wszystkim na powiększeniu obszaru warownego. Powstały nowe dziedzińce od południowego-zachodu i od strony miasta, otoczone murami zakończonymi krenelażem z wysuniętymi bastejami. Wówczas powstały też attyki w kształcie „jaskółczych ogonów” wieńczące wieżę i zabudowania. W czasie wojny 30-letniej zamek był oblegany w 1640 r. W 1646 r. zajęły go wojska szwedzkie. Od 1703 r. należał do cystersów z Krzeszowa
ClauditteMissCookingktórym mieszkaliśmy, od początku nas w sobie rozkochał. Wtulony w koszyk, na kolanach mojej Mamy pokonał spory kawałek Europy i mimo choroby lokomocyjnej obudził się rano z radośnie rozmerdanym ogonem. Mamy wielką nadzieję, że ta nowa, niespodziewana przyjaźń przetrwa wiele lat! P.S. Nadal nie wybraliśmy imienia! Jeśli macie pomysł, jak nazwać tą psinę - bo to ONA - będę Wam niezmiernie
KUCHARNIAryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo ( pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa
w mojej kuchnidzwonki (później je składać w całość), posolić. Na dno naczynia polać olej, pokryć dno tarkowaną marchwią i cebulą pokrajaną w plastry, posypać kminkiem, ułożyć na tym karpia (głowę i ogon też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem . Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
w mojej kuchnibułki lub kupić paczkę krakersów. Po drugie gdybym miała pod nosem sklep, w którym ciepłe pieczywo dostępne jest nawet po północy obawiałabym się, że dostanę niestrawności albo wyrośnie mi ogon. Nigdy nie wiadomo jakich spulchniaczy, regulatorów smaku czy środków wydłużających trwałość używa się do podrasowania jakości chlebka z T. lub K. Po trzecie ja po prostu lubię piec, szukać receptur
Zapiski Młodej ŻonyLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A ja, pijąc gorącą herbatę, oglądam tę rytualną przechadzkę przez okno. Niedzielne poranki to wspaniały czas. Bez ograniczeń można przygotowywać królewskie śniadanie, nie spiesząc się ani chwili, bawić i uprzyjemniać ten czas. Polecam
W kuchni Karmel-itkimąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony. Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy
OstryKęsRoszak byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób): 3 duże policzki wołowe
My Culinary Artpostny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona kiełbasa wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku-cebula-otręby pszenne
Z Kuchni Do Kuchnidrobną kostkę3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka suszonej bazylii1 wyciśnięty ząbek czosnku½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Krewetki obieramy, nacinając nożyczkami pancerz na grzbiecie, następnie delikatnie obieramy zostawiając głowę i końcówkę ogona. Usuwamy niepotrzebne części i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane krewetki umieszczamy w zamykanej torbie foliowej. Pozostałe składniki mieszamy razem i zalewamy nimi krewetki. Tak przygotowane krewetki marynujemy 2-4 godzin
naRuszcieresztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi
Smaki Brazyliiatutem jest brak ości. Naprawdę, dobrze przygotowany dogfish, to ryba godna polecenia. Jedynym jej mankamentem jest oprawienie, ciężko się zdejmuje skórę. Ale i na to jest metoda. Trzymając za ogon świeżą, niewypatroszoną rybę, polewamy ją wrzątkiem. Po chwili ściągamy, bez problemu skórę. No i oczywiście nie zapominajmy o najważniejszym. Po oprawieniu, umyciu, osuszeniu – rybę porcjujemy i wkładamy do lodówki
mojewypiekiinietylkoZnowu świeci słońce, wróciło łaskawie. Zwariuję wyciągając i chowając ubrania raz zimowe, raz wiosenne... i jeszcze wszystko mi diabeł ogonem zakrywa, a raczej Syncio gdzieś chowa, ja szukam i znaleźć nie sposób, plastikowa piła, śrubokręt, samochodzik a nawet jego ukochany kubek z dziubkiem!!! wsiąkły!Wczoraj w sklepie widziałam pierwszy raz młode ziemniaki i kapustę, nie polskie oczywiście
Dzieje kuchennej Wiewiórykgcebula 2-3 sztuki 1 jajkobułka tartamasło gheesok z cytrynyWykonanie: umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj i posól.Obierz cebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naczynia soki i oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać
Stare Gary