mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki(...)dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honoriettyryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu Olej do smażenia(...)Wykonanie: Cebule kroimy drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek , pokrojone w paski wędzone śliwki i pozostałe przyprawy. Przesmażamy całość 2 min i dodajemy czekoladę czerwone wino i ocet balsamiczny. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny
W kuchennej krainieskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce
Domowy Smak Jedzeniadodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :) Potrzebne składniki: 1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa 2 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki kolendry(...)dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą cebulę jak się zeszkli dodajemy pokrojone (i namoczone przez noc grzyby). Po godzinie dodajemy grzyby, śliwki podlewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając przez kolejne 0,5 godziny
Łycha smakówSkładniki: 8 plastrów bekonu (250g), 16 śliwek suszonych. Przygotowanie: Z plastrów bekonu odciąć grubą warstwę tłuszczu ( niekoniecznie ) i przeciąć go wzdłuż. W bekon pozawijać śliwki i w każdą wbić wykałaczkę. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez 20min. Smacznego
W kuchni u Monikijajka 4 szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: ok.500 g śliwek Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy olej, jajka roztrzepane i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio(...)składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kubki smakudurszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne www.mojpieknystol.pl Moja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy na plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy(...)części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki kalifornijskie. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Pamiętajcie, że barszczyk nie może się gotować bo zrobi się bury a nie pięknie buraczkowy. Barszczyk doprawiam do smaku, solą, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podaje go np. z krokietami lub pasztecikami! Smacznego
SMYKWKUCHNIbardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim rodzinnym domu, ale podstawy są dokładnie takie same – to polskie suszone i wędzone jabłka, dorodne gruszki i pomarszczone śliwki. Zobaczcie, jak robię kompot z suszu w lekko unowocześnionej wersji. Kompot z suszu uwielbiam pasjami, mój mężczyzna – wychodzi z domu na czas jego gotowania. Co jest tym bardziej dziwne, że rzeczą(...)żeby nie pozbawiać go błonnika z owoców i zachować jego dobroczynne działanie. SKŁADNIKI 250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop
Karo in the Kitchenwyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie
ladykitchenzrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier(...)średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda
Karo in the KitchenLidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej(...)Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia'; document.write
moj przepis naPyszne racuchy z nieco innym nadzieniem :) Składniki: 200 gram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag suszonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie
Tradycyjna KuchniaSkładniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula(...)oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy skórę
My Culinary ArtAlternatywa dla tradycyjnego bigosu. Składniki 500 g kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2 średnie marchewki liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa(...)połączyłem obie, dodałem suszone śliwki, doprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem dość drobno, podsmażyłem na oleju. Dodałem do kapusty. Boczniaki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na duże kawałki, podsmażyłem i również dodałem do kapusty. Dusiłem całość ok. 20 minut. Przybrałem natką przed podaniem
R'n'G Kitchenpodwójna pierś z kurczaka sól pieprz biały curry indyjskie 1 cebula 400 g śliwek węgierek 3 łyżeczki cukru 200 ml rosołu 1 dynia hokkaido sól pieprz oliwa Pierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną(...)cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie jest łatwe