Wspaniała! Pyszna, słodziutka i nad wyraz aromatyczna, tak, to konfitura z papierówek i węgierek! To jest wersja...testowa. Nigdy nie robiłam połączenia papierówki ze śliwką , więc wolałam najpierw wypróbować..a potem pójść na całość. Śmiało ją czyńcie póki papierówka jest! Do konfitury użyłam - w sumie 1 kg owoców- pół na pół. - Konfitur-Fix Diamant -pół szklaneczki brązowego cukru Diamant
Z Kuchni Do Kuchninaleśniki gryczane z domowym dżemem czeko-śliwka (2014r.) i malinami, polane syropem klonowym~ Po tygodniu nudnych miseczkowych śniadań miałam straszną ochotę na naleśniki! :D O Wiedniu napiszę coś jutro :) Teraz jestem padnięta, bo nie spałam za długo...i chyba w dzień będę odsypiać
breakfast of dreamstyle dobroci, jak wspomniałam na czele z olejem Rapso. A to wszystko pochodzi od VOG Polska. I tak zaczynając: olej rzepakowy Rapso. Bakalie... i nie tylko (rodzynki, śliwki, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca, migdały, siemię lniane, kokos), ale Kresto. Wszystko co zmielone BackMit (orzechy włoskie i laskowe, migdały, mak). W puszce, owocowo i na słodko (liczi, koktajl owocowy, brzoskwinia
Kuchnia co dniakruszenia wszędzie, gdzie się da… Dziś, na fali sentymentu i nostalgii, szybki przepis na wafelki z czekoladą! Do przygotowania wafli potrzebujemy: – 4 duże wafle – krem ze śliwek z kakao ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – masło orzechowe Pierwszy blat kładziemy płaską powierzchnią do góry i smarujemy są kremem śliwkowym, na wierzchu kładziemy kolejny blat (karbowaną powierzchnią do dołu
Szybko Tanio Smaczniesamochodzie, o 5.30... :D ~pudding kokosowy z kaszy kukurydzianej, przełożony borowkami, w słoiku po maśle orzechowym~ Dzisiaj, już o normalnej porze i w cywilizowanych warunkach :D ~omlet owsiany ze śliwkami~ Jeśli obserwujcie mnie na snapchacie to przepraszam za spam już wiecie gdzie jestem ;) BTW. - martynawiktoria - zapraszam :) Jeśli nie, możecie domyśleć się po tytule. Jeśli dalej nie wiecie...jestem w Słowacji
breakfast of dreamsstartej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Jajka
Kuchnia co dniaCiasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych
AZgotuj!Sezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń. Mam nadzieję, że skorzystacie. Etykiety przeznaczone do druku , wykonane w wysokiej rozdzielczości. Zestawione na dwóch kartkach A4. Wystarczy kliknąć w obrazek i zapisać na swoim komputerze. Jeśli będziecie potrzebować takich samych na jednym arkuszu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych śliwek i 50 g suszonej żurawiny. A do tego, tak dla wyrazu małą garstkę suszonych płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturewędzonym kurczakiem. Na jedną porcję potrzebne są: 1 ugotowany, zimny burak 1/2 udka wędzonego kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą
Jemy PijemyŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemobiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej
Wiem co jemMój przepis na "Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym" zajął I miejsce w kategorii DANIE GŁÓWNE w konkursie urodzinowym zorganizowanym na blogu Maxymonium kulinarne . Dziękuję bardzo
Wiem co jemzanim przybrała taką postać było kilka wcześniejszych wersji. Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej
Wiem co jempodać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki i morele oraz fasolka szparagowa.” Czytaj więcej
Wiem co jem