Zdrowy sok z buraka ćwikłowego. 200Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania : W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka w stylu greckim 216stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną(...)miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, posypujemy koperkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą pokrojoną
Gotuj Sam!
Kaczka pieczona po polsku 266obiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka • 1 łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko(...)całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście
To co kocham
domowe dodatki do świątecznych wypieków 203domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki(...)rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca. Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab w sosie śliwkowym 380zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola i pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym(...)wlać ok. 3 szklanki wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn
Kulinarne Inspiracje
Czernina, czarna polewka 278marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy(...)zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy. Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając
Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka! 235rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI(...)kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut
SMYKWKUCHNI
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 269masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego(...)minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze
Kubki smaku
Dżem jabłkowo-śliwkowy z kakao 157kogo: dla fanów domowych dżemów dla mających nadmiar jabłek dla szukających nowych smaków Składniki: 1kg śliwek (waga po wypestowaniu) - polecam węgierki 1kg jabłek (waga po usunięciu gniazd i po obraniu) pół szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 70-80ml wody (ok. 1/3 szklanki) Wykonanie: Śliwki myjemy i wyciągamy pestki, kroimy na małe kawałki. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy
Mania Wypiekania
Powidła śliwkowe bez cukru z piekarnika 188Uwielbiam powidła śliwkowe, osobiście nie mogę spożywać cukru więc te są w sam raz dla mnie. Smak lekko wzbogaciłam dodając do nich cynamon oraz kardamon. Składniki: 4 kilogramy dojrzałych śliwek węgierek 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, kroimy na połowę usuwając z nich pestki, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem i kardamonem, lekko mieszamy
Bajeczna Kuchnia
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 257dzieciom, wegetarianom i potrawy do szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane(...)pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny
Codziennik Kuchenny
Drożdżowe ze śliwkami 221Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki
Proste Potrawy
Mazurek bakaliowy babci Basi 233mnie najlepszy ) , a drugą wiśniowym , bo jedni w rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową
Pysznosci Babci Basi
DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 218szklanki mleka 2% (ok. 60 g) 2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej 100 g miękkiego masła ekstra 1 białko małego jajka cynamon 400 g śliwek bez pestek 1. Do średniej wielkości garnka włożyłam drożdże, posypałam łyżeczką cukru. Rozgniotłam drożdże do płynnej konsystencji. Dodałam mąkę i ciepłe (ale nie gorące!!) mleko. Połączyłam składniki przy użyciu trzepaczki, a następnie przykryłam(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze
Vroblewska-fitlife
CZEKOŚLIWKA 180powidła śliwkowe z dodatkiem dużej ilości kakao, które doskonale nadają się do naleśników, gofrów oraz różnych deserów SKŁADNIKI składniki na 4 słoiczki: 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe, ok. ¾ szkl. cukru, 50 g ciemnego kakao WYKONANIE Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie smażenia dodajemy
słodki bratek