ogony - 290 przepisów (strona:16/20)

flądra z pieprzem kolorowym i solą ziołową... 143

potrzeba sól ziołowa, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, - do smaku cytryna świeże flądry średniej wielkości /takie są najlepsze w smaku/ oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy odcinam też płetwy, ogon i dobrze flądry umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym obsypane mąką flądry usmażyć na gorącym oleju na rumiano posypując je do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym nam smakują skropione ciut cytryną

W Mojej Kuchni Lubię
smażona flądra w pomidorach z cebulą czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 183

łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki o średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać

W Mojej Kuchni Lubię
marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni... 127

poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą smażyć flądry z każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 144

sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące

Anioły w kuchni
Zupa tajska 161

masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki

Anioły w kuchni
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 178

cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 141

porcje: 1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy ) Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Baranki Wielkanocne bez foremek 197

grubość 0.5 cm. 3. Z kartonu wyciąć formę baranka, przykładać do ciasta i bardzo ostrym nożem wycinać kontur baranka, dodatkowo wyciąć po dwa kawałeczki na ucho i ogon. Blaszki posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać baranki w dużej odległości od siebie. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.4. Morele osączyć, pokroić w słupki lub plastry

Apetyczna babeczka
Sprawianie karpia - krok po kroku 214

ryba się nie męczyła. Następnie myjemy całą rybę od śluzu, żeby wygodniej nam się ją trzymało. Krok trzeci - oczyszczenie ryby z łusek. Karpie mają bardzo mało łusek, kilka na ogonie i grzbiecie zaledwie. Wszystkie usuwamy przy pomocy noża. Krok czwarty -  usunięcie wnętrzności. Bierzemy ostry nóż i nakłuwamy rybę w miejscu odbytu (po spodniej stronie przy płetwie ogonowej) następnie rozcinamy

Kolizje Smaków
Zupa rybna 235

sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora  Cebula

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 142

choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją

Kolizje Smaków
Fish & chips 142

panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby

prawdziwe jedzenie
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 184

Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób na przesyt grillowanymi potrawami, szczególnie w okresie wakacyjnym. PRZYGOTOWANIE: Umyte tusze płotek kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 140

cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem  z każdej strony i w środku. Odstawiamy na chwilę, po czym odsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba

Zainspiruj się kuchnią
Domowe Sushi krok po kroku 264

role, które osobiście lubię najbardziej. Decydując się na wykorzystanie krewetek musimy je wcześniej odpowiednio przygotować. Jeśli używamy świeżych krewetek, to musimy je najpierw oczyścić. Krewetkom odcinamy głowę i ogon. Usuwamy dokładnie pancerz. Delikatnie je prostujemy i nacinamy od dołu. Usuwamy żyłkę grzbietową. Oczyszczone krewetki myjemy  i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możemy również najpierw ugotować krewetki a potem

Mania Gotowania