ogony - 290 przepisów (strona:4/20)

Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 286

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny.Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować 30 minut.Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut

WojnaNaSmaki.pl
Ale chała... 115

wychodzimy na spacer - daje nura w śnieg i prycha, rozbryzgując fontanny śnieżnych gwiazdeczek. Wczoraj wpadła w zaspę, nos wcisnęła najgłębiej, jak się dało, i wystawał tylko merdający, cieszący się ogon. Wyobrażam sobie, że dla postronnego obserwatora musiało wyglądać to co najmniej zabawnie - wyprowadzałam na spacer na smyczy zaspę, w dodatku z ogonem! Po spacerze Ptysia układa się na oparciu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 139

Wczoraj wyszłyśmy z Ptysią na spacer. Całe radosne, z ogonem uniesionym wysoko, moje maleństwo dzielnie maszerowało naprzód. Zawiodło nas do parku, gdzie jak nie lunie... Ona ogon pod siebie, ja też się starałam w sobie skulić i tak przemykałyśmy od drzewa do drzewa, niestety nie unikając chłodnych kropel spadających za kołnierz, tudzież bezlitośnie moczących futro... Prychając, wróciłyśmy jak najszybciej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Myszki na zielonej łące 228

sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki pokrojonej w paski, 2 krążki cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku.  Przygotowanie: Sos winegret: soku z cytryny łączymy z musztardą i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Myszki(...)jajko kroimy na dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki, oczy i nos z ziaren pieprzu, a ogon ze szczypiorku. Łączymy ze sobą składniki: mix sałatowy, kukurydzę, oliwki, marchew, cebulę i polewamy sosem winegret. Na sałacie układamy: ser mozzarella, na nim myszki z jajek, całość posypujemy szczypiorkiem i gotowe.  Smacznego

Moniki Smakołyki
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 221

mimo wszystko trzeba się ich pozbyć. Znajdują się one tylko w obrębie kręgosłupa. Tępa stroną noża lekko przejeżdżamy przez kręgosłup fileta w kierunku gdzie ryba się zwęża (czyli ogona, ale jeśli mamy filety to ogona nie widać :D), tak jakbyśmy chcieli lekko wydrapać powierzchnię mięsa (patrz na zdjęcie). Następnie palcami i nożem albo pęsetą powyjmować ukazane w ten sposób ości

Nerds Kitchen
"Kupa Trupa" czyli wojownicze burgery Ninja 198

uformowałam 4 burgery. Kiełbaski przekroiłam na połówki, a te z kolei ponownie na pół wzdłuż. Na czterech kawałkach ponacinałam "pazurki" (to łapki żółwia), 2 pozostałe wykorzystałam jako głowę i ogon (te mogą być nieco krótsze). Tak przygotowane kiełbaski wetknęłam w burgery w odpowiednie anatomicznie miejsca- głowa, ogon, nogi i owinęłam folią do pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu. Żółwie zapiekłam

bastalena
Pieczona makrela 157

Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona makrela 157

Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Życzenia Wielkanocne 2016 111

macie w swoich koszyczkach? Piszcie w komentarzach;) A no tak zapomniałam dodać, że w koszyczku znalazłam też zająca wielkanocnego. Tylko uszy miał trochę za krótkie, a ogon ciut za długi XD Artykuł Życzenia Wielkanocne 2016 pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sernik królewski – niebo w gębie 118

Weź pazur kury. Weź skrzydło kruka. I ogon szczura. Weź… oj, to nie to.   Miał być przecież sernik królewski. O, mam.   Weź: 3,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka czubata szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 kostki masła 3 łyżki kakao   Oprócz tego potrzeba Ci: 1 kg sera

Niunioki
Letnie gofry 178

ostatnio długi ogon do pisania postów. Sporo pracuję, a w wolnym czasie... No cóż, piekę ciasta. Mam więc w zanadrzu trzy ciekawe torty, ale o nich opowiem Wam bliżej weekendu. Dzisiaj mam dla Was coś na idealne, wtorkowe śniadanie. O ile macie wtorki wolne, jak ja. Za dwa tygodnie jedziemy na wakacje. Taki mały urlop na duże zakupy. Niemniej, obiecałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka z wędzonymi szprotkami 131

obrać i przekroić na pół, ułożyć na talerzu do jajek żółtkami do góry. Jedno jajko zetrzeć na tartce na małych oczkach. Szprotki obrać ze skóry, usunąć wnętrzności, głowę oraz ogon (kilka rybek zostawić do dekoracji). Mięso z ryb przełożyć do miski, dodać starte jajko, majonez, jogurt i musztardę, rozetrzeć widelcem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę

kulinarnyswiatdomi
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 119

mnie himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz  dodatkowo : arkusze folii aluminiowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby.  Krok 2. Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem. Krok

Moja Książka Kucharska