bryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym
Fabryka pomysłówPierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową
Kuchnia Danusiszklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej(...)łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-) Składniki: arbuz mały 1/4 szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, gruszka 1 szt, śliwka 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, jabłko i gruszkę obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy śliwkę bez pestki, banana oraz arbuza bez skórki. Do owoców dodajemy wodę
kulinarne odsłony patidodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos
KUCHNIA POLSKAboczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku 15 dkg boczku wędzonego zalewa: 4 łyżki soli 2 litry wody Sól rozpuściłam w 1/2 litra gorącej wody(...)szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam
wesoła kuchniakokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia(...)Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aby powstał gęsty sos. Gotować przez około 10 minut do zredukowania sosu. Po tym czasie spróbować. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Smacznego
Jaglusiamnie taka sałatka na śniadanie. Składniki mix sałat ,wasz ulubiony mini mozzarella u mnie z dodatkiem bazylii szprot podwędzany w oleju sól himalajska drobnoziarnista różowa jagody goji pestki dyni śliwki kalifornijskie glassa z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek Sałatę rozłóż na talerzu, dodaj mozzarellę, szprota oraz posyp jagodami i pestkami dyni. Wkrój śliwkę, dosmacz solą, pokrop oliwą. Przed
Z Kuchni Do Kuchnidziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący(...)zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam na dwa sposoby. Do jednej porcji włożyłam jeszcze pomidory w plasterkach, które nadały łopatce ciut kwasku. Druga porcja została z samymi śliwkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemasy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku (każdego mniej więcej łyżeczkę) pęczek pietruszki lub czubata łyżka suszonej olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj(...)dużym garnku na 2-3 łyżkach oleju, po czym dodaj ryż, wymieszaj i dolej szklankę wody. Gdy ryż wchłonie wodę dodaj soczewicę i kolejną szklankę wody oraz drobno posiekane śliwki. Aby ryż był idealnie miękki potrzebna będzie jeszcze około 1 szklanka wody, ale to zależy od rodzaju ryżu jaki użyjesz. Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz
greenscarfktórym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego(...)wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej cały smak podsmażanych wcześniej składników. Czekamy chwilę aż odparuje alkohol i przelewamy do kapusty. W międzyczasie kroimy śliwki i grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy
PichceniomaniaDziś zapraszam Was na limonkowe deserniczki ze śliwellą . Podstawą deseru jest pyszne, kremowe mascarpone, któremu smaku dodaje limonka, a w środku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała(...)wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone 1/2 limonki 2 płaskie łyżki trzcinowego cukru pudru 2 łyżeczki Śliwelli – śliwki w czekoladzie Eterno dowolna posypka 2 waflowe kubeczki Przygotowanie: Do miski przekładamy mascarpone, wyciskamy sok z 1/2 limonki, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
Słodkie okruszkiananas awokado gruszka pomarańcza 3. Koktajl kiwi gruszka seler naciowy jarmuż 4. Koktajl ananas pomarańcza banan 5. Koktajl jogurtowy z gruszką,bananem,szpinakiem i chia 6. Koktajl śliwka gruszka banan(...)Koktajl jogurtowy z mango,jarmużem i siemieniem lnianym 8. Koktajl mango pomarańcza jarmuż 9. Koktajl jogurtowy banan śliwka awokado siemię lniane 10. Koktajl grejpfrut banan kiwi szpinak 11. Koktajl gruszka pomarańcza czerwony burak chia 12. Koktajl pina colada 13. Koktajl ananas mango pomarańcza szpinak 14. Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan
Kolorowa kuchnia Elki