Zaczęłam od śledzi- każdą rybkę kładłam na desce do góry grzbietem. Palcami lub rączką od noża naciskałam wzdłuż kręgosłupa. Ryba stawała się rozpłaszczona, po odwróceniu, nacinałam kręgosłup u nasady ogona i wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki
Pichceniomaniałyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty, wymieszać i schować przykryte do lodówki na 3 godziny blaszka wyłożona papierem
W Mojej Kuchni Lubięmielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju a za kulisami wygląda to tak: Widzicie ten merdający ogon? Będę się uśmiechać, to może dostanę. Mała, uśmiech nie poskutkował, teraz plan B: łzy w oczach. Jeny, dała! Już mnie nie kochasz? Dlaczego Jej dałaś? Artykuł Drożdżowo-owsiana strucla z dżemem, czyli
greenscarfjedzona gorąca – wystarczy, że śledzie i ziemniaki będą lekko ciepłe. Ości wyjmują się bardzo łatwo i wszystkie na raz – podważamy kręgosłup od miejsca ucięcia głowy i ciągniemy w kierunku ogona. Pyszna, świeża i lekka wiosenno-letnia wyżerka. Jeśli tylko uda Wam się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych
Karo in the Kitchennamoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy
Jadło i czytadłostrach przed burzą. Gdy po kilku minutach katastrofa znów nas omija, grzmoty cichną, a deszcz już tylko kapie jakby od niechcenia, Ptysia wychodzi spod kołdry i radośnie macha ogonem, jakby właśnie dostałą szansę na nowe życie. Czy tak wielka radość jest warta strachu przed ? Nawet, jeśli zagrożenie jest tylko wyobrażone...? Dzisiaj mam dla Was granolę - kolejną. Nie mogę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzechwilę pochlapała, coś tam obwąchała, i cała zadowolona (i mokra; bardzo, bardzo mokra ) wróciła na brzeg. Po chwili ruszyliśmy dalej, oboje w niebotycznym zdumieniu, a Ptysia z dumnie sterczącym ogonem. W końcu C. się odezwał: Uszczypnij mnie. Po co? - spytałam racjonalnie, nie widząc powodu do sprawiania mu bólu. Pogoda jest piękna, kupiliśmy dom, a Tina sama weszła do wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBlueberry Corner by "jagodzianka" Przygotowując potrawy z ryb zawsze zostają jakieś resztki – kręgosłupy, ogony, głowy. Z tych części można zrobić rewelacyjny wywar rybny, … Przeczytaj cały artykuł Post Wywar rybny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrestauracji Ermitaż w Moskwie, i jednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, langusty, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Sałatka z czasem ulegała przekształceniom, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami; stała się ona bardziej przystępna. Zapraszam więc
6niebokiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść oliwek łyżka kaparów sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorsze części z pozostałe z filetowania dorsza (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład
Miód i pieprzsoczysty, z chrupiącą, rumianą skórką i aromatycznymi grzybami. Jeśli macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej
W mojej kuchniturf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia
Karo in the Kitchenlinka, gdy nawał nowych przepisów przysypywał ten, którego akurat szukamy. Czasem spędzałem na blogu długie minuty szukając tego, co mnie interesuje. Bezskutecznie. Jak to mawiają – „diabeł przykrył ogonem”. Dlatego niezmiernie się ucieszyłem, gdy w moje ręce trafił egzemplarz recenzencki książki „Zielone koktajle – 356 przepisów” wydawnictwa Publicat . Moim zdaniem bardzo trafiony pomysł biorąc pod uwagę
Mr. Tasteodchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych kuleczek na ogon i 1 wałek. Na blaszce wyłożonej papierem układamy obok siebie: głowę, tułów i ogonek. Z wałka tniemy pod ukosem kawałki ciasta (na uszy). Z lewej strony odcięty kawałek ciasta powinien
Aga w kuchniolej do smażenia łyżka masła sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zdejmujemy z ognia i na każdy
magiczna kuchnia Kasi