lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały sposób na zdrowsze osłodzenia sobie życia. Sałata (u mnie mieszana) 2 figi pół mango pół awokado 4 śliwki 10 dag sera wegańskiego z pomidorem kilka orzechów brazylijskich oliwa z oliwek lub oliwa
Humanistka w kuchnistwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało mi się, że je mam, więc wykorzystałam. Powidła z kolei to specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego czasu w dniu(...)przyprawy do piernika ( można użyć gotowej lub domowej) łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki domowych powideł śliwkowych 3 jajka ( oddzielnie białka i żółtka) kilka mrożonych śliwek lub innych owoców Wykonanie: W rondelku umieścić 1/2 szklanki mleka, cukier oraz masło i podgrzać na małym ogniu. W niedużej misce umieścić pozostałą połowę szklanki mleka, kakao, cukier trzcinowy, kawę
Niebieski kubek z kawaBożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie kroicie na kawałki, mieszacie(...)cebulą. Śliwki zalewacie gorącą wodą na 15 minut, odsączacie, osuszacie, kroicie na kawałki i dodajecie na śledzi. Jabłka myjecie, kroicie na kawałki i też dodajecie do śledzi. Mieszacie wszystko ze sobą, przekładacie do szklanej miski, zalewacie dodatkowo kilkoma łyżkami oliwy i wstawiacie do lodówki. Oczywiście nie ma opcji, żeby poczekać, ale najlepsze są na drugi dzień. Możecie jednak zjeść już
GRUBY WAŁEKPrzepyszny sernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao(...)nadzieję, że całość przypadnie do gustu czytelnikom :) Spód: 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji) 1 łyżeczka powideł śliwkowych 5 kostek gorzkiej czekolady 80 g suszonych śliwek 80 g orzechów włoskich Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie
Chocolate Muffin Blogpierwszy dzień mojej ulubionej pory roku zapraszam Was na równie pobudzający do działania lunch! Niebo w gębie :) W składzie: - plasterek wędliny sojowej z suszonymi śliwkami/ firma Polsoja - plasterek vege plastrów o smaku Cheddara/ firma Polsoja - trochę masełka - kromka razowego chleba - żurawina - miska suszonych owoców: śliwki + morele - świeżo rwana rzeżucha - herbatka pokrzywowa z trawą cytrynową
upichconasuszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina :) Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek
Moja Delicjawlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine.Sliwki umyc,wypestkowac,pokroic w cwiartki.Gruszki umyc,obrac, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic wzdluz na cienkie szpalty.Wrzucic do rondla z woda rozana pokrojone sliwki z gruszkami i dosypac cukier.Zagotowac i pozostawic na ogniu okolo 5 minut ,az zmiekna,ale sie nie rozgotuja.Czesc wody (odlanej wczesniej)wymieszac z maka ziemniaczana i dodac do gotujacej masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Koniecznie sprobujcie!Skladniki na 18 knedli:1 kg ziemniakow30 dkg maki1 lyzka maki ziemniaczanej1 lyzka oleju1 jajko18 sliwekMaselko makowe:2 lyzki zmielonego maku4 lyzki masla1 lyzka cukru-uzylam brazowegoWykonanie:Sliwki umyc,wypestkowac,ale nacinajac sliwke tylko do polowy.Ziemniaki ugotowac.Rozgniesc w prasce do ziemniakow.Dodac make,jajko, lyzke oleju i wyrobic gladkie ciasto.W knedlach,by byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek(...)wypelnic kawalkiem marcepanu.Knedle nabiora wtedy niezwyklego smaku i charakteru.Zagotowac wode z dodatkiem soli.Knedle wkladac do wrzatku,po wyplynieciu gotowac jeszcze okolo 5 minut na malym ogniu pod przykrywka,zeby sliwki nie pozostaly w srodku surowe.Przed wylowieniem wszystkich knedli ,najlepiej jedna kluske wylowic, przepolowic i sprawdzic,czy sliwka jest miekka.Wyjmowac lyzka cedzakowa.W malym rondelku spienic maslo i lekko zbrazowic.Dodac zmielony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna i odstawic na 15-20 minut do napuszeniana ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki,skorkami do doluna sliwkach rozkruszyc kruszonkewstawic do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minutstudzic na krace lub zajadac jeszcze cieple
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moją pasją jedną z wielu jest gotowanie.Gotowanie , ale jak najmniej przetwarzanie.Dziś zabieram się za a powidła śliwkowe,które uwielbiam, każde inne mogą nie istnieć.Na powidła kupiłam śliwki węgierki, małe i już lekko zmarszczone, mają mniej wody, a więcej cukru.Mam ich 7 kilo.Do takiej ilości dodaje 2 szklanki cukru , w moim przypadku jest to cukier brzozowy,jeżeli mogę(...)unikam cukru z buraków.Cynamon jedną laskę lub opakowanie zmielonego,ale to już jak kto woli.Po umyciu i wydrylowaniu śliwek wrzucam do garnka i zaczynam smażenie.Mam obawy przed przypaleniem,więc mieszam co jakiś czas.Smażę dwa dni.Dlaczego? Zwykle zaczynam po południu, ok 17. Smażę tak do 21.00 czyli ok 4 godzin. Po czym wyłączam i zostawiam pod przykrywką.Smażę
Pasje Jolkialergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:- dwie szklanki kaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki
Pasje Jolkireki" okazaly sie byc knedle ze sliwkami, ktore przygotowalam z wielka ochota.Proste w przygotowaniu, dobrze znane w smaku. Za sprawa ziemniakow gotowanych w mundurkach aksamitne i delikatne. Nadzienie ze sliwki bardzo banalne, ale u mnie z mala niespodzianka w srodku. Skryty w miejscu pestki kawalek marcepanu to taki "odswietny" dodatek. A na koniec zamiast dobrze znajej wszystkim smietany prazone platki
Przysmaki Karolkisię na śniadanie, można je również zebrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Nadzienie do bułeczek Latem wykorzystujemy sezonowe owoce, oprócz truskawek mogą być wiśnie, maliny czy śliwki. Zimą bułeczki można nadziać marmoladą, budyniem lub serkiem. W każdym przypadku będą pyszne i szybko znikną z talerzy. Składniki na bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką (około 32 sztuki(...)włóż następną partię. Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Drożdżowe paluchy z serem Rogaliki maślane z marmoladą Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Artykuł Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneduże cebule 2 łyżki smalcu z kaczki 30 g suszonych grzybów 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka mielonego kminku 2-3 suszone śliwki 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby moczymy w wodzie (500 ml), wyjmujemy, płuczemy i kroimy w paski. Kapustę odciskamy(...)soku, płuczemy i gotujemy w wodzie (przefiltrowanej) z moczenia grzybów, dodając grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i suszone śliwki. Gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu. W tym czasie często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy płyn, dodając wodę. Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojone mięsa i kiełbasę, solimy (1 płaska
R'n'G Kitchen