płatków jaglanych 5 daktyli garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą

healthy dreams
DOMOWA MASA MAKOWA 185

jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówka sypana ze śliwkami 142

przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę. Posypujemy ciasto po wierzchu. Wstawiamy

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 166

cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy

Chocolate Muffin Blog
Bigos tradycyjny 480

kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego  pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć

Humanistka w kuchni
Makowiec ze śliwką 167

opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową

Luźna Kuchnia
Bigos z piekarnika 399

doglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki bigos u siebie, na pewno w takiej formie wam posmakuje :-). Post

Marta Gotuje
Owocowy mus z persymony i liczi 229

dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim.  Mus podamy w formie deseru, przygotujecie go w łatwy i szybki sposób :). Persemona bardziej znana jako owoc kaki na dobre zagościła w Polskich stoiskach owocowo-warzywnych. Posiada sporą ilość witaminy A,wapnia, błonnika czy taniny, na Wschodzie leczą

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik dyniowy ze śliwkami 184

ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy,by nie zatopiły się w trakcie pieczenia.Nietety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.Sliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu,a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe 197

Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik

ciastkarnia na kruchym spodzie
Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami 163

proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta.Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete na pol, przecieta strona ku gorze.Piec w temperaturze 180°C przez okolo godzine. Ja pieklam ponad godzine.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Smaczneg

Przysmaki Karolki
Tarta gruszkowa z karmelizowanym dżemem z gruszek 86

weekendowe popołudnie z kubkiem gorącej herbaty czy kawy. Tarta gruszkowa z karmelizowanymi owocami – idealny deser na jesień Jesień to czas, kiedy na straganach królują gruszki , jabłka i śliwki . Nie mogłam się oprzeć, kiedy dostałam całą torbę dojrzałych, soczystych gruszek. Zdecydowałam, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie będzie tarta gruszkowa – kruche ciasto w połączeniu z karmelizowanymi owocami brzmi jak deser

codojedzenia
Deska serów i wędlin – jak ją zrobić, aby była smaczna i ładna? 94

dodatki. Służą one nie tylko do jedzenia, ale pełnią także ważną rolę dekoracyjną. Jakie produkty warto kupić, planując stworzenie przyciągającej wzrok kompozycji? Z pewnością owoce suszone – np. morele, śliwki oraz świeże, takie jak dojrzałe winogrona , jabłka, gruszki . Zaskocz swoich gości odrobiną egzotycznego smaku, serwując mandarynki, pomarańcze, mango lub figi. Na desce pięknie będą prezentować się pomidorki koktajlowe oraz malutkie korniszonki

Rozdomowiona