Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, twaróg 30 dag, jajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami(...)gęste ciasto torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki i posypać ciut tartą bułką ciasno poukładać kawałki jabłek ze skórką i połówki śliwek łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach ciasto piec w 200C około 40 minut, z blaszki wyjąć zimne i posypać pudrem cukrem ciasto twarogowe jest lekkie i smaczne
W Mojej Kuchni Lubięzwykłego cukru 400 g dojrzałych babanów- to waga obranych bananów 6 jajek 400 g zwykłej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który(...)skończysz banany i masa będzie jednolita. Stopniowo , powoli ,dodaj po jednym jajku. Następnie dodawaj mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce tropikalne. Odłóż miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde
Z Kuchni Do KuchniOwoce suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy. Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 150 g śliwek suszonych, 20 g orzechów laskowych, 2 łyżki owoców goji, 4 suszone daktyle, 1 duża pomarańcza. 100 g cukru brązowego Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe. W rondelku podgrzewamy(...)pomarańczy, dodajemy ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, owoce goji i doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając aż sok z pomarańczy całkowicie nam się zredukuje. Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem
Moniki Smakołykizapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć(...)roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak
Kulinarny karnet ChristopheraRoast haunch of venison. Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć(...)mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką
Kulinarny karnet Christophera250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 7 śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich orzechy włoskie orzechy laskowe migdały Wykonanie. Masło stopić, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śliwki rozgotować
Kulinarny karnet Christopherasmaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól(...)dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych
głodny alergiksztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: na wierzch: - 1 dojrzała i dorodna gruszka konferencja - serek PESTO-RUKOLA - Arla Apetina - 2- 3 różdżki ugotowanego brokuła - kilka suszonych śliwek kalifornijskich - ząbek czosnku - łyżka miodu - pieprz kolorowy - kilka listków świeżego tymianku - 1 jajo na ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 2 czubate łyżki masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody(...)małe różdżki. 4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNISezon na śliwki w pełni więc pora napełniać słoiczki smakołykami.Składniki: dojrzałe śliwki węgierki Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziecukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiBabka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik
Aga w kuchniSkładniki: 400 g owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki (pokrojone
Aga w kuchnimieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji -słonecznik -konopia -pestki dyni -siemie lniane -sezam -orzechy arachidowe -cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona(...)parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej podkarapckiego miodu spadziowego. Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj
Z Kuchni Do Kuchnioraz pestki dyni.I z trzeciej torebki o wdzięcznej nazwie Cynamonowy Raj- gdzie znajdziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,godziki. Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona(...)parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia w połączeniu z miodem zcali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ja wykorzystałam do tej roboty CCMajor Kenwood – i wszystko wymieszałam
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : filet z kurczaka 4-5 średnich pieczarek 2-3 plastry sera żółtego pół średniej papryki - u mnie żółtej ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je namoczyłam sól, pieprz jajko, cebula olej do smażenia, tarta bułka Przygotowanie: Po przekrojeniu mięsa uzyskałam 8 dość cienkich plastrów, które lekko rozbiłam i posypałam pieprzem Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju(...)posoliłam - wystudziłam farsz Na płatach mięsa kładłam po łyżeczce farszu, mały paseczek papryki (do części dałam kawałki śliwki) i wąski plasterek sera Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu. Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie pracochłonne, są to tylko pozory :) Smacznego
Proste Potrawy