ogony - 290 przepisów (strona:5/20)

KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 160

smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami. Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż i oczyścić. Smacznego! — BTW dla 100 g krewetek królewskich z masłem (20g) bez dodatków: 362 kcal

Ola la LCHF
Pho 118

ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko do orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu. Składniki: 1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli

Smakowity Blog Kulinarny
Peruwiańska causa po mojemu 193

się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej pracochłonne, jednak efekt wizualny jest dużo ładniejszy. Wierzch dania obowiązkowo  ozdabia się, najczęściej oliwkami i kawałkami ugotowanego jajka, czasem ogonem krewetki.      Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla , ostrą paprykę

Quinoa Raz!
Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem 267

innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich narodów ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi

mojewypiekiinietylko
Szara myszka - projekt "Kolory spoza tęczy" 94

zewnątrz jak i w środku. Wyschnięte krążki łączymy ze sobą. Buźkę możemy trochę spłaszczyć z jednej strony aby powstał "dziobek". Łapki to jeden krążek - podzielony na pół. Nogi i ogon to również jeden krążek.  if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute

Pani domowa
Tagliatelle z krewetkami w winie 155

150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę przy ogonku. Wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki (to jej układ pokarmowy). Opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki

Obiad gotowy
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 120

miał też rękę wystawioną. On musiał coś dostać i wiedział że dostanie. Najważniejsze było to, ze jak się zabiło dwie świnie, to trzeba było jeden łeb, 4 nogi i ogon schować. Najgorzej było kiedy ktoś złośliwie doniósł, a donosicieli było dość dużo. Trzeba było na wszystko uważać. Mój ojciec zginął w obozie w Żabikowie (Obóz karno-śledczy, głównie dla przesłuchiwanych

Kryzysowa Książka Kucharska
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 197

rozbratel 5. antrykot 6. rozbratel (rostbef) 7. polędwica 8. żeberka i łata 9. łata 10. łopatka 11. udziec 12. pachwina 13. krzyżowa (rumsztyk) 14. pręga 15. ligawa 16. ogon   źródło: Wikipedia Sezonowanie wołowiny w warunkach domowych  Wołowina może być sezonowana na sucho lub na mokro. W warunkach domowych, nie jesteśmy w stanie skorzystać z pierwszej metody, ponieważ wymaga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA 136

półmisek wykładamy sałatkę, smarujemy ją na wierzchu majonezem. Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z oliwek i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki.  Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
karp z szarej galarecie 186

karpia znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie

Miód i pieprz
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 220

wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Karp zapiekany z pieczarkami (8 porcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka oleju

karmelowy
Propozycja świątecznych ciast. 196

Afrykańczyk Witajcie:) przygotowałam dla Was kilkanaście propozycji ciast na święta, mam nadzieję że coś sobie z nich wybierzecie, resztę przepisów znajdziecie w etykietach. Zapraszam :) Miodowa krówka   Pawi ogon Królewicz Sernik z kulkami czekoladowymi Herbatnikowiec Snikers inaczej Snikers Sernik na pierniczkowym spodzie Szachownica inaczej Piernik z powidłami Bajka Oczy Carycy Pani Walewska Ciasto czekoladowe z kulkami serowymi Bananowiec Cappuccino

Sama słodycz i szczypta chili
Pstrąg tęczowy z grilla 111

patroszone) przyprawa do ryb lub jeśli ktoś nie ma: sól, zioła, opcjonalnie papryka sok z 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki masło Rybę umyć. Ja zawsze odkrawam głowę, płetwy i ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać

Karola gotuje
KARP PACHNĄCY KMINKIEM 154

kg.karpia 3 dag.słoniny 5 dag.prawdziwego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka sproszkowanego kminku 1/4 szkl.rosołu rybnego natka pietruszki kilka plasterków cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę oczyścić,wypatroszyć,wypłukać,odciąć ogon i głowę,filetować,usunąć kręgosłup.Kawałki karpia naciąć w kilku miejscach dość głęboko od strony skóry i posypać mielonym kminkiem,a następnie obtoczyć w mące.W rondlu topimy masło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki