łyżki płatków jaglanych* 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć
Chocolate Muffin Blogzrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową . przepis stąd , ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami
Proste PotrawyJesienna zupa dyniowa Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii
Aromatyczne Podróżekłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest chętny, proszę obserwować
Posadzone i zjedzonebyło za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę
SMYKWKUCHNIdzieciaków. Sprawdziła się kilka razy w tym roku na urodzinach mojej córki koleżanek. I ja taką przygotowałam. Dowolność owoców uzależniona jest od nas. Składniki: 1 banan 1 jabłko 4 śliwki 1 pomarańcza 2 nektarynki 1-2 kostki czekolady sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Owoce myjemy, banana i pomarańczę obieramy ze skórki. 2. Wszystko dowolnie kroimy. Dodajemy odrobinę soku
Kuchnia domowa AniWiększą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chia . To zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście. Sorbet jeżynowy Składniki: 400 g mrożonych jeżyn cukier do smaku woda Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, wyrównujemy
Moja smaczna kuchniapatelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ
Viola cooks with passionśliwkowy, bita śmietana, kokos to połączenie idealne! Jeżeli nie macie śliwek mus można zrobić z dżemu śliwkowego. Ciasto piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie. Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami Siostry Anastazji. Czytaj więcej
PychotkaaaKorzystając z śliwkowego sezonu, przedstawiam tartę z migdałami i bezą. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli szukasz przepisu na wykorzystanie śliwek zapraszam do przepisu na powidła śliwkowe który znajdziesz tu . Czytaj więcej
Pychotkaaapuszystą masę. Dodajemy mleko, ocet, mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościbardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie
Ugotowane pozamiataneteż potrafię sobie sama w domu przyrządzić lody, które smakują wybornie i przede wszystkim są zdrowe, bez konserwantów, bez cukru i bez śmietany. Po lodach ze smażonych śliwek , które tak bardzo Wam smakowały, postanowiłam przygotować lody o bardzo odświeżającym smaku. I Tak dzisiaj zapraszam Was na domowe lody o smaku ananasowo- cytrynowym, z jeżynami i borówkami! Sprawdźcie krótką
SMYKWKUCHNIdociskając. Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC na termoobiegu piekarniku przez 30-35 minut. Podobne ciasta z owocami: Ciasto z nektarynkami i jagodami Ciasto z agrestem Ciasto ze śliwkami Ciasto owocowe The post Ciasto z porzeczkami ucierane appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs
Uwaga Babcia Gotuje